Economic study of Production and Consumption of Potato in Egypt

Document Type : Original Article

Abstract

Potato is considered one of the most important vegetable crops in Egypt because potato use as a food crop and the manufacturing of some food industries, the government makes great efforts in order to develop and increase agriculture production to take pace with world rate production, the Egyptian agriculture policy does her best to increase the product of Egyptian crops, especially food stuffs, to face the increasing need of population and the increasing agriculture exports to save hard currency. So this research primary aims to study the gap between production, consumption, and self-efficiency to promotes and develops Egypt’s potato exports, and search for new market windows to absorb the excess production of potato. For this purpose, each of Potato cultivated area, potato productivity, production, consumption, surplus production, self-sufficiency, lost potato, average per capita were used during the study period (1998-2012)
The result indicated that the production of Potato was about 2815 thousand ton and tends to increase by 203 thousand ton annually during the period (1998 -2012) the consumption of it during the same period was about 1774 thousand ton self-sufficient was about 157%, this means there is a surplus in production than the local consumption, in the same time increasing the export from it to increase the hard currency in one hand and facing the needs of developing the projects of agriculture.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

دراسة إقتصادیة لانتاج واستهلاک البطاطس فى مصر

Abstract [العربیة]

یعتبر محصول البطاطس من محاصیل الخضر الإستراتیجیة فی مصر باعتباره من المحاصیل الغذائیة والتصنیعیة التی تقوم علیه بعض الصناعات الغذائیة، کما أنه مصدراً هاماً من مصادر الدخل الزراعی القومی والحصول على النقد الأجنبی اللازم لدفع عجلة التنمیة الاقتصادیة من خلال إمکانیة مساهمته فی زیادة حصیلة الصادرات الزراعیة المصریة([1]).
وتمثل البطاطس على المستوى العالمی والمحلی مرکزاً متقدماً بین المحاصیل الغذائیة، حیث تشکل عنصراً متمیزاً فی غذاء الإنسان، کما أنها تعتبر بدیلاً هاماً للحبوب التی اتجهت أسعارها فی السنوات الأخیرة نحو الأرتفاع. وتأتی البطاطس فی مقدمة السلع التی یمکن الاعتماد علیها جزئیاً فی حل مشکلة الغذاء حیث تتمیز بالوفرة النسبیة فی غلة الفدان إذا ما قورنت بمحاصیل الحبوب، بالإضافة إلى أن البطاطس تتم زراعتها فی أکثر من عروة فی العام الواحد، کما أن الظروف الجویة والأرضیة المتباینة التی تناسب زراعة البطاطس تمکن من التوسع فی المساحة المزروعة منها تحت الظروف الإقلیمیة المختلفة([2]).
ویعتبر هذا المحصول من المحاصیل الهامة فی مجال الصناعة حیث یستخرج منه النشا، ویدخل فی صناعة الجلوکوز، کما یستخدم فی صناعة الخمور واستخراج الکحولات وحامض اللاکتیک والستریک واستخلاص البروتین من السائل المفقود فی مصانع النشا کما یستخدم فی صناعة الورق والأقمشة والأطعمة وصناعة مواد اللصق وغیرها، بالإضافة إلى استخدامه کبیئة غذائیة للکائنات الدقیقة. ([3]).



(1) محمد زکی جمعة، محمد صلاح منصور، على أحمد إبراهیم، سامیة عبدالحمید عبدالله، إیناس ممدوح جبر، تقدیر نموذج التوازن الجزئی فی مصر، مجلة الزقازیق للبحوث الزراعیة مجلد (22)، العدد (2) مارس 2006، ص365.


(2) أحمد علی الحسن، اقتصادیات إنتاج وتسویق محصول البطاطس فی السوق العربیة السوریة، رسالة دکتوراه، قسم الاقتصاد الزراعی، کلیة الزراعة، جامعة عین شمس،2008, ص1


(3) سالم أحمد الشیخ، دراسة تحلیلیة لأقتصادیات إنتاج وتسویق البطاطس فی جمهوربة مصر العربیة، رسالة ماجستیر، قسم الاقتصاد الزراعی، کلیة الزراعة، جامعة الأزهر،1987

Keywords [العربیة]

  • دراسة اقتصادية-انتاج-البطاطس-استهلاک