An Economic Study of the Impact of Technological Varieties of Most Important Cereal Crops on Agricultural Development in Egypt

Document Type : Original Article

Abstract

Horizontal and vertical axes of agricultural expansion are the basis for agricultural development. According to limited and scarcity of land and water resources available to Egypt, with increased investments required for the reclamation of new land. We highlight the importance of using biotechnology to develop crop production through the development and improvement of varieties, and then cover the food gap, which is increased over time, contribute to reducing the shortage on the agricultural trade balance. Therefore, the research aims to study the effect of modifying the installation of breeds of wheat and rice in the total production and the food gap of wheat, also, in the total production and export surplus of rice, and their impact on the agricultural development in Egypt. Where the study depends on the statistical analysis like the one way analysis of variance method adopted in one direction coupled with using of the least significant difference L.S.D, compared to the average productivity of different varieties of the study crops.
Based on the results of analysis of variance and L.S.D, results showed it can redistribute the wheat in patch according to standard productivity by substitution Gemmayzeh 9 high productivity variety replace the rest of the varieties  in the  north governorates, and Beni Swaif 1 high productivity variety replace other varieties in the upper Egypt.
And this would be entail total production increasing of wheat from about 47.963 million ardebs to 44.317 million ardebs, an increase equivalent about 0.547 million tons, representing about 7.9 % of the gap size which estimated about 6.92 million tons in the same year, about 5.8 % of the actual production of the same season which estimated about 9.46 million tons. Therefore, the substitution Gemmayzeh 9 maritime the north governorates, and Beni Swaif 1 in upper Egypt governorates, high self-sufficiency rate from 57.8% to 61%, and reduce imports of wheat by about 0.547 million tons valued at about 0.43 billion dollars according to the import prices for 2013.
For rice, the study recommends establishing a Hybrid class 1 replaces the rest of the varieties, this results in increased exports about 1 million tons worth 576.4 million dollars according to the export price $ 576.4 per ton of rice in 2013. Approximately, in the same year, it can double the amount of exports of rice or at least reduce Rice-cultivated area about 250 thousand Fadden planted to corn to save water.
Moreover, this will only lead to increased Egyptian national income and contributes actively in development.
So the study recommend that: in choosing varieties that fit the environmental conditions in wheat and rice growing areas, and the Ministry of agriculture in providing and distributing seeds to farmers in accordance with quality of variety  map in different regions of the Republic. Increase guiding role to publicize the benefits of using these improved seeds and its role in increasing production, as well as reduced prices for certified wheat and rice seeds, commensurate with farmers capabilities increasing use.
 

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

دراسة اقتصادیة لأثر تکنولوجی أصناف أهم محاصیل الحبوب على التنمیة الزراعیة فی مصر

Abstract [العربیة]

