Assessment of Chemical Composition, Minerals and Amino Acid Content of Farmhouse Concentrate in Fermented Milk (laban zeer) Manufactured in Minia Province

Document Type : Original Article

Abstract

Ten samples of laban zeer were collected from different locations of Minia province, and analyzed for chemical composition, minerals and amino acids content. Results indicated that the average gross composition of Laban Zeer was: 25.98%, total solid, 4.30% fat, 12.81% total protein, 4.25%ash and 4.58% salt. Mineral composition also indicated that laban zeer is an excellent source of Ca, Mg. Zn and selenium and contained an appreciable amount of  Mn, Cu and Fe, while Na content was very high. Laban zeer was found to be a rich in most of essential amino acid exclusive methionine. It could be concluded that laban zeer is very nutritive fermented milk product with a wide range of composition which demonstrate the obvious need for criteria or standardization of manufacturing method.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تقییم الترکیب الکیمیائی والمعدنی والمحتوى من الاحماض الامینیة للبن المتخمر المرکز ( لبن الزیر) المصنع ریفیاً بمحافظة المنیا

Abstract [العربیة]

تم تجمیع عشر عینات لبن زیر من مناطق مختلفة بمحافظة المنیا وتحلیلها لدراسة الترکیب الکیمیائی والمحتوى المعدنی (بعض العناصر الکبرى والصغرى) وقد أشارت النتائج إلى ان لبن الزیر یحتوى على25.29 % جوامد صلبة و 4.30 % دهون و12.181 % بروتین کلى و4.25 % رماد و 4.58 % ملح وقد اشار الترکیب المعدنی ایضاً إلی ان لبن الزیر مصدر ممتاز للکالسیوم والمغنسیوم والزنک والسلینیوم وکذلک احتوى على کمیات ملحوظة من المنجنیز والنحاس والحدید فی حین کان محتواه من الصودیوم عالی جدا وقد وجد ان لبن الزیر غنى بکل الاحماض الامنیة الضروریة عدا المیثیونین.
ویمکن ان نلخص ذلک بان لبن الزیر منتج لبنی متخمر عالی القیمة الغذائیة یحتاج لمعاییر قیاسیة تعبر عنه.

Keywords [العربیة]

  • (الزير لبن
  • مزرعة
  • محافظة المنيا)