Effect of Pollination and Thinning Methods on Yield and Fruit Quality of Saidy Date Palms

Document Type : Original Article

Abstract

The effect of fruit thinning and pollen grains dusting as a pollination methods of Saidy date palm which combines of both mechanical pollination and fruit thinning were studied during 2013, 2014 and 2015 seasons. Pollen mixed with starch in ratio of 1:1, 3, 5, 7 and 9 as 50, 25, 17, 12.5 and 10% active ingredients. Fruit thinning was carried out by 15, 30 and 45% removal of setting fruits.
The obtained results indicated that there were reduction in the percentage of fruit retention and fruit weight/bunch as the pollen grains concentration was lower or fruit thinning was done. There were no significant differences in fruit weight/bunch due to dusting pollen grains powder at 50 or 25% compared to control. On other hand, there was an improve in the fruit quality in terms of increasing the fruit weight, pulp %, total soluble solids and sugar contents and decreasing the fruit moisture content was observed with reduction of pollen grain concentrations and doing fruit thinning. Furthermore, there were no significant difference due to pollination by 17% pollen grains and removing 15% of fruit setting, as well as 12.5% pollen grains and 30% removal of setting fruit.
It could be concluded that pollination by 12.5% pollen grains powder or removing 30% of fruit setting could be a considerable yield with good fruit quality. In addition, dusting pollen grains powder at 12.5% resulted in combined of mechanical pollination and fruit thinning effects.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر طرق التلقیح وخف الثمار علی محصول وخصائص ثمار نخیل البلح الصعیدی

Abstract [العربیة]

أجریت هذه الدراسة خلال ثلاثة مواسم متتالیة هی 2013 ، 2014 و 2015 علی نخیل البلح الصعیدی النامیة بالمزرعة البحثیة بمحطة البحوث الزراعیة بواحة الخارجة – الوادی الجدید – مصر. لدراسة تأثیر خف الثمار وتعفیر حبوب اللقاح کوسیلة تجمع بین التلقیح المیکانیکی وخف الثمار.
أجری التلقیح بتعفیر مخلوط حبوب اللقاح مع النشا کمادة حاملة بمعدل (1:1 ، 3 ، 5 ، 7 ، 9) وبنسبة ترکیز 50 ، 25 ، 17 ، 12,5 ، 10% من حبوب اللقاح علی التوالی مقارنة بالتلقیح الیدوی وکذلک أجری خف الثمار بإزالة 15 ، 30 ، 45% من الثمار. وقد أجریت معاملات الخف بعد العقد وتم مقارنة هذه المعاملات بالتلقیح الیدوی وبدون خف.
وقد أظهرت النتائج:
-   حدوث نقص جوهری فی نسبة الثمار المتبقیة ووزن الثمار/السوباطة نتیجة تخفیف مخلوط التلقیح  او أجراء خف الثمار ولم یکن هذا النقص جوهریاً عند استخدام مخلوط التلقیح بمعدل 50 أو 25% حبوب لقاح.
-       حدوث زیادة معنویة فی صفات الثمار الطبیعیة والکیماویة نتیجة نقص ترکیز مخلوط التلقیح أو إجراء خف الثمار.
-   لم تسجل فروق معنویة لنسبة الثمار المتبقیة ووزن الثمار للسوباطة وکذلک صفات الثمار الطبیعیة والکیماویة نتیجة التلقیح بمخلوط بترکیز 12,5% أو الخف بإزالة 30% من الثمار أو التلقیح بمخلوط 10% أو الخف بإزالة 45% من الثمار .
من نتائج الدراسة یمکن التوصیة بأهمیة التلقیح تعفیراً بمعدل 12,5% حبوب لقاح أو خف الثمار بإزالة 30% من الثمار بعد عقد الثمار وذلک لإنتاج محصول عال ذو خصائص ثمریة جیدة. فضلاً علی أن التعفیر بمعدل 12,5% یجمع بین عملیة التلقیح المیکانیکی وخف الثمار مما یقلل من تکلفة الإنتاج وزیادة کفاءة التلقیح وتحسین خصائص الثمار.