Probiotic Attributes Potential of Some Yeast Strains

Document Type : Original Article

Authors

1 Dairy Department, Faculty of Agriculture, Al-Azhar University, Assiut, Egypt

2 Dairy Science Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt

Abstract

Due to their anti-fungal action, yeasts are becoming more and more well-liked as fresh sources for boosting food attributes including; flavor, color and vitamin content as well as agents for avoiding food spoilage. The purpose of this study was to investigate the probiotic attributes potential of some yeast strains. Ten yeast strains belong to five species (Saccharomyces cerevisiaeGeotrichum candidumKluyveromyces lactisDebaryomyces hanseniiTorulaspora delbrueckii), and their probiotic characteristics were determined through several in vitro experiments. Except for two strains; Debaryomyces hansenii and Torulaspora delbrueckii, eight of these strains were capable of surviving in environments resembling the gastrointestinal tract with survival rates as high as 94-99% at pH 1.5-2.0. All strains can survive in an intestinal environment with a wide variety of temperatures, high NaCl concentrations, and bile salts of 0.5%. Additionally, after 48 h at 37°C, they were all able to digest cholesterol in the range of 18 to 44%.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

خصائص الدعم الحیوي المحتملة لبعض سلالات الخمیرة

Authors [العربیة]

  • احمد عبدالدائم احمد 1
  • ياسر عبدالتواب احمد 1
  • فتحي السيد الجزار 2
  • داليا جمال كامل 2
1 قسم الألبان، كلیة الزراعة، جامعة الأزھر، أسیوط، مصر
2 قسم الألبان، كلیة الزراعة، جامعة أسیوط، أسیوط، مصر
Abstract [العربیة]

بسبب تأثيرها المضاد للفطريات ، أصبحت الخمائر محبوبة أكثر فأكثر كمصادر طازجة لتعزيز سمات الطعام بما في ذلك النكهة واللون ومحتوى الفيتامينات وكذلك عوامل لتجنب تلف الطعام، وتهدف هذه الدراسة الى معرفة مدى احتمالية بعض سلالات الخميرة لبعض خصائص الدعم الحيوي (البروبيوتك)، وقد تم اجراء التجارب المعملية علي عشر سلالات تابعه لخمس انواع مختلفة هي : Saccharomyces cerevisiae, Geotrichum candidum, Kluyveromyces lactis, Debaryomyces hansenii and Torulaspora delbrueckii، وقد أوضحت النتائج ان ثمانية من هذه السلالات اظهرت قدرة على تحمل البقاء على قيد الحياة تحت ظروف مشابهه للمعدة بمعدل تراوح ما بين من 94 الى 99% عند درجة حموضه ما بين 1,5 : 2 pH وذلك باستثناء سلالتين هما Debaryomyces hansenii and Torulaspora delbrueckii، بينما كان لجميع السلالات القدرة على تحمل درجات الحرارة على نطاق واسع وكذا التركيزات العالية من كلوريد الصوديوم واملاح الصفراء عند تركيز 0.5 % وكذا النمو في بيئة مشابهه للأمعاء، بالإضافة الى ذلك جميع السلالات كانت لديها القدرة على تحليل الكوليسترول في نطاق تراوح ما بين 18-44% وذلك بعد التحضين لمدة 48 ساعة على درجة حرارة 37 درجة مئوية. 

Keywords [العربیة]

  • بروبيوتك
  • سلالات الخميرة
  • كوليسترول