Effects of Natural and Bio-fertilization as a Partial Substitute for Mineral Fertilization on Vegetative Growth and Fruiting of Balady Mandarin Trees

Document Type : Original Article

Abstract

Balady mandarin trees grown under Qena region during 2012, 2013 and 2014 seasons were investigated to find the best NPK fertilization through 0 to 100% of natural or bio-fertilizers along with a mineral source. The experiment was arranged in a complete randomized block design with five replications, one tree for each, and it consisted of seven treatments. Filter mud cake and calcium super-phosphate, as well as rock phosphate and feldspar were added once in the middle of December. Biostimulants i.e., nitrobien, phosphoren and potassiumage were added in two equal doses in March and May. Potassium sulphate was applied in two equal doses in March and June, where mineral-N fertilizer was added in three equal doses in March, May and July. The obtained results could be summarized as follow:
-         Using the recommended N, P and K via two forms or three forms (mineral, natural plus bio) resulted in an obvious promotion on all growth traits and leaf area and its nutrients, as well as shoot carbohydrates and C/N ratio compared to using them as a mineral fertilizer source only.
-         Amending the trees with natural or bio-fertilizer singly or a mixture of natural, bio and mineral NPK fertilizers significantly improved the yield and fruit quality. No significant differences were noticed on most studied traits among all different treatments except with the mineral source (the check treatment).
-         The improvement in the fruit quality and the reduction in the juice nitrite content were associated with reduction in the mineral NPK source and, at the same time an increase in the mineral or bio-fertilization sources.
It is evident from the foregoing results that using either three fertilization forms or any two fertilization forms produce healthy trees, with the highest yield and the best fruit quality. In addition, it reduces the environmental pollution as well as produces organic farming products.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیرات التسمید الطبیعی والحیوی کبدیل جزئی للتسمید المعدنی علی النمو الخضری وإثمار أشجار الیوسفی البلدی

Abstract [العربیة]

أجریت هذه الدراسة خلال ثلاثة مواسم متتالیة 2012 ، 2013 ، 2014 ، بمزرعة خاصة تقع فی نجع حمادی – قنا – مصر، وتهدف إلی دراسةتأثیر الاستبدال الجزئی للأسمدة المعدنیة بالأسمدة الطبیعیة والحیویة علی الحالة الغذائیة وإثمار أشجار الیوسفی البلدی مقارنة باستخدام الجرعة السمادیة للنیتروجین والفوسفور والبوتاسیوم (NPK) بالأسمدة المعدنیة فقط. حیث أستخدم الأسمدة الطبیعیة (طینة المرشحات، صخر الفوسفات والفلسبار) بینما کانت الحیویة (النتروبین ، الفوسفورین والبوتاسیوماج).
ویمکن تلخیص أهم النتائج کما یلی:
-  سبب التسمید بالخلیط الثلاثی للأسمدة (المعدنی + الطبیعی + الحیوی) زیادة مؤکدة فی صفات النمو الخضری ومحتوی الأوراق من العناصر الغذائیة (NPK) وکذلک نسبة الکربوهیدرات ونسبة الکربوهیدرات إلی النیتروجین بالأفرع مقارنة باستخدام الأسمدة المعدنیة فقط.
-  أدی إستخدام الأسمدة الطبیعیة أو الحیویة بصورة فردیة أو استخدام الخلیط الثلاثی والثنائی للأسمدة إلی زیادة مؤکدة فی إنتاجیة الأشجار مقارنة باستخدام الجرعة السمادیة فی صورة أسمدة معدنیة فقط.
-  سبب التسمید بالصورة الثلاثیة أو الثنائیة تحسن واضح فی الصفات الثمریة مع نقص فی ترکیز النترات بالعصیر مقارنة باستخدام الأسمدة المعدنیة.
-  لا توجد فروق جوهریة فی أغلب الصفات تحت الدراسة نتیجة التسمید بأی من الصورة الطبیعیة أو الحیویة أو الثنائیة أو الثلاثیة.
من نتائج هذه الدراسة یمکن التوصیة بأفضلیة التسمید بالصورة الثلاثیة أو أی صورة ثنائیة حیث یؤدی ذلک إلی تحسین النمو والحالة الغذائیة للأشجار مع إنتاج محصول عال ذو خصائص ثمریة جیدة فضلاً عن تقلیل التلوث البیئی الناشئ عن زیادة الأسمدة المعدنیة وإمکانیة إنتاج ثمار یوسفی عضویاً.

Keywords [العربیة]

  • الطبيعية
  • الحيوية والتسميد
  • بلدى اليوسفي والغلة
  • جودة الفاکهة
  • والتلوث البيئي
  • NPK