Effect of Some Post-Harvest Treatments on Storability and Quality of Manfaluty Pomegranate Fruits at Ambient Temperature

Document Type : Original Article

Abstract

This investigation was conducted during two seasons of 2012 and 2013 to study the effect of some post- harvest treatments on storability and quality of Manfalouty pomegranate fruits during storage at ambient temperature. The storage treatments are Nigalla sativa coating oil or wrapping singly or in combination. Sample of each treatments were randomly taken weekly.
The obtained data illustrated that undesirable fruits percentage and fruit weight loss %, increased by extending room temperature storage period till 7 weeks. The most clear reduction was associated with untreated fruits where the less values were related with fruit oil coating or fungicidal tissue paper wrappeing singly or in combination. While, juice volume per 100 gm arils gradually decreased by extending room temperature storage period.  
Generally, all treatments of oil coating or any of wrapping materials singly or in combination of oil +fungicidal treated tissue paper wrapping, Nigella sativa essential oil, Nigella sativa essential oil coating + perforated polyethylene wrapping, fungicidal treated tissue paper wrapping and perforated significantly reduced the undesirable fruit and fruit weight loss percentage and significantly increased the juice volume contents compared the untreated fruits during room temperature storage for seven weeks.
Its clear to notice that prolonging room temperature storage for 7 weeks caused an increase of total soluble solids % and TSS/acid ratio. While Titratable acidity and vitamin C contents in stored fruits were reduced. Moreover, all treatments significantly decreased the TSS, acidity and increased the TSS/acid ratio and vitamin C content compared to untreated ones.
So, it could be concluded that it is important to use Nigella sativa essential oil coating and polyolephinic heat-shrinkable film wrapping to extend the storage life of pomegranate fruits and kept the original quality of the freshly harvested of Manfaluty pomegranate fruits.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر بعض معاملات ما بعد الحصاد علی جودة وقابلیة ثمار الرمان المنفلوطی للتخزین علی درجة حرارة الغرفة

Abstract [العربیة]

أجریت هذه التجربة خلال موسمین متعاقبین 2012 , 2013 وذلک لدراسة تأثیر بعض معاملات ما بعد الحصاد علی جودة وقابلیة ثمار الرمان المنفلوطی للتخزین علی درجة حرارة الغرفة , وشملت هذه المعاملات تغطیة الثمار بزیت حبة البرکة منفرداً أو خلیطاً مع معاملات لف الثمار , حیث ثم أخذ عینات عشوائیة من هذه المعاملات أسبوعیا. أوضحت النتائج أن إطالة فترة التخزین علی درجة حرارة الغرفة لمدة سبعة أسابیع أدت إلی زیادة فی کل من النسبة المئویة للثمار التالفة والنسبة المئویة للفقد فی وزن الثمار حیث کان معدل الزیادة أعلی للثمار الغیر معاملة بینما سجلت معاملات تغطیة الثمار بزیت حبة البرکة أو معاملات لف الثمار بالورق المعامل بمضادات فطریة کمعاملات منفردة أو خلیطة أقل قیم للزیادة , بینما أدت إطالة فترة التخزین علی درجة حرارة الغرفة إلی نقص تدریجی فی حجم العصیر لکل 100 جرام من الحبات.
ویمکن القول أن جمیع معاملات تغطیة أو لف الثمار فردیاً أو خلیطاً أدت إلی خفض معنوی فی کل من النسبة المئویة للثمار التالفة والنسبة المئویة للفقد فی وزن الثمار بینما أدت لزیادة معنویة فی مکونات العصیر مقارنة بالثمار الغیر معاملة وذلک خلال فترة التخزین علی درجة حرارة الغرفة لمدة سبعة أسابیع حیث أدت إطالة فترة التخزین إلی زیادة فی نسبة المواد الطلبة الذائبة الکلیة %T.S.S  ونسبة المواد الصلبة الذائبة الکلیة إلی الحموضة بینما إنخفض محتوی الثمار من الحموضة وفیتامین ج مقارنة بالثمار الغیر معاملة .
مما سبق یمکن القول أنه یمکن تغطیة ثمار الرمان بزیت حبة البرکة مع لف الثمار بغلاف من مادة البولی أولفینیک القابل للإنکماش بالحرارة لإطالة فترة تخزین الثمار مع المحافظة علی خصائص الجودة بها .

Keywords [العربیة]

  • الرمان
  • تخزين الفاکهة والرمان الفواکه