• Home
  • Browse
    • Current Issue
    • By Issue
    • By Author
    • By Subject
    • Author Index
    • Keyword Index
  • Journal Info
    • About Journal
    • Aims and Scope
    • Editorial Board
    • Publication Ethics
    • Peer Review Process
  • Guide for Authors
  • Submit Manuscript
  • Reviewers
  • Contact Us
 
  • Login ▼
    • Login
    • Register
  • العربیة
Home Articles List Article Information
  • Save Records
  • |
  • Printable Version
  • |
  • Recommend
  • |
  • How to cite Export to
    RIS EndNote BibTeX APA MLA Harvard Vancouver
  • |
  • Share Share
    CiteULike Mendeley Facebook Google LinkedIn Twitter
Assiut Journal of Agricultural Sciences
arrow Articles in Press
arrow Current Issue
Journal Archive
Volume Volume 54 (2023)
Volume Volume 53 (2022)
Issue Issue 5
Issue Issue 4
Issue Issue 3
Issue Issue 2
Issue Issue 1
Volume Volume 52 (2021)
Volume Volume 51 (2020)
Volume Volume 50 (2019)
Volume Volume 49 (2018)
Volume Volume 48 (2017)
Volume Volume 47 (2016)
Volume Volume 46 (2015)
Volume Volume 45 (2014)
Volume Volume 44 (2013)
Volume Volume 43 (2012)
Volume Volume 42 (2011)
Volume Volume 41 (2010)
Volume Volume 40 (2009)
Volume Volume 39 (2008)
Volume Volume 38 (2007)
Volume Volume 37 (2006)
Mohamed, A., Abd Elmonam, M., Ibrahim, R., Hussein, A. (2022). Effect of Ascorbic, Citric and Abscisic Acids Spraying on Yield and Anthocyanin Concentration of Ruby Seedless Grape Cultivar under Assiut Climatic Conditions. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 53(5), 160-170. doi: 10.21608/ajas.2022.164167.1179
Aiman K.A. Mohamed; Mohamed R. Abd Elmonam; Rashad A. Ibrahim; Azza S. Hussein. "Effect of Ascorbic, Citric and Abscisic Acids Spraying on Yield and Anthocyanin Concentration of Ruby Seedless Grape Cultivar under Assiut Climatic Conditions". Assiut Journal of Agricultural Sciences, 53, 5, 2022, 160-170. doi: 10.21608/ajas.2022.164167.1179
Mohamed, A., Abd Elmonam, M., Ibrahim, R., Hussein, A. (2022). 'Effect of Ascorbic, Citric and Abscisic Acids Spraying on Yield and Anthocyanin Concentration of Ruby Seedless Grape Cultivar under Assiut Climatic Conditions', Assiut Journal of Agricultural Sciences, 53(5), pp. 160-170. doi: 10.21608/ajas.2022.164167.1179
Mohamed, A., Abd Elmonam, M., Ibrahim, R., Hussein, A. Effect of Ascorbic, Citric and Abscisic Acids Spraying on Yield and Anthocyanin Concentration of Ruby Seedless Grape Cultivar under Assiut Climatic Conditions. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 2022; 53(5): 160-170. doi: 10.21608/ajas.2022.164167.1179

Effect of Ascorbic, Citric and Abscisic Acids Spraying on Yield and Anthocyanin Concentration of Ruby Seedless Grape Cultivar under Assiut Climatic Conditions

Article 13, Volume 53, Issue 5, December 2022, Page 160-170  XML PDF (426.83 K)
Document Type: Original Article
DOI: 10.21608/ajas.2022.164167.1179
Authors
Aiman K.A. Mohamedorcid ; Mohamed R. Abd Elmonam email ; Rashad A. Ibrahimorcid ; Azza S. Hussein
Department of Pomology, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt
Abstract
This investigation was implemented during two successive seasons (2020 and 2021) on Ruby Seedless grapevines cultivated at the Experimental Orchard of Assiut University, Faculty of Agriculture. This work was designed to investigate the effectiveness of Ascorbic, Citric, and Abscisic acids on yield and anthocyanin concentration in the Ruby Seedless grape cultivar under Assiut climatic conditions. The obtained results revealed that all the treatments significantly increased the total yield/vine as compared to the control (untreated vines). Importantly, the highest yield weight was acquired from the Ascorbic acid (AA) at 600 ppm + Citric acid (CA) at 600 ppm + Abscisic acid (ABA)  at 600 ppm treatment. In addition, the treatment of AA at 600 ppm + CA at 600 ppm + ABA at 600 ppm gave the highest value of anthocyanin content.
Keywords
Ruby Seedless; Vitis vinifera; Ascorbic acid; Citric acid
Main Subjects
Horticulture (Vegetable, Pomology and Ornamentals)
Article Title [العربیة]
تأثير رش أحماض الأسكوربيك والستريك والأبسيسيك على المحصول وتركيز الانثوسيانين فى صنف العنب الروبى سيدلس تحت الظروف المناخية لأسيوط
Authors [العربیة]
أيمن كمال أحمد محمد; محمد رضا عبد المنعم; رشاد عبد الوهاب إبراهیم; عزة سامي حسين
قسم الفاكهة، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، مصر
Abstract [العربیة]
تم أجراء هذا البحث خلال موسمين متتالين 2020-2021 على كروم العنب الروبي سيدلس المزروعة بمزرعة أبحاث كلية الزراعة جامعة اسيوط. ولقد صمم هذا العمل لدراسة مدي فاعلية كل من أحماض الأسكوربيك والستريك والأبسيسيك على وزن المحصول وتركيز الانثوسيانين في صنف العنب الروبي سيدلس تحت الظروف المناخية لمحافظة اسيوط. وقد أظهرت النتائج المتحصل عليها أن جميع المعاملات قد اوضحت زيادة معنوية في المحصول الكلى لكرم العنب الروبي سيدلس مقارنة بالكنترول (كروم العنب الروبي سيدلس غير المعالج) وتم الحصول على أعلى وزن محصول من معاملة حمض الاسكوربك (AA) 600 جزء في المليون + حمض الستريك (CA) 600 جزء في المليون + حمض الابسسك (ABA) 600 جزء في المليون. بالإضافة إلى ذلك، أعطت معاملة حمض الاسكوربك ((AA 600 جزء في المليون + حمض الستريك (CA) 600 جزء في المليون + حمض الابسسك (ABA) 600 جزء في المليون أعلى قيمة لمحتوى الأنثوسيانين.
Keywords [العربیة]
روبي بدون بذور، فيتيس فينيفيرا، حمض الأسكوربيك، حامض الستريك، حمض الأبسيسيك
Statistics
Article View: 59
PDF Download: 40
Home | Glossary | News | Aims and Scope | Sitemap
Top Top

Journal Management System. Designed by NotionWave.