Egypt Sufficiency of the Main Plant Food Oils and its Availability in Unstable World

Document Type : Original Article

Author

Department of Economics, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

Abstract

The study aims to determine the self-sufficiency rate of oils and thus the extent of the need to import them, and what it requires in terms of studying the most important export markets in light of unstable global conditions, in a way that ensures the availability of these imports on the one hand, and reduces the cost of the import bill on the other hand.
Based on both the descriptive and quantitative analytical methods of the phenomena under study, the results showed that the output of cottonseed oil from its local seeds contributes about 70% of the total output, which reflects the urgent need to increase the role of other sources of local oil output.
The study showed that Egypt's imports of palm oil and sunflower oil together represent more than three-quarters of the total oils studied, while imports of soybean, corn and cottonseed oils combined did not achieve a quarter of oil imports. At the export market level, it was found that palm oil exports occupy about 64% of the global market capacity compared to capacities of 20%, 14%, 2.2% and 3% for each of soybean, sunflower, corn and cottonseed oils, respectively. Some scenarios were proposed, which the study recommends using what is appropriate for the different global conditions. And ensures the provision of Egyptian imports at the lowest cost.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

اكتفاء مصر من الزيوت النباتية الغذائية الرئيسية وإتاحتها في عالم غير مستقر

Author [العربیة]

  • رامي أحمد عبد الحفيظ
قسم الاقتصاد الزراعي، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، أسيوط، مصر.
Abstract [العربیة]

تتركز مشكلة الدراسة في التدني الشديد في نسبة الاكتفاء الذاتي من الزيوت النباتية الغذائية، وفي ظل صعوبة التأثير في المدي القصير علي ناتجها المحلي، يصبح الاعتماد علي الاستيراد أمراً لا مفر منه. وتهدف الدراسة إلي تحديد نسبة الاكتفاء الذاتي من الزيوت وبالتالي مدي الحاجة إلي استيرادها، وما يتطلبه من دراسة لأهم أسواق التصدير في ظل ظروف عالمية غير مستقرة، بما يضمن اتاحة تلك الواردات من ناحية، والحد من تكلفة فاتورة الاستيراد من ناحية أخري.
واعتمادا علي كل من أسلوب التحليل الوصفي والكمي للظواهر موضع الدراسة والتي غطت الفترة من (2000-2021)، اظهرت النتائج أن الناتج من زيت بذرة القطن من بذوره المحلية يسيطر علي الناتج المحلي من إجمالي زيوت الدراسة، حيث يساهم بحوالي 70% من إجمالي هذا الناتج، الأمر الذي يعكس الحاجة الملحة لزيادة دور المصادر الأخرى من الناتج المحلي من الزيوت إذا ما نحن أردنا زيادة نسبة الاكتفاء الذاتي منها.
وقد تبين من الدراسة أن وارادت مصر من زيت النخيل وزيت دوار الشمس يمثلان معاً ما يتجاوز ثلاثة أرباع إجمالي زيوت الدراسة، في حين لم تحقق واردات زيت فول الصويا والذرة وبذور القطن مجتمعة ربع واردات الزيوت. وعلي مستوي سوق التصدير تبين أن صادرات زيت النخيل تشغل حوالي 64% من سعة السوق العالمي مقابل سعات 20%، 14%، 2.2% ، 3% لكل من زيت فول الصويا، دوار الشمس، الذرة و بذرة القطن علي الترتيب. وقد تم طرح بعض السيناريوهات التي توصي الدراسة باستخدام ما يتناسب منها مع الظروف العالمية المتباينة. ويضمن توفير الواردات المصرية بأقل تكلفة لفاتورتها.

Keywords [العربیة]

  • اكتفاء ذاتي
  • زيوت نباتية
  • صادرات عالمية
  • واردات مصرية