Effect of Incubation Temperature on the Production of Fungal Cellulases

Document Type : Original Article

Abstract

This study was aimed to investigate the optimum incubation temperature for cellulases production by Aspergillus niger AUMC 8485, Aspergillus flavus AUMC 8534 and Emericella nidulans AUMC 8581.
The obtained results showed that, the optimum incubation temperature for cellulases production as measured by cup-plate clearing zone technique was 355 C for all the studied species. The diameter of clearing zone was 22.0, 24.5, 26.0 mm for Aspergillus niger, Aspergillus flavus and Emericella nidulans, respectively. In case of  exo –D-1,4 gluconase (FP-ase) production, the highest enzymatic activity was obtained at 355 C by all the studied fungal species. Meanwhile, the highest specific activity was recorded at 405 C for A. niger and at 355 C for A. flavus and E. nidulans. At the same time, the optimum incubation temperature for endo- ß- D-1,4 gluconase (CMC-ase) production was recorded at 405 C for A. niger and E. nidulans, and at 35 5 C for A. flavus. The highest CMC-ase specific activity was observed at 405 C for all the studied strains. The maximum amount of reducing sugars found in the culture filtrate at 355 C for A. niger, and at 405 C for A. flavus and E. nidulans. Also, the highest amount of soluble protein was recorded at 355 C for A. niger and at 305 C for A. flavus and E. nidulans

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر درجة حرارة التحضین على انتاج انزیمات السلیولیز الفطریة

Abstract [العربیة]

تهدف هذه الدراسة الى اختبار وتحدید درجات حرارة التحضین المثالیة لإنتاج انزیمات السلیولیز بواسطة فطریات Aspergillus niger AUMC 8485,   Aspergillus flavus AUMC 8534 و Emericella nidulans AUMC 8581.
وقد أوضحت النتائج المتحصل علیها أن درجة الحرارة المثلى لإنتاج انزیمات السلیولیز کانت 35 5م لکل الأنواع محل الدراسة والتی قدرت بطریقة الأطباق المصبوبة حیث کان قطر الهالة الشفافة هو 22.0 ,  24.5 , 26.0مم لکل من A. niger , A. flavus و E. nidulans على التوالى. بالنسبة لإنتاج انزیم exo-D-1,4-gluconase کان أعلى نشاط انزیمی له عند 35 5م بواسطة کل السلالات الفطریة, أما بالنسبة لأعلى نشاط نوعی للإنزیم فقد أنتج عند 40 5م بواسطة فطر A. niger وعند 35 5م بواسطة کل من A. flavus و E. nidulans. فی نفس الوقت سجلت درجة الحرارة المثلى لإنتاج انزیم endo-D-1,4-gluconase عند 40 5م لکل من A. niger و E. nidulans وعند 35 5م لفطر A. flavus . أعلى نشاط نوعی لانزیم endo-D-1,4-gluconase قدر على 40 5م لکل السلالات محل الدراسة. أعلى إنتاجیة من السکریات المختزلة فی مرشح المزرعة کانت عند 35 5م لفطر A. niger وعند 40 5م لکل من A. flavus و E. nidulans. کذلک سجلت أعلى انتاجیة من البروتین الذائب عند 35 5م لفطر A. niger وکانت عند 30 5م لکل من A. flavus و E. nidulans.