• Home
  • Browse
    • Current Issue
    • By Issue
    • By Author
    • By Subject
    • Author Index
    • Keyword Index
  • Journal Info
    • About Journal
    • Aims and Scope
    • Editorial Board
    • Publication Ethics
    • Peer Review Process
  • Guide for Authors
  • Submit Manuscript
  • Reviewers
  • Contact Us
 
  • Login ▼
    • Login
    • Register
  • العربیة
Home Articles List Article Information
  • Save Records
  • |
  • Printable Version
  • |
  • Recommend
  • |
  • How to cite Export to
    RIS EndNote BibTeX APA MLA Harvard Vancouver
  • |
  • Share Share
    CiteULike Mendeley Facebook Google LinkedIn Twitter
Assiut Journal of Agricultural Sciences
arrow Articles in Press
arrow Current Issue
Journal Archive
Volume Volume 54 (2023)
Volume Volume 53 (2022)
Issue Issue 5
Issue Issue 4
Issue Issue 3
Issue Issue 2
Issue Issue 1
Volume Volume 52 (2021)
Volume Volume 51 (2020)
Volume Volume 50 (2019)
Volume Volume 49 (2018)
Volume Volume 48 (2017)
Volume Volume 47 (2016)
Volume Volume 46 (2015)
Volume Volume 45 (2014)
Volume Volume 44 (2013)
Volume Volume 43 (2012)
Volume Volume 42 (2011)
Volume Volume 41 (2010)
Volume Volume 40 (2009)
Volume Volume 39 (2008)
Volume Volume 38 (2007)
Volume Volume 37 (2006)
Attia, S. (2022). Enhancing Berry Quality and Coloration of King Ruby Grapes by Some Preharvest Treatments. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 53(5), 139-146. doi: 10.21608/ajas.2022.158645.1169
Said M. Attia. "Enhancing Berry Quality and Coloration of King Ruby Grapes by Some Preharvest Treatments". Assiut Journal of Agricultural Sciences, 53, 5, 2022, 139-146. doi: 10.21608/ajas.2022.158645.1169
Attia, S. (2022). 'Enhancing Berry Quality and Coloration of King Ruby Grapes by Some Preharvest Treatments', Assiut Journal of Agricultural Sciences, 53(5), pp. 139-146. doi: 10.21608/ajas.2022.158645.1169
Attia, S. Enhancing Berry Quality and Coloration of King Ruby Grapes by Some Preharvest Treatments. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 2022; 53(5): 139-146. doi: 10.21608/ajas.2022.158645.1169

Enhancing Berry Quality and Coloration of King Ruby Grapes by Some Preharvest Treatments

Article 11, Volume 53, Issue 5, December 2022, Page 139-146  XML PDF (343.27 K)
Document Type: Original Article
DOI: 10.21608/ajas.2022.158645.1169
Author
Said M. Attia email
Department of Horticulture (Pomology), Faculty of Agriculture, Damanhour University, Egypt.
Abstract
King ruby berry grape quality such as color and firmness were important for local and export custom. In this experiment, the results proved that all preharvest treatments especially lysophosphatidylethanolamine (LPE) decreased berry leakage as compared with control. The results also indicated that jasmonic acid, phenylalanine and LPE increased berry anthocyanin content as compared with control. In addition, berry–treated with Jasmonic acid decreased berry electrolyte leakage and berry acidity. On the other hand, increased berry anthocyanin content and TSS. Phenylalanine treatment enhanced berry chemical properties such as TSS and anthocyanin content.  LPE treatment enhanced physical and chemical characteristics of king ruby berries such as berry size, weight, diameter, TSS and berry anthocyanin content.  After three days on shelf, all preharvest treatments containing LPE decreased berry weight loss and shatter percentage. In conclusion, preharvest application of jasmonic acid plus phenylalanine and LPE at berry verasion enhanced berry color and physiochemical properties of “king ruby” grapes.  
Keywords
Anthocyanin; Grapes; Firmness; Quality; LPE
Main Subjects
Horticulture (Vegetable, Pomology and Ornamentals)
Article Title [العربیة]
تحسين جودة ولون ثمار العنب صنف كنج روبي بواسطة بعض معاملات ما قبل الجمع
Authors [العربیة]
سعيد محمد عطية
قسم البساتين (فاكهة)، كلية الزراعة، جامعة دمنهور، مصر.
Abstract [العربیة]
يعتبر لون وصلابة حبات العنب صنف كنج روبي من أهم صفات الجودة المطلوبة سواء للانتاج المحلي أو التصدير. وتشير نتائج هذه الدراسة الي أن كل معاملات ما قبل الجمع وخاصة المعاملة بالليزوفوسفاتيدل ايثانول امين أدت الي تقليل التسرب الاليكتروليتي لحبات العنب مقارنة بالكنترول وتشير النتائج أيضا الي أن المعاملة بحمض الجاسمونيك، الفينايل الانين والليزوفوسفاتيدل ايثانول أمين أدت الي زيادة محتوي الحبات من صبغة الأنثوسيانين. هذا بالاضافه الي أن الثمار المعاملة بحامض الجاسمونيك أدت الي تقليل التسرب الاليكتروليتى للحبات، والحموضة بينما أدت الي زيادة محتواها من المواد الصلبة الذائبة ومحتواها من صبغة الانثوسيانين. أدت المعاملة بالحامض الأميني الفينايل الانين الي تحسين صفات حبات العنب الكيميائية مثل المواد الصلبة الذائبة الكلية ومحتواها من صبغة الأنثوسيانين. كما أدت المعاملة بالليزوفوسفاتيدل ايثانول أمين الي تحسين الصفات الفيزيائية والكيميائية لحبات العنب صنف كنج روبي مثل حجم الحبات ووزنها وقطرها وطولها، بالاضافة الي محتواها من المواد الصلبة الذائبة الكلية، وصبغة الأنثوسيانين. بعد وضع حبات العنب على الرف لمدة ثلاثة أيام، ادت كل المعاملات المحتوية على الليزوفوسفاتيدل ايثانول أمين الي تقليل فقد الوزن والفرط لعنقود العنب.
نستخلص من الدراسة أن معاملة صنف العنب كنج روبي خلال مرحلة ال verasion بحمض الجاسمونيك، الفينايل الانين والليزوفوسفاتيدل ايثانول أمين أدت لتحسين الصفات الفيزيائية والكيميائية للثمار.  
 
الخلاصة: معاملة صنف العنب كنج روبي خلال مرحلة ال verasion بحمض الجاسمونيك، الفينايل الانين والليزوفوسفاتيدل ايثانول أمين أدت لتحسين الصفات الفيزيائية والكيميائية للثمار.
Keywords [العربیة]
الانثوسیانین، العنب، الصلابة، الجودة، LPE
Statistics
Article View: 32
PDF Download: 35
Home | Glossary | News | Aims and Scope | Sitemap
Top Top

Journal Management System. Designed by NotionWave.