Effect of Chitosan and Clove Oil on Physical and Chemical Properties of Red Roomy Grapes During Cold Storage A- Effect of Chitosan and Clove Oil on Weight Loss and Decay Percentages

Document Type : Original Article

Authors

1 Department of Pomology, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

2 Department of Horticultural, Faculty of Agriculture, New valley, Egypt.

3 Department of Pomology, Faculty of Agriculture, New valley, Egypt.

Abstract

This work was carried out during two successive seasons 2015 and 2016 to study the effect of Red Roomy grapes coating with chitosan (2%) and clove oil (3%) on weight loss and decay percentages during cold storage. The obtained result showed that fruit weight loss(%) and decay(%) significantly increased by all treatments with advancing the storage duration and reached its maximum values at the end of storage period. Moreover at the end of storage period the highest values of weight loss (%) and decay (%) were recorded in uncoated grapes (control) as compared with both chitosan and clove oil coating during both experimental seasons. In addition the lowest values of weight loss and decay % were found in the grapes coated with chitosan during the first season (2015), while the coated grapes with clove oil had the lowest percentages of weight loss and decay during the second season (2016).

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر الشیتوسان وزیت القرنفل علی بعض الصفات الطبیعیة والکیماویة لثمار العنب الرومی الأحمر أثناء التخزین البارد أ‌- تأثیر الشیتوسان وزیت القرنفل علی النسبة المئویة للفقد فی الوزن و الاصابة علی ثمار العنب الرومی الأحمر أثناء التخزین البارد

Authors [العربیة]

  • طلعت کامل المهدی 1
  • محمد مجدی العقاد 1
  • عصام محمد عبد الظاهر رضوان 2
  • الزهراء عبداللاه محمود 3
1 قسم الفاکهة- کلیة الزراعة- جامعة اسیوط
2 قسم البساتین -کلیة الزراعة -الوادی الجدید
3 قسم الفاکهة -کلیة الزراعة -الوادی الجدید
Abstract [العربیة]

اجریت هذه التجربة فی معمل قسم الفاکهة بکلیة الزراعة جامعة أسیوط علی ثمار العنب الرومی الاحمر التی تم جمعها من مزرعة الکلیة وذلک خلال موسمین متتالین 2015،2016. وکان الهدف من هذا البحث هو دراسة تأثیر معاملة الثمار بعد الجمع بکلا من الشیتوسان وزیت القرنفل علی کل من فقد الوزن ونسبة الاصابة بالثمار اثناء التخزین البارد علی درجة 2°درجة مئویة. ولقد تم جمع عناقید العنب الرومی المتماثلة تقریبا عند اکتمال نموها ونقلها للمعمل ثم تنظیفها وازالة الثمار الغیر سلیمة ثم تقسیم هذه العناقید إلی ثلاث مجموعات لعمل المعاملات التالیة:
1-    النقع لمدة دقیقة فی الماء المقطر (الکنترول).
2-    النقع لمدة دقیقة فی محلول الشیتوسان 2%.
3-    النقع لمدة دقیقة فی محلول زیت القرنفل 3%.
تم وضع عناقید کل مجموعة بعد جفاف الثمار فی اکیاس بولی ایثیلین مثقبة تم وضعها فی الثلاجة علی درجة حرارة 2 درجة مئویة.
تم قیاس الفقد فی وزن الثمار وکذلک نسبة الاصابة بها اسبوعیا وکانت اهم النتائج المتحصل علیها کالاتی:
- زادت نسبة الفقد فی وزن الثمار وکذلک نسبة الاصابة بها معنویا وذلک بزیادة فترة التخزین ووصلت إلی اعلی معدل لها مع نهایة فترة التخزین وذلک خلال خلال موسمی الدراسة.
-  کانت اعلی القیم فی زیادة فقد الوزن وکذلک اصابة الثمار فی الثمار الغیر معاملة (کنترول) خلال موسمین.
- سجلت الثمار المعاملة بالشیتوسان 2% اقل قیم الفقد فی الوزن ونسبة الاصابة فی  الموسم الاول من الدراسة، بینما وجدت اقل القیم فی معاملة زیت القرنفل3% خلال الموسم الثانی.