Chemical Composition of Rural Dairy By- Products

Document Type : Original Article

Abstract

About 100 samples of rural house made dairy by- product namely; Whey, Butter milk (churned milk, labankhad) and Rayeb milk were investigated for their chemical composition. It was found that the mean values (± standard deviation (SD)) for chemical composition of Whey were 0.133±0.046%, 0.849±0.299%, 9.46±3.75%, 0.385±0.23%,4.33±2.73%,9.28±3.28%, 9.67±3.25 %, 3.33±2.71%, 3.77±3.17%, 90.32±3.25% and 0.76±0.22%, for total nitrogen (T.N), total protein (T.P), protein / D.M,fat, fat /dry matter (D.M), solids not fat (S.N.F),total solids (T.S),salt,salt in serum,moisture and acidity, respectively.The mean values (±SD) for the chemical composition of Rayeb milk were 0.70±0.04%, 4.49±0.27%, 42.05±5.39%, 1.20±0.64%, 11.01±5.43%, 9.60±1.06%, 10.80±1.08%, 89.19±1.08% and 0.88±0.30%, for T.N,T.P,protein in D.M,fat,fat in D.M,S.N.F, T.S,moisture and acidity, respectively. And, the mean values (±SD) for the chemical composition of Butter milk were 0.47±0.04%, 3.04±0.30%, 42.85±11.57%, 1.6±0.52%,14.86±7.66%,6.47±1.88%, 7.54±1.80%, 0.31±0.23%, 0.34±0.26%, 92.45±1.80%and 0.38±0.17% for acidity, for T.N,T.P, protein in D.M, fat, fat in D.M,S.N.F,T.S, salt, salt in serum, moisture and acidity, respectively.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

الخصائص الکیمیائیة للمنتجات اللبنیة الثانویة الریفیة

Abstract [العربیة]

الهدفمنالبحث:
دراسة الترکیب الکیمیائى لبعض اهم المنتجات اللبنیة الثانویة الریفیة و تقدیر المکونات الرئیسیة لهذه المنتجات.
تتلخص نتائج الدراسة فیما یلى :
تم تجمیع 100 عینة من المنتجات اللبنیة الثانویة المحلیة الریفیة والتی اشتملت علی 46 عینة من الشرش , 28 عینة من اللبن الرایب , و 26 عینة من اللبن الخض ودراسة الترکیب الکیمائی لهذة المنتجات.
اظهرت النتائج ما یلی:

متوسط الترکیب الکیمیائی للشرش 0.13%, 0.84%, 9.46%, 0.38%, 4.33%, 9.28%, 9.67%, 3.33%, 3.77%, 90.32% و 0.76%, لکل من النتروجین الکلی, البروتین, البروتین فی الجوامد الصلبة, الدهن, الدهن فی الجوامد الصلبة, الجوامد الصلبة اللادهنیة , الجوامد الصلبة الکلیة, الملح , الملح فی السیرم , الرطوبة والحموضة علی التوالی.
متوسط الترکیب الکیمیائی لللبن الرایب 0.70%, 4.49%, 42.05%, 1.20%, 11.01%, 9.60%, 10.80%, 89.19% و 0.88%, لکل من النتروجین الکلی, البروتین, البروتین فی الجوامد الصلبة, الدهن, الدهن فی الجوامد الصلبة, الجوامد الصلبة اللادهنیة, الجوامد الصلبة الکلیة, الرطوبة والحموضة علی التوالی.
متوسط الترکیب الکیمیائی لللبن الخض 0.47%, 3.04%, 42.85%, 1.6%, 14.86%, 6.47%, 7.54%, 0.31%, 0.34%, 92.45% و 0.38%, لکل من النتروجین الکلی, البروتین, البروتین فی الجوامد الصلبة, الدهن, الدهن فی الجوامد الصلبة, الجوامد الصلبة اللادهنیة, الجوامد الصلبة الکلیة, الملح , الملح فی السیرم , الرطوبة والحموضة علی التوالی.

Keywords [العربیة]

  • مصل اللبن والجبن. الحليب Rayeb. زبدة الحليب
  • منتجات الألبان والمنتجات. مخلفات الريف