Impact of Pinching, Cluster Thinning and Girdling on Productivity and Quality Attributes of Ruby Seedless Grapevines Grown at Warm Region

Document Type : Original Article

Authors

Pomology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University.

Abstract

The experiment was executed over the consecutive seasons of 2020 and 2021 on the grape cultivar Ruby Seedless growing at the experimental orchard of Assiut University, Faculty of Agriculture. Thirty vines planted in clay soil were selected for this study. The selected vines were at the same vigour and age and at the beginning of the experiment and obtained the same horticultural practices.
The selected vines were subjected to the following treatments: (Five vines/treatment), Pinching of the new shoots, Cluster thinning of the second cluster, girdling the arms, Pinching + Cluster thinning of the second cluster. Pinching + Thinning of the second cluster + Girdling the arms and Control.
Total yield weight, cluster measurements, berry attributes as well as the quality of grape berries were determined.
The obtained results suggested that all the treatments and their combinations were effective in enhancing productivity and berry quality of Ruby Seedless grape cultivar.

Keywords


Article Title [العربیة]

تأثير التطويش وخف العنقود والتحليق على الانتاجية وخصائص جودة الحبات في كروم العنب الروبي سيدليس النامية في منطقة حارة

Authors [العربیة]

  • أيمن كمال أحمد محمد
  • رشاد عبد الوهاب ابراهيم
  • عزة سامي حسين
  • أسماء محمود محمد
قسم الفاكهة، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، مصر.
Abstract [العربیة]

أجري هذا البحث على مدى موسمين متتاليين (2020 و 2021) على صنف العنب الروبي عديم البذور في البستان التجريبي بكلية الزراعة جامعة أسيوط. تم اختيار ثلاثين كرمة زرعت في تربة طينية لهذه الدراسة وحصلت على نفس الممارسات البستانية. كانت الكروم المختارة في نفس القوة والعمر في بداية التجربة وحصلت على نفس الممارسات البستانية. تم إخضاع الكروم المختارة للمعاملات التالية: (خمسة كروم / معاملة) ، التطويش /خف العنقود الثاني / تحليق الأذرع / التطويش + خف العنقود الثاني / التطويش + خف العنقود الثاني + تحليق الأذرع
عند نضح المحصول تم جمع العناقيد لكل كرمة واحصاء العدد الكلي ثم وزن المحصول ومنهما تم حساب وزن العنقود. ثم أخذت عناقيد عشوائيا لتقدير الصفات الطبيعية والكيماوية مثل صفات العنقود وخصائص الحبات ومكوناتها الكيماوية من السكريات والحموضه وصبغة الأنثوسيانين.

أوضحت النتائج المتحصل عليها أن جميع المعاملات ومجموعاتها كانت فعالة في تحسين المحصول وجودة الحبات لصنف عنب روبي الخالي من البذور المزروع تحت الظروف المناخية لمحاظة أسيوط.