تحتل مجموعة الحبوب مکانة هامة فی المقتصد الزراعی المصری سواء من ناحیة اسهامها فی الدخل الزراعی، أو من ناحیة المساحة المزروعة منها، أو من ناحیة استیعابها لجانب کبیر من العمالة الزراعیة والصناعیة لما تقوم علیها من الصناعات الهامة، فضلاً عن اعتبارها أحد المکونات الرئیسیة للوجبة الغذائیة لسکان الحضر والریف(1). ومما لا شک فیه أن التوسع الزراعی بجناحیه الأفقی والرأسی هو الرکیزة الأساسیة لتحقیق التنمیة الزراعیة، وفی ظل محدودیة الموارد الأرضیة والمائیة المتاحة لمصر وندرتها مع زیادة الاستثمارات اللازمة لاستصلاح أراضی جدیدة (5)، فقد برزت أهمیة استخدام التکنولوجیا الحیویة لتنمیة الإنتاج النباتی من خلال استنباط أصناف محسنة ومن ثم سد الفجوة الغذائیة التی تتفاقم عبر الزمن والمساهمة فی تخفیف العبء على المیزان التجاری الزراعی (9)، حیث تشیر الاحصاءات المتاحة إلى أن إنتاج الحبوب فی مصر بلغ نحو 23 ملیون طن، فی حین بلغ المتاح للاستهلاک نحو 40 ملیون طن، الأمر الذی یشیر إلى وجود فجوة  بلغت کمیتها نحو 17 ملیون طن، تقدر قیمتها بنحو 4.3 ملیار دولار، وبلغت نسبة الاکتفاء الذاتی منها نحو 57.5% وذلک کمتوسط للفترة (2011-2013) (2).
لذا تحاول الدولة جاهدة تقلیل تلک الفجوة وذلک بزیادة الإنتاج الزراعی من محاصیل الحبوب إما بالتوسع الأفقی عن طریق زیادة المساحة المزروعة، أو بالتوسع الرأسی عن طریق استنباط السلالات والأصناف الجدیدة ذات الإنتاجیة العالیة بما یؤدی لارتفاع نسبة الاکتفاء الذاتی منها، وفى ضوء محدودیة کل من الموارد الأرضیة والمائیة فلابد من الاعتماد على نتائج بحوث التکنولوجیا الحیویة والتى یأتی فى مقدمتها الأصناف المحسنة والتى ساهمت بنحو 60% من الزیادة فى الإنتاجیة الفدانیة التى تحققت على مستوى العالم فى الربع الأخیر من القرن العشرین (7).
وقد رکزت الدراسة الحالیة على محصولی القمح والأرز باعتبارهما أهم محاصیل الحبوب فی مصر، فمصر من الدول المستوردة للقمح بکمیات کبیرة لعدم کفایة الإنتاج المحلی منه لسد الاحتیاجات السکانیة المتزایدة، حیث یتم الاعتماد علیه کعنصر أساسی فى التغذیة لغالبیة المصریین. ویقدر متوسط الاستهلاک القومی منه عام 2013 بنحو 16.4 ملیون طن، بینما یقدر متوسط الإنتاج المحلى بنحو 9.5 ملیون طن، بما یعنى أنه یتم استیراد حوالی 6.9 ملیون طن تمثل نحو 42.1 % من الاستهلاک القومى فی نفس العام (3)، الأمر الذی یشکل خطورة على الأمن الغذائى المصرى، وأیضاً عبء على المیزان التجارى الزراعی، ومن ثم عدم القدرة على تحقیق أهداف التنمیة. أما محصول الأرز فیُعد أحد المحاصیل التصدیریة الرئیسیة فى مصر حیث بلغت کمیة صادراته حوالی 363.8 ألف طن، قدرت قیمتها بحوالی 209.7 ملیون دولار، تمثل نحو 5.9% من جملة الصادرات المصریة من السلع الزراعیة البالغة حوالی 3554 ملیون دولار عام 2013 (4). مما یمثل مصدراً هاماً لحصیلة النقد الأجنبى اللازم لتمویل الواردات وإحداث التنمیة. إلا أنه فی ذات الوقت یعتبر من المحاصیل کثیفة الاستخدام للموارد المائیة إذ بلغت جملة الاحتیاجات المائیة لزراعته على مستوى الجمهوریة حوالی 9.6 ملیار م3 تمثل حوالی 26.7% من جملة میاه الرى عند الحقل والبالغة نحو 36 ملیار م3 کمتوسط سنوى للفترة (2010 – 2012) (10). ومن ثم فإن مجرد التفکیر فی التوسع فی زراعته بهدف زیادة الکمیات المنتجة منه لتغطیة الاستهلاک المحلى بسعر مناسب، وزیادة الصادرات المصریة منه، لغرض زیادة حصیلة الدولة من النقد الأجنبی وتحسین أوضاع المیزان التجارى الزراعی یُعد أمراً یخالفه الصواب، لذا ترکز الدولة على توفیر الأصناف عالیة الإنتاجیة لزیادة الإنتاج وبالتالى یمکن خفض المساحة المزروعة منه وفقاً لما حددته وزارة الموارد المائیة والرى إلى نحو 1.1 ملیون فدان، وهی تکفی لسد احتیاجات السوق المحلیة وزیادة الصادرات لتصل إلى 0.7 ملیون طن (6).

Keywords [العربیة]

  • التنمية الزراعية-محاصيل الحبوب-اثر تکنولوجى
  • دراسة اقتصادية-مصر