Some Nutrition Studies on Using Ureated Sugar Beat Leaves and its Effects on Sheep Performance

Document Type : Original Article

Authors

1 Animal Nutrition Department, Animal Production Research Institute, Agriculture Research Center, Giza, Egypt.

2 Animal Production Department, Faculty of Agriculture, Al-Azhar University, Assiut branch, Egypt.

Abstract

This study was conducted to investigate the chemical composition, digestibility, nutritive value, nitrogen retention, growth performance, economical efficiency and blood constituents of lambs fed SBLS treated as compared with different urea levels with CFM plus WS. Eighteen growing Frafra male lambs with 20.730 ± 0.29 kg average LBW and six months of age were used in the feeding experiment. TI, lambs were fed CFM +WS as control, T2, lambs were fed CFM + SBLS supplemented with 0.3% urea, T3, lambs were fed CFM + SBLS supplemented with 0.6% urea. Digestibility and nutritive values of compared with ureated SBLS. Ureated diets showed significantly higher (P<0.00l) values for nitrogen retention compared with control group (TI). Growth performance was shored significantly (p<0.001) by increasing levels of treated SBLS in diets. Feed consumption and feed conversion ratio decreased significantly (p<0.001), lambs fed T2 and T3 showed the best feed conversion ratio as kg DM and kg TDN kg/kg gain compared with those fed control. Consequently, lamb's fed ureated SBLS recorded lowest feed cost (LE), (better efficiency) compared with those fed the control diet. Results of blood constituents as GL, TP, T3 and T4 were increased by adding SBLS in sheep diets and differences were significant (p<0.001) while the rest of constituents such as (AL, Gb, urea, cholesterol, Tr, ALT and AST) were not differ significantly by (P<0.05).

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

بعض الدراسات الغذائية على استخدام أوراق بنجر السكر المعاملة باليوريا وتأثيرها على أداء الأغنام

Authors [العربیة]

  • عبد الرحيم ادريس علي سليمان 1
  • محمود عاطف عبد الموجود محمد 2
1 قسم تغذية الحيوان، معهد بحوث الإنتاج الحيواني، مركز البحوث الزراعية، الجيزة، مصر.
2 قسم الإنتاج الحيواني، كلية الزراعة، جامعة الأزهر، فرع أسيوط، مصر.
Abstract [العربیة]

اجري هذا البحث لدراسة التركيب الكيميائي والهضم وميزان الازوت والنمو والكفاءة الاقتصادية ومكونات الدم والمرتبطة بالمستويات المختلفة لليوريا المضافة بمستوي 0.3 %، 0.6 % يوريا في سيلاج أوراق بنجر السكر بالإضافة إلى العلف المركز مع تبن القمح، 18 ذكر فرافرة بمتوسط وزن 20.73 ± 0.29 كجم عمر 6 شهور
استخدمت في تجربة نمو غذيت كالاتي
T1= علف مركز+ تبن القمح ، T2 = علف مركز + سيلاج معامل باليوريا 0.3 % مقطع حتى الشبع و T3= علف مركز + سيلاج معامل باليوريا 0.6 % مقطع حتى الشبع.
سجل الكنترول اقل مستوي مقارنة بباقي المعاملات لمعاملات الهضم في جميع العناصر الغذائية والقيمة الغذائية مقارنة بالعلائق المختبرة والتي ازداد معنويا عند (0.0001) للعلائق المحتوية علي يوريا والأغذية المحتوي على يوريا أظهرت معنوية عالية عند (0.001) للنتروجين المحتجز مقارنة بالكنترول.
كان معدل الزيادة اليومية مرتفعة معنويا (0.001) في معاملات المختبرة مقارنة بالكنترول وكانت نتائج الغذاء المستهلك والقيمة الغذائية والكفاءة التحويلية اقل معنويا (0.001) في المعاملات مقارنة بالكنترول. الحملان المغذة على المعاملة الثانية والثالثة أوضحت أفضل كفاءة تحويلية مقارنته بالكنترول. وبالتالي الحملان المغذة على السيلاج المعامل باليوريا سجلت اقل تكلفة اقتصادية مقارنة بالكنترول. إما نتائج مكونات الدم كانت معنوية في الجلوكوز والبروتين الكلي وهرمونات الغدة الدرقية في المعاملات مقارنة بالكنترول عند (0.001) بينما باقي مكونات الدم الالبيومين والجلوبيولين واليوريا والكلوليسترول والدهون الثلاثية وانزيمات الكبد لا توجد فيهم معنوية.

Keywords [العربیة]

  • : الأداء الإنتاجي
  • معاملات الهضم
  • القيمة الغذائية
  • اوراق بنجر السكر
  • السيلاج