Curd Yield of Cauliflower Derived from Chilled and Hydroprimed Seeds

Document Type : Original Article

Abstract

This study was carried out at the Experimental Farm of the Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt, during 2012 and 2013. Two cultivar accessions of the local cauliflower "El-Soultani" were used. Six pre-sowing seed treatments were tested. These included: 1)  seeds imbibed in tap water for 6 h and subjected to chilling at 4-5oC for 10 or 15 d, 2) seeds imbibed in tap water for 6 h, air dried and stored for 10 or 15 d, 3) seeds merely imbibed in tap water for 6 h and 4) untreated seeds. These seed treatments were scheduled so as to be simultaneously sown. The results revealed that the highest curd weight total yield were produced by plants derived from seeds imbibed in tap water for 6 h and subjected to chilling at 4-5oC for 15 d. The increase in total crud yield for this treatment ranged from 73.9 to 77.3% relative to control treatment (untreated). The visible curd initiation for this treatment was also earlier by 7 d, on average. It is concluded that considerable cauliflower crop enhancement can be achieved by this simple and environment friendly treatment at low added production cost. Second to this treatment was the seeds imbibed in tap water for 6 h and subjected to chilling at 4-5oC for 10 d. The seeds imbibed in tap water for 6 h, air dried and stored for 10 d came in the third order.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

محصول اقراص القنبیط الناتج من البذور المرطبة والمبرده قبل الزراعه

Abstract [العربیة]

أجریت هذه الدراسة فی المزرعة البحثیة لکلیة الزراعة، جامعة أسیوط، خلال عامی 2012 و2013، وأستخدم فیها سلالتین قنبیط من الصنف السلطانی. ودرس تأثیر 6 معاملات لإعداد البذور قبل الزراعة، وکانت هذه المعاملات کالتالی: 1- بذور شربت بالماء لمدة 6 ساعات ثم عرضت للتبرید علی درجة حرارة 4-5 درجة مئویة لمدة 10 أو 15 یوم. 2- بذور شربت بالماء لمدة 6 ساعات ثم جففت تجفیف هوائی بطیء متدرج وخزنت لمدة 10 أو 15 یوم. 3- بذور شربت بالماء فقط لمدة 6 ساعات. 4- بذور غیر معاملة. هذه المعاملات قد نظمت بحیث تکون جاهزة للزراعة سویاً فی ذات الوقت. وقد أشارت النتائج إلی أن أعلی محصول أقراص کان من النباتات الناتجة من البذور التی تشربت الماء لمدة 6 ساعات وبردت علی درجة حرارة 4-5 درجة مئویة لمدة 15 یوم. وتراوحت الزیادة فی المحصول هذه المعاملة ما بین 73.9 – 77.3% مقارنة بالبذور الغیر معاملة. کما سجلت هذه المعاملة تبکیراً فی تکوین الأقراصً بحوالی 7 أیام. وقد أستنتج من هذه الدراسة أن القنبیط یمکن تحقیق زیادة محصولیة ملحوظة به بهذه المعاملة البسیطة، صدیقة البیئة، والتی لا تضیف تکلفة تذکر فی الإنتاج، وقد تلی هذه المعاملة فی التفوق معاملة تشرب البذور بالماء لمدة 6 ساعات وتعریضها للتبرید لمدة 10 أیام. فی المرتبة التالیة معاملة تشرب البذور لمدة 6 ساعات وتجفیفها تدریجیاً وتخزینها لمدة 10 أیام.

Keywords [العربیة]

  • براسيکا زيتية المعنقدة فار وتحسين المحاصيل والعلاج صديقة للبيئة
  • المعالجة المسبقة البذور