The cost structure of broiler farms, their economic efficiency indicators, and the problems facing breeders in Assiut Governorate

Document Type : Original Article

Authors

Department of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

Abstract

The research aimed to analyze the cost structure of broiler chickens. To measure efficiency inputs, yield in farm chicken fattening, and estimate indicators of economic efficiency for farm chicken fattening, and to highlight the most critical problems facing producers in Assiut Governorate. The results of the financial comparisons between the three production capacities showed that a production capacity of less than 5,000 birds is required for every thousand birds, as it is approximately 3,960 pounds and 5,260 pounds for the second and third capacities, respectively. The net return per thousand birds is about 5052 pounds and about 712 pounds more than the second and third capacities, and in terms of achieving the profit per unit of production was the same capacity, as the profit per unit of production increased by about 2281 pounds over the second capacity and about 206 pounds over the third capacity. In terms of the production volume that maximized profit, it amounted to about 44.48, 84.40, and 231.62 for the three strings. The most critical problems facing producers were the high prices of feed, which accounted for about 99.17%.
The study recommends the necessity of expanding the establishment of farms with capacities of less than 5 thousand birds, because these are the capacities that the average production volume has reached, which are closest to the volume that maximizes profit, additionally, the necessity of reducing the prices of feed and chicks, as they represent more than 80% of the costs of producing broiler chickens.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

هيكل تكاليف انتاج مزارع دجاج التسمين ومؤشرات الكفاءة الاقتصادية لها والمشكلات التي يواجهها المربين بمحافظة أسيوط

Authors [العربیة]

  • أميمة العمراني
  • عبد الوكيل ابراهيم محمد
  • سوزان عبد المجيد أبو المجد
  • نورهان يحي على
قسم الاقتصاد الزراعي، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، أسيوط، مصر.
Abstract [العربیة]

استهدف البحث تحليل هيكل تكاليف انتاج دجاج التسمين لقياس كفاءة المدخلات الإنتاجية في مزارع دجاج التسمين، وتقدير مؤشرات الكفاءة الاقتصادية لتلك المزارع، فضلاً عن إبراز أهم المشكلات التي تواجه المنتجين في عينة الدراسة بمحافظة اسيوط. وأظهرت نتائج المقارنات الاقتصادية بين (السعات الإنتاجية الثلاثة) المأخوذة في الاعتبار أن السعة الإنتاجية الأقل من 5 آلاف طائر هي الأفضل من حيث تحقيق أعلى إيراد لكل ألف طائر حيث يزيد بحوالي 3960 جنيه وحوالي 5260 جنيه عن السعة الثانية والثالثة علي الترتيب، اما من حيث صافى العائد لكل ألف طائر يزيد بحوالي5052 جنيه وحوالي 712 جنيه عن السعة الثانية والثالثة علي الترتيب ، فضلا عن تحقيق أعلى ربح للوحدة المنتجة كانت السعة ذاتها، حيث ارتفع ربح الوحدة المنتجة بحوالي 2281 جنيه عن السعة الثانية ، وحوالي 206 جنيه عن السعة الثالثة، ومن حيث حجم الإنتاج المعظم للربح فقد بلغ حوالي 44.48 ، 84.40 ، 231.62 طن للسعات الثلاثة على الترتيب، ومن حيث أهم المشكلات التي واجهت المنتجين كانت ارتفاع اسعار الاعلاف بنسبة بلغت حوالي 99.17%.
ويوصى البحث بضرورة التوسع في انشاء مزارع السعات اقل من 5 ألاف طائر لأنها أقرب السعات التي وصل متوسط حجم الإنتاج لها من حجم الانتاج المعظم للربح، فضلا عن ضرورة تخفيض اسعار الأعلاف والكتاكيت، إذ يمثلان أكثر من 80% من تكاليف إنتاج دجاج التسمين

Keywords [العربیة]

  • انتاج دجاج التسمين
  • دوال التكاليف
  • محافظة اسيوط