Effect of Bread Wheat Grain Soaking in Different Titanium Dioxide Concentrations on the Yield and its Components

Document Type : Original Article

Abstract

Titanium (Ti) is a very interesting chemical element, so it shows beneficial effects on various physiological parameters of plants at low concentrations. This study was conducted at Agronomy Department Experimental Farm, Agriculture Faculty, Assiut University during 2014/2015 and 2015/2016 seasons to study the effect of bread wheat grains soaking in different titanium dioxide concentrations on the yield and its components. The experiment was layout in randomize complete blocks design (RCBD) using split-plot arrangement with three replicates. Soaking times (12, 18 and 24 hour) were arranged in main plots, while the titanium dioxide nanoparticles concentrations (0.00, 0.01, 0.02 and 0.03%) were arranged in sub- plots. The obtained results showed that all studied traits except spike number/ m2 in both seasons and kernel weight spike-1 in the first season only didn’t affected significantly by soaking times. Here too, all studied traits reacted significantly to titanium dioxide nanoparticles concentrations as compared to control (without titanium dioxide nanoparticles). In addition, titanium dioxide nanoparticles at 0.02% or 0.03% increased almost studied traits. Thus, wheat grains soaked before sowing at 0.03% titanium dioxide nanoparticles concentration for 24 hour produced the highest mean value of grain yield (25.0ardab fad-1) in the first season, while  in the second season the superiority observed when wheat grains soaked  at 0.01% titanium dioxide nanoparticles concentration for 18 hour (23.5 ardab fad-1) with no significant difference between this treatment and grain soaked at 0.02% titanium dioxide nanoparticles concentration for 12 hour which yielded 23.2 ardab fad-1.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تاثیر نقع حبوب قمح الخبز فی ترکیزات مختلفة من ثانی اکسید التیتانیوم علی المحصول ومکوناتة

Abstract [العربیة]

یعتبر عنصر التیتانیوم من العناصر الکیمیائیة الهامة, حیث انه اوضح العدید من التاثیرات المفیدة علی مختلف العملیات الفسیولوجیة للنبات عند استخدامه بترکیزات منخفضة. اجریت هذه الدراسة بمزرعة قسم المحاصیل البحثیة- کلیة الزراعة – جامعة اسیوط خلال موسمی 2014/2015 و 2015/2016 لتقییم تاثیر نقع الحبوب فی ترکیزات مختلفة من تانی اکسید التیتانیوم علی انتاجیة قمح الخبز. صممت التجربة باستحدام القطاعات کاملة العشوائیة بترتیب القطع المنشقة مرة واحدة فی ثلاث مکررات. تم وضع زمن النقع ( 12و 18 و 24 ساعة) فی القطع الرئیسیة بینما تم وضع ترکیزات التیتانیوم ( صفر ,0.01 , 0.02و 0.03%) فی القطع المنشقة. اوضحت النتائج المتحصل علیها ان کل الصفات محل الدراسة عدا عدد السنابل للمتر المربع فی الموسمین ووزن حبوب السنبلة فی الموسم الاول فقط لم تتاثر معنویا بزمن النقع. معظم الصفات محل الدراسة تاثرت معنویا بالنقع فی ثانی اکسید  التیتانیوم النانومتری مقارنة بمعاملة الکنترول ( النقع فی ماء مقطر). بالاضافة الی ان معظم الصفات حدث لها زیادة عند ترکیز 0.02 او 0.03 % من ثانی اکسید التیتانیوم. تم الحصول علی اعلی محصول من الحبوب (25 اردب للفدان) فی الموسم الاول عند نقع حبوب القمح قبل الزراعة لمدة 24 ساعة فی ترکیز 0.03% من ثانی اکسید التیتانیوم بینما تم الحصول علی اعلی محصول (23.5 اردب للفادان)  فی الموسم الثانی عند نقع الحبوب قبل الزراعة  لمدة 18 ساعة فی ترکیز 0.01% من ثانی اکسید التیتانیوم وبفارق غیر معنوی عن النقع لمدة 12 ساعة فی ترکیز 0.02% ثانی اکسید التیتانیوم (23.2 اردب للفدان).

Keywords [العربیة]

  • النانوية مکونات ثاني أکسيد التيتانيوم
  • والقمح
  • والغلة والمحصول