Influence of in vitro Salinity on Growth and some Element Contents of Three Grape (Vitis vinifera L.) Cultivars

Document Type : Original Article

Abstract

Influences of in vitro salinity in form of sodium chloride (NaCl) and calcium chloride (CaCl2) on growth and element contents of three grape cultivars (Thompson Seedless, Red Roomy and Beauty Seedless) were investigated. Shoot tip explants were cultured on Murashige and Skoog (MS) medium containing 1.0 mg/l benzylaminopurine (BAP). The experiment was conducted with four levels of NaCl (0, 50, 85 and 120 mM) and four levels of CaCl2 (0, 1, 5 and 10 mM) and mixture of both salts with three levels [0, 60 (50 NaCl+10 CaCl2) and 90 (85 NaCl+5 CaCl2) mM]. The results showed that the growth parameters (proliferation, plantlet height, number of leaves, number of nodes, internode length, fresh and dry weight) significantly decreased with increasing NaCl concentrations up to 120 mM compared to the control treatment. However, application of CaCl2 treatments counteracted this inhibitory effect on the growth parameters at 5 mM. CaCl2 supply increased shoot Ca2+ content and decreased shoot Na+ content. Increasing NaCl and CaCl2 concentrations in the culture medium increased the contents of Na+, Ca2+, whereas K+ content decreased compared to the control.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر الملوحه معملیاً على نمو ومحتوى بعض العناصر فی ثلاثة أصناف من العنب

Abstract [العربیة]

تمت دراسة تأثیر الملوحة معملیاً فی صورة کلورید الصودیوم وکلورید الکالسیوم على نمو والمحتوى من العناصر لثلاثة أصناف من العنب (البیوتی سیدلس والرومی الأحمر والبناتی الأبیض). تمت زراعة الأجزاء النباتیة المنفصلة للقمم النامیة لتلک الأصناف الثلاثة على بیئة موراشیجی وسکوج المحتویة على ترکیز 1ملجم/لتر من البنزیل أمینوبیورین. تم تنفیذ التجربة بأربع مستویات من ملح کلورید الصودیوم (صفر، 50، 85 وکذلک 120 مللیمولر)، أربعة مستویات من ملح کلورید الکالسیوم (صفر، 1، 5 وکذلک 10 مللیمولر) وکذلک مخالیط لکلا الملحین فی ثلاثة مستویات (صفر، 60، 90 مللیمولر).
أوضحت النتائج أن صفات النمو (معدل التفریع، طول النبیتات، متوسط عدد الأوراق، عدد العقد، طول السلامیة، الوزن الطازج والجاف) قد تناقصت بصورة معنویة مع زیادة ترکیزات کلورید الصودیوم حتى 120 مللیمولر مقارنة بالمعاملة القیاسیة. کما أوضحت النتائج، أن أضافة معاملات کلورید الکالسیوم قاومت الفعل التثبیطی على صفات النمو عند ترکیز 5 مللیمولر. کما أن أضافة کلورید الکالسیوم أدى إلى زیادة المحتوى من أیونات الکالسیوم  وانقص محتوى أیونات الصودیوم بالمجامیع الخضریة. وبزیادة ترکیزات کلورید الصودیوم وکلورید الکالسیوم فی بیئة الزراعة المغذیة، فإن المحتوى من کل من أیونات الصودیوم والکالسیوم قد أزدادت، بینما قل المحتوى من أیونات البوتاسیوم مقارنة بالمعاملة القیاسیة.

Keywords [العربیة]

  • کرمة العنب الاوروبي
  • کلوريد الصوديوم
  • CaCl2
  • في المختبر-العنب-الملوحة