An Economic Study of the most Important Factors Affecting the Production and Consumption of Fish in Egypt

Document Type : Original Article

Abstract

Egypt recently seeks for pursuing a food policy that aims to raise the protein nutrition level depending on the animal source. The State's plans aim to achieve the self-sufficiency of food goods as much as possible, and increase the rates of production fill the gap between the production and consumption. Due to the increasing rate of population growth, the development of fish production is considered one of the main pillars that help to face the food gap and decrease the imports.                                                                                             
Thus, the research focused on the factors affecting which affect the fish production in Egypt. It showed that the most important factors  are preparation of mechanic fishing boats ( inverse relationship ) a moral statistically but does not agree with economic logic, the number of local fishermen and consumption of fish)has a direct correlation)where this elements together official on the 59% of the changes in production. The research discussed the most important factors affecting domestic consumption of fish and found that the most important factors affecting are the number of  population, the average of fish retail price , and the average of red meat retail price all these factors are responsible for 95 % of the changes in local consumption during the study period.
Therefore, the research recommended that work should be done to solve the problems that hinder the development of natural sources, which suffers from a lot of technical and legislative environmental problems. In addition to that the production of the fishing boats should be increased. On the other hand, developing fishing craft, training fishermen and providing them with advanced tools for fishing, increasing the investments  concerning the fish wealth sector, development  the cooperative marketing and providing the suitable means of transport to  keep maintain the fish and establishing centers of fish close to its sources are definitely necessary.             

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

دراسة اقتصادیة لأهم العوامل المؤثرة على إنتاج واستهلاک الأسماک فی مصر

Abstract [العربیة]

یعتبر رفع معدل الإکتفاء الذاتی من الإنتاج المحلى وتقلیل الاعتماد على الخارج وتحسین میزان المدفوعات المصرى، أحد المحاور الأساسیة فى سیاسة الإصلاح التى بدأت مصر تطبیقها منذ الثمانینات، ومن هذا المنطلق إتجهت خطط التنمیة فى مصر إلى رفع معدلات الإکتفاء الذاتى من إنتاج الغذاء من خلال الإستفادة الکاملة من الموارد المحلیة المنتجة للغذاء. والموارد السمکیة بشقیها سواء طبیعیة أو مستزرعة تعتبر أحد الموارد الأساسیة المنوط بها تحقیق إحدى جزئیات هذا الهدف القومى، حیثُ تعتبر الموارد السمکیة من أهم الموارد التى یمکن الاعتماد علیها فى مواجهة الفجوة الغذائیة المتزایدة بین الإنتاج والإستهلاک والتى نشأت بسبب انخفاض معدلات نمو الإنتاج من ناحیة والتزاید المضطرد فى الإستهلاک من ناحیة أخرى.
وتعتبر الأسماک من المصادر الغذائیة الرئیسیة الغنیة بالبروتین الحیوانی الرخیص ذو القیمة الغذائیة العالیة فضلاً على أن لحوم الأسماک تمثل حوالى 80% من وزنها الحى، فى حین تبلغ هذا النسبة حوالى 65% فى لحوم الدواجن، 54% فى لحوم الماشیة کما أن قطاع الإنتاج السمکى یعتبر من القطاعات الرئیسیة التى یمکن أن تساهم بشکل غیر مباشر فى حل مشکلة الفجوة الغذائیة من اللحوم الحمراء والدواجن([1]).
مشکلة البحث:
وعلى الرغم من تمتع مصر بمسطحات ومصاید مائیة طبیعیة تصل إلى 13.6 ملیون فدان بجانب المزارع السمکیة التى تقدر بنحو 987 ألف فدان([2])، تکفى لتغطیة إحتیاجاتها الإستهلاکیة من الأسماک لیس هذا فقط بل وتسمح بوجود فائض للتصدیر، إلا أن إجمالی الناتج السمکى المصرى السنوى یعتبر ضئیل أمام هذه الإمکانیات الهائلة. ولقد أدى إنخفاض المقادیر المعروضة من الأسماک سنویاً بالإضافة إلى زیادة المقادیر المطلوبة من الأسماک نتیجة العدید من العوامل والتى من أهمها الزیادة السکانیة إلى إرتفاع أسعار الأسماک إلى درجة لا تمکن غالبیة المستهلکین من شرائها.



(1) فوزى فوزى إبراهیم أبو العنین، دراسة اقتصادیة لانتاج واستهلاک الاسماک فى جمهوریة مصر العربیة، المجلة المصریة للاقتصاد الزراعى، المجلد التاسع عشر، العدد الثانى، یونیو، 2009م.


(2) أشرف شبل محمد یونس، رباب أحمد محمود الخطیب، اقتصادیات إنتاج وإستهلاک الأسماک فى مصر، المجلة المصریة للاقتصاد الزراعى، المجلد الثالث والعشرون، العدد الأول، مارس 2013م.

Keywords [العربیة]

  • انتاج-الاسماک-استهلاک-العوامل المؤثرة