Effect of Yeast Rates and Potassium Fertilization on Yield and Quality of Some Sugar Beet Varieties

Document Type : Original Article

Authors

Agronomy Dept., Fac. Agric., Assiut Univ., Egypt

Abstract

A field experiment was conducted at the Agronomy Department Experimental Farm, Agriculture Faculty, Assiut University, Egypt. During 2015/2016 and 2016/2017 seasons to study the effect of yeast rates and potassium fertilization on yield and quality of some sugar beet varieties. The experiment was laid out in randomized complete block design (RCBD) using strip split plot arrangement with three replications. Yeast foliar application rates (0,1,2 and 3 kg fed. -1) was arranged horizontally, while potassium fertilization levels (12.5, 25 and 37.5 kg K2O fed.-1) were distributed in vertically, as well as sugar beet varieties (kawemira, Romulus and Glorius) were arranged in sub plots. The obtained results revealed that yeast foliar application at the rate of 3.0 kg wet yeast fed.-1 recorded the highest significant mean values of root length, root diameter, single root weight, root yield fed.-1, pol percentage, sugar recovery percentage and recoverable sugar yield (ton fed.-1) traits in the two growing seasons. Furthermore, the obtained results detected that the studied potassium fertilization levels had a significant effect in the all studied traits in the two growing seasons in favor of 37.5 kg K2O fed.-1. Here too, kawemira sugar beet variety gave the highest mean values of previous traits in both seasons. In addition, the obtained results revealed that the all first and second order interactions involved in this respect had a significant influence on all studied traits. Moreover, kawemira sugar beet variety which sprayed with 3 kg yeast fed.-1 and fertilized with 37.5 kg K2O fed.-1 produced the maximum mean values of all studied traits in both seasons.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر الرش الورقی بالخمیرة والتسمید البوتاسی على المحصول والجودة لبعض أصناف بنجر السکر

Authors [العربیة]

  • المهدی عبد المطلب طعیمه
  • جمال راجح النجار
  • السعدی عبد الحمید على
  • طه عمرو عبد العزیز احمد
قسم المحاصیل- کلیة الزراعة- جامعة أسیوط
Abstract [العربیة]

تم اجراء تجربة حقلیة بالمزرعة البحثیة لقسم المحاصیل – کلیة الزراعة – جامعة أسیوط خلال موسمی 2015-2016 و2016-2017 لدراسة تأثیر الرش الورقی بالخمیرة والتسمید البوتاسی على المحصول والجودة لبعض أصناف بنجر السکر. نفذت التجربة بتصمیم القطاعات کاملة العشوائیة بترتیب الشرائح المنشقة مرة واحدة بثلاث مکررات حیث رتب الرش الورقی بمعدلات مختلفة من الخمیرة (0و1 و2 و3 کجم للفدان) راسیا بینما تم وضع التسمید البوتاسی (12.5و25 و37.5 کجم أکسید البوتاسیوم للفدان) افقیا فی حین تم وضع أصناف بنجر السکر (کاومیرا وریمولاس وجلوریا) فی القطع المنشقة. وتشیر النتائج الی ان الرش الورقی بمعدل 3 کجم خمیرة للفدان ادی للحصول علی اعلی قیم معنویه لمتوسطات صفات طول الجذر وقطر الجذر ووزن الجذر ومحصول الجذور للفدان ونسبة السکروز ونسبة السکروز القابل للاستخلاص وکذلک محصول السکر المستخلص للفدان لکلا موسمی الدراسة. کما تشیر النتائج کذلک الی التأثیر المعنوی لمستویات السماد البوتاسی على کل الصفات محل الدراسة لصالح المعدل 37.5 کجم أکسید البوتاسیوم للفدان لموسمی الدراسة. کما تفوق الصنف کاومیرا معنویا عن باقی الأصناف محل الدراسة واعطی اعلی قیم لمتوسطات الصفات سابقة الذکر خلال موسمی الدراسة. بالإضافة الی معنویة جمیع التفاعلات محل الدراسة فی هذا الصدد حیث تم الحصول علی اعلی متوسط لقیم تلک الصفات من زراعة الصنف کاومیرا والرش الورقی بمعدل 3 کجم خمیرة للفدان وتسمیده بمعدل 37.5 کجم أکسید البوتاسیوم.

Keywords [العربیة]

  • سکر البنجر
  • تسميد البوتاسيوم
  • ومستويات الخميرة