Enhancing Berry Quality and Coloration of King Ruby Grapes by Some Preharvest Treatments

Document Type : Original Article

Author

Department of Horticulture (Pomology), Faculty of Agriculture, Damanhour University, Egypt.

Abstract

King ruby berry grape quality such as color and firmness were important for local and export custom. In this experiment, the results proved that all preharvest treatments especially lysophosphatidylethanolamine (LPE) decreased berry leakage as compared with control. The results also indicated that jasmonic acid, phenylalanine and LPE increased berry anthocyanin content as compared with control. In addition, berry–treated with Jasmonic acid decreased berry electrolyte leakage and berry acidity. On the other hand, increased berry anthocyanin content and TSS. Phenylalanine treatment enhanced berry chemical properties such as TSS and anthocyanin content.  LPE treatment enhanced physical and chemical characteristics of king ruby berries such as berry size, weight, diameter, TSS and berry anthocyanin content.  After three days on shelf, all preharvest treatments containing LPE decreased berry weight loss and shatter percentage. In conclusion, preharvest application of jasmonic acid plus phenylalanine and LPE at berry verasion enhanced berry color and physiochemical properties of “king ruby” grapes.  

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تحسين جودة ولون ثمار العنب صنف كنج روبي بواسطة بعض معاملات ما قبل الجمع

Author [العربیة]

  • سعيد محمد عطية
قسم البساتين (فاكهة)، كلية الزراعة، جامعة دمنهور، مصر.
Abstract [العربیة]

يعتبر لون وصلابة حبات العنب صنف كنج روبي من أهم صفات الجودة المطلوبة سواء للانتاج المحلي أو التصدير. وتشير نتائج هذه الدراسة الي أن كل معاملات ما قبل الجمع وخاصة المعاملة بالليزوفوسفاتيدل ايثانول امين أدت الي تقليل التسرب الاليكتروليتي لحبات العنب مقارنة بالكنترول وتشير النتائج أيضا الي أن المعاملة بحمض الجاسمونيك، الفينايل الانين والليزوفوسفاتيدل ايثانول أمين أدت الي زيادة محتوي الحبات من صبغة الأنثوسيانين. هذا بالاضافه الي أن الثمار المعاملة بحامض الجاسمونيك أدت الي تقليل التسرب الاليكتروليتى للحبات، والحموضة بينما أدت الي زيادة محتواها من المواد الصلبة الذائبة ومحتواها من صبغة الانثوسيانين. أدت المعاملة بالحامض الأميني الفينايل الانين الي تحسين صفات حبات العنب الكيميائية مثل المواد الصلبة الذائبة الكلية ومحتواها من صبغة الأنثوسيانين. كما أدت المعاملة بالليزوفوسفاتيدل ايثانول أمين الي تحسين الصفات الفيزيائية والكيميائية لحبات العنب صنف كنج روبي مثل حجم الحبات ووزنها وقطرها وطولها، بالاضافة الي محتواها من المواد الصلبة الذائبة الكلية، وصبغة الأنثوسيانين. بعد وضع حبات العنب على الرف لمدة ثلاثة أيام، ادت كل المعاملات المحتوية على الليزوفوسفاتيدل ايثانول أمين الي تقليل فقد الوزن والفرط لعنقود العنب.
نستخلص من الدراسة أن معاملة صنف العنب كنج روبي خلال مرحلة ال verasion بحمض الجاسمونيك، الفينايل الانين والليزوفوسفاتيدل ايثانول أمين أدت لتحسين الصفات الفيزيائية والكيميائية للثمار.  
 
الخلاصة: معاملة صنف العنب كنج روبي خلال مرحلة ال verasion بحمض الجاسمونيك، الفينايل الانين والليزوفوسفاتيدل ايثانول أمين أدت لتحسين الصفات الفيزيائية والكيميائية للثمار.

Keywords [العربیة]

  • الانثوسیانین
  • العنب
  • الصلابة
  • الجودة
  • LPE