Effect of Paraffin Oil and Polyethylene Packaging on "Manfaluty" Pomegranate Fruits During Storage

Document Type : Original Article

Abstract

This investigation aimed to study the effect of paraffin oil and polyethylene bags used separately or in combination on storage quality of "Manfaluty" pomegranate fruits during storage throughout 2012 and 2013 seasons. Fruits were stored at 5 °C with 85-90% RH and room temperature at 22 ± 5 C°. Generally, the storage period in the present study was 45 days at room temperature and 90 days at cold storage. All treatments, namely, coating with paraffin oil, packing with polyethylene bags and combination of both coating and packing, significantly decreased weight loss % and decay % of stored Manfalouty fruits compared with untreated fruits (control) under both storage conditions during 2012 and 2013 seasons. Concerning the chemical properties, total soluble solids (T.S.S) % and acidity gradually increased with the progress of storage period, under all storage conditions during both tested seasons. At the end of storage period the treated fruits with polyethylene bags + paraffin oil contained the lowest values of T.S.S and acidity % while the untreated fruits (control) had the highest percentage of both properties. Juice volume decreased with the extending of storage period and reached the minimum values after 45 days at room temperature and 90 days under cold storage during both investigated seasons. The highest juice content was obtained by polyethylene packing + paraffin oil coating, while the lowest content was found in untreated fruits (control).     

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر زیت البرافین وأکیاس البولى ایثیلین علی ثمار الرمان صنف "المنفلوطى" أثناء فترة التخزین

Abstract [العربیة]

أجریت هذه الدراسة على ثمار الرمان المنفلوطى خلال موسمى 2012 ، 2013 التى أخذت من مزرعة البحوث الخاصة بکلیة الزراعة – جامعة أسیوط. تم إجراء التجربة فی معمل قسم الفاکهة – حیث قسمت الثمار بعد غسلها وتنظیفها وتجفیفها إلی مجموعتین رئیسیتین إحداهما لتخزینها فی جو الغرفة (درجة حرارة 22 ± 5 5م) والأخرى للتخزین البارد (5 5م ورطوبة حوالى 85-90 %). تم تخصیص عدد من الثمار من کلتا المجموعتین لتقدیر نسبة الإصابة (% الفساد) وعدد آخر لتقدیر نسبة الفقد فی الوزن أثناء التخزین.
قسمت الثمار من کلا المجموعتین إلی أربعة أقسام لإجراء المعاملات التالیة علیها:
1-     ثمار غیر معاملة (کنترول)
2-     ثمار تم غمسها فی زیت البرافین.
3-     ثمار تم تغلیفها بأکیاس البولی إیثیلین المثقبة.
4-     ثمار تم غمسها فی زیت البرافین ثم تغلیفها بأکیاس البولی إیثیلین.
وضعت ثمار المجموعة الأولى فی ثلاجات (5±5م) والأخرى ترکت فی المعمل (درجة حرارة الغرفة 22± 55م).
اخذت عینات دوریة (کل أسبوعین) من المعاملات السابقة لإجراء بعض التحلیلات مثل نسبة المواد الصلبة الذائبة الکلیة ، الحموضة ونسبة العصیر فی الثمار. وکانت أهم النتائج المتحصل علیها کالتالى:-
- زاد محتوى عصیر الثمار من المواد الصلبة الذائبة الکلیة وکذلک الحموضة بزیادة فترة التخزین سواء فی الغرفة أو الثلاجة ووصلت لأعلى قیمتها بنهایة فترة التخزین. من ناحیة أخرى احتوت الثمار الغیر معاملة (الکنترول) على أعلى نسبة من الحموضة والمواد الصلبة الذائبة الکلیة بنهایة فترة التخزین بینما احتوت الثمار المعاملة بأکیاس البولى ایثیلین بالإضافة إلی زیت البرافین (المعاملة الرابعة) إلی أقل نسبة. وقد یکون ذلک نتیجة زیادة فقد الرطوبة فی الثمار الغیر معاملة (الکنترول).
- زادت النسبة المئویة لفقد الرطوبة من الثمار بزیادة فترة التخزین وکانت أعلى القیم لهذه النسبة للفقد فی الرطوبة فی ثمار الکنترول ، بینما فقدت الثمار المعاملة بزیت البرافین + أکیاس البولى ایثیلین أقل نسبة من الرطوبة سواء فی الغرفة أو الثلاجة.
- وجد أن أکثر الثمار فساداً (إصابة) هی ثمار الکنترول بینما أقلها إصابة هی المعاملة بزیت البرافین + أکیاس البولى ایثیلین وذلک أثناء التخزین بالغرفة أو الثلاجة خلال موسمى الدراسة.
- کان الفقد فی نسبة العصیر مشابهه تقریباً للفقد فی نسبة الرطوبة خلال موسمى الدراسة تحت ظروف التخزین البارد أو بالغرفة.

Keywords [العربیة]

  • Manfaluty "الرمان
  • زيت البارافين
  • أکياس البولي ايثلين ومنتجات التخزين البارد
  • درجة حرارة الغرفة