The Effect of Spraying Garlic Plants Allium sativum with Seaweed and Licorice Roots Extracts in Evaluating the Inhibitory Efficacy of its Extracts Against Two Types of Pathological Bacterial and Fungal Isolates

Document Type : Original Article

Abstract

Study the effect of spraying garlic plants Allium sativum with seaweed and licorice roots extracts in evaluating the inhibitory efficacy of water, alcohol and fresh juice extracts of garlic cloves, as well as the effect of Minimum inhibitory concentrations MIC on two types of pathological Bacterial isolates Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and two types of pathological fungal isolates Aspergillusniger, Candida albicans. The results showed that water, alcohol and fresh juice extracts in all concentrations (0.05, 0.1, 0.2, 0.3, 0.4 and 0.5) mg.L-1 had a clear inhibitory effect against the bacterial isolates and the most significant inhibition was at the concentration 0.5 mg.L-1 for the three extracts and for both types of bacteria, Fresh juice recorded the highest inhibition diameter of Escherichia coli 30.32 mm when treated with seaweed extract 2 ml.L-1. The three garlic extracts showed a disincentive inhibitory effect on Escherichia coli in all concentrations when spraying the plants with seaweed extract at a concentration of 4 ml.L-1, the highest inhibitory diameter was 28.0 mm recorded by the Fresh juice extract at the concentration 0.3 mg.L-1. Pseudomonas aeruginosa showed resistance against alcohol extract at concentrations (0.05 and 0.1) mg.L -1 while water and fresh juice extracts of garlic cloves showed a disincentive effect in all concentrations.The largest inhibitory diameter for bacterial growth was obtained when using water, alcohol and fresh juice extracts at concentration of 0.5 mg.L-1 which reached (21.0, 23.0 and 24.0)mm respectively, when spraying plants with seaweed at concentration 4 ml.L-1. As for the effect of spraying plants with seaweed extracts at concentration 2 ml.L-1 in inhibiting the growth of fungal isolates, the three extracts showed an inhibitory effect at concentration of 0.5 mg.L-1 and each one recorded the largest inhibitory diameter 15mm against Candida albicans while the Fresh juice of garlic had an inhibitory effect in all its concentrations against Aspergillusniger and his largest inhibitory diameter reached 17mm at concentration 0.5 mg.L-1. Aspergillusniger showed resistance against alcohol extract at all its concentrations while water extract had an effect at all its concentrations except at the concentration 0.05 mg.L-1 in which Aspergillusniger showed resistance against.
When the garlic plants was sprayed with licorice root extract at  concentrations of (6 and 8) mg.L-1, the water, alcohol and fresh juice extracts of garlic cloves had an inhibitory effect against both types of bacteria and in all concentration. As for the effect of the three extracts of garlic cloves, which its plants was treated with licorice root extract at  concentrations of (6 and 8) mg.L-1, against fungus growth, Fresh juice of garlic had an inhibitory effect in all its concentrations against Aspergillusniger while the three extracts inhibited the growth of Candida albicans and Aspergillusniger at the concentrations (0.2, 0.3, 0.4 and 0.5) mg.L-1 and the largest inhibitory diameter was at concentration 0.5 mg.L-1 when the garlic was sprayed with licorice root extract at concentration 6 mg.L-1. when compared with the other extracts, the water extract in all its concentrations had an inhibitory effect against both types of fungi when the garlic plant was treated with the licorice root extract of 8 mg.L-1 while the Fresh juice of garlic gave largest inhibitory diameter against Aspergillusniger which reached 21mm.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر رش نبات الثوم Allium sativum بمستخلصی الأعشاب البحریة وعرق السوس فی تقییم الفعالیة التثبیطیة لمستخلصاته ضد نوعین من العزلات البکتیریة والفطریة الممرضة للإنسان

Abstract [العربیة]

