Effect of Ascorbic, Citric and Abscisic Acids Spraying on Yield and Anthocyanin Concentration of Ruby Seedless Grape Cultivar under Assiut Climatic Conditions

Document Type : Original Article

Authors

Department of Pomology, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt

Abstract

This investigation was implemented during two successive seasons (2020 and 2021) on Ruby Seedless grapevines cultivated at the Experimental Orchard of Assiut University, Faculty of Agriculture. This work was designed to investigate the effectiveness of Ascorbic, Citric, and Abscisic acids on yield and anthocyanin concentration in the Ruby Seedless grape cultivar under Assiut climatic conditions. The obtained results revealed that all the treatments significantly increased the total yield/vine as compared to the control (untreated vines). Importantly, the highest yield weight was acquired from the Ascorbic acid (AA) at 600 ppm + Citric acid (CA) at 600 ppm + Abscisic acid (ABA)  at 600 ppm treatment. In addition, the treatment of AA at 600 ppm + CA at 600 ppm + ABA at 600 ppm gave the highest value of anthocyanin content.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير رش أحماض الأسكوربيك والستريك والأبسيسيك على المحصول وتركيز الانثوسيانين فى صنف العنب الروبى سيدلس تحت الظروف المناخية لأسيوط

Authors [العربیة]

  • أيمن كمال أحمد محمد
  • محمد رضا عبد المنعم
  • رشاد عبد الوهاب إبراهیم
  • عزة سامي حسين
قسم الفاكهة، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، مصر
Abstract [العربیة]

تم أجراء هذا البحث خلال موسمين متتالين 2020-2021 على كروم العنب الروبي سيدلس المزروعة بمزرعة أبحاث كلية الزراعة جامعة اسيوط. ولقد صمم هذا العمل لدراسة مدي فاعلية كل من أحماض الأسكوربيك والستريك والأبسيسيك على وزن المحصول وتركيز الانثوسيانين في صنف العنب الروبي سيدلس تحت الظروف المناخية لمحافظة اسيوط. وقد أظهرت النتائج المتحصل عليها أن جميع المعاملات قد اوضحت زيادة معنوية في المحصول الكلى لكرم العنب الروبي سيدلس مقارنة بالكنترول (كروم العنب الروبي سيدلس غير المعالج) وتم الحصول على أعلى وزن محصول من معاملة حمض الاسكوربك (AA) 600 جزء في المليون + حمض الستريك (CA) 600 جزء في المليون + حمض الابسسك (ABA) 600 جزء في المليون. بالإضافة إلى ذلك، أعطت معاملة حمض الاسكوربك ((AA 600 جزء في المليون + حمض الستريك (CA) 600 جزء في المليون + حمض الابسسك (ABA) 600 جزء في المليون أعلى قيمة لمحتوى الأنثوسيانين.

Keywords [العربیة]

  • روبي بدون بذور
  • فيتيس فينيفيرا
  • حمض الأسكوربيك
  • حامض الستريك
  • حمض الأبسيسيك