درس تأثیر رش نباتات الثوم Allium sativum بمستخلصی الأعشاب البحریة و جذور عرق السوس فی تقییم الفعالیة التثبیطیة للمستخلصات المائیة والکحولیة والعصیر الطازج لفصوص الثوم وکذلک تأثیر التراکیز المثبطة الدنیا MIC على نوعین من العزلات  البکتیریة Escherichia coli و Pseudomonas aeruginosa والفطریة Candidaalbicans و Aspergillusniger الممرضة للإنسان ، وقد أظهرت النتائج ان المستخلصات المائیة والکحولیة والعصیر الطازج بجمیع التراکیز (0.05 و 0.1 و0.2 . 0.3 و 0.4 و 0.5) ملغم. لتر-1 کان لها  تأثیراً تثبیطیاً واضحاً ضد العزلات البکتیریة وکان أکبر تثبیط عند الترکیز 0.5 ملغم.لتر-1 للمستخلصات الثلاثة ولکلا نوعی البکتریا وسجل العصیر الطازج اعلى قطراً تثبیطیاً لبکتریا Escherichia coli بلغ 32 .30 ملم عند معاملة النباتات بمستخلص الأعشاب البحریة 2مل.لتر-1. وأظهرت مستخلصات الثوم الثلاثة تأثیراً تثبیطیاً على البکتریا Escherichia coli بجمیع التراکیز عند رش النباتات بمستخلص الأعشاب البحریة بترکیز 4مل.لتر-1  وکان اعلى قطر تثبیطی بلغ 28.0ملم سجله العصیر الطازج عند ترکیز 0.3ملغم.لتر-1. وأظهرت البکتریا aeruginosaPseudomonas مقاومة ضد المستخلص الکحولی عند الترکیزین 0.05 و 0.1 ملغم. لتر-1 بینما أبدت المستخلصات المائیة والعصیر الطازج لفصوص الثوم تأثیراً تثبیطیاً بجمیع التراکیز وکان أکبر قطر تثبیطی لنمو البکتریا تم الحصول علیه عند استخدام المستخلصات المائیة والکحولیة والعصیر الطازج عند الترکیز 0.5 ملغم. لتر-1 إذ  بلغ 21.0 و 23.0 و24.0 ملم على التوالی عند رش النباتات بالأعشاب البحریة ترکیز 4مل. لتر-1. اما تأثیر رش النباتات بمستخلصات الأعشاب البحریة ترکیز 2مل.لتر-1 فی تثبیط نمو العزلات الفطریة فقد أبدت التراکیز الثلاثة للمستخلصات تأثیر تثبیطی عند الترکیز 0.5 ملغم.لتر-1 إذ سجلت أکبر قطر تثبیطی بلغ 15ملم لکل منها ضد فطر Candidaalbicans بینما سجل العصیر الطازج للثوم تثبیطاً فی جمیع تراکیزه ضد فطر Aspergillusniger وکان أکبر قطر تثبیطی بلغ 17 ملم عند الترکیز 0.5 ملغم.لتر-1 فی حین ابدى هذا الفطر مقاومة ضد المستخلص الکحولی بجمیع تراکیزه بینما أثر المستخلص المائی بجمیع التراکیز عدا 0.05 ملغم.لتر-1 إذ أبدى الفطر Aspergillusniger مقاومة ضده.
اما تأثیر رش نباتات الثوم بمستخلص جذور عرق السوس وبالترکیزین 6 و 8 غم.لتر-1  فقد ثبطت المستخلصات المائیة والکحولیة والعصیر الطازج لفصوص الثوم ضد البکتریا بنوعیها وبجمیع التراکیز ، اما تأثیر المستخلصات المائیة والکحولیة والعصیر الطازج لفصوص الثوم التی عوملت نباتاته بمستخلص جذور عرق السوس وبالترکیزین 6و8غم.لتر-1 ضد نمو الفطریات فقد ثبط العصیر الطازج للثوم وبجمیع تراکیز نمو الفطر Aspergillusniger بینما ثبطت المستخلصات الثلاثة نمو الفطریات Candidaalbicans و Aspergillusniger بالتراکیز 0.2 و 0.3 و 0.4 و 0.5ملغم.لتر-1 وکان أکبر اقطار التثبیط عند الترکیز 0.5 ملغم.لتر-1 عند رش الثوم بمستخلص جذور عرق السوس ترکیز 6غم.لتر-1 ، بینما أبدى المستخلص المائی وبجمیع تراکیزه تأثیراً تثبیطیاً ضد نوعی الفطریات مقارنة بالمستخلصین الأخرین عند معاملة نبات الثوم بمستخلص جذور عرق السوس ترکیز 8 غم.لتر-1. فی حین اعطى العصیر الطازج لفصوص الثوم ضد الفطر Aspergillusniger أکبر قطرِاُ تثبیطیاً لنمو الفطریات إذ  بلغ 21مل.

Keywords [العربیة]

  • عرق السوس-الثوم-رش- البکتيرية-الفطرية-الانسان-الأعشاب البحرية-