Effect of Irrigation with Shallow Ground Water Salinity and Nitrogen Fertilization on Four Wheat Genotypes

Document Type : Original Article

Authors

1 Department of Soils and Water, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt

2 Soil, Water and Environment Institute, Agriculture research center, Giza, Egypt.

Abstract

This study was conducted on three different locations in El-Kharga Oasis, New Valley Governorate, Egypt, using four genotypes of wheat (Okas, 6, 14 and Sakha 93) during two successful growth winter seasons of 2012/13 and 2013/14. The soils of the locations were irrigated with shallow groundwater of different salinity (2.0, 5.2 and 10.7 dS.m-1) for Loc1, Loc2 and Loc3 respectively. Nitrogen fertilizer was applied at rates of 288 Kg N/Ha and 360 Kg N/Ha of the recommended N doses (288 Kg/Ha).
The obtained results indicated that increasing water salinity from 2 to 5.2 and 10.7 dS.m-1 decreased significantly (P<0.05) the grain and straw yields of wheat by 6.1 and 4.9% for loc2 and by 47.4 and 22.4% for Loc3compared with loc1 respectively. The results also show that genotype-6 was more salinity tolerant than variety Sakha 93, Okas and 14 genotypes. The application of 360 Kg N/Ha fertilizer was significant enhanced the grain and straw yields of wheat genotypes.

The data also, show that fertilization of genotype-6 with 360 Kg N/Ha to result in greatest grain yield of wheat under saline conditions.   

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر الرى بمیاة الآبار السطحیه والتسمید النیتروجینى على أربعة هجن من القمح

Authors [العربیة]

  • حسانین جمعه حسانین 1
  • محمد عبد الرازق 1
  • مصطفى حلمى السید 2
  • احمد طلعت سید 2
1 قسم الاراضى والمیاه, کلیة الزراعه, جامعة اسیوط
2 معهد الاراضى والمیاه والبیئه, مرکز البحوث الزراعیه
Abstract [العربیة]

أجریت هذه الدراسة فی ثلاثة مواقع مختلفة فی واحة الخارجة بمحافظة الوادی الجدید على أربعة أنماط وراثیة من القمح (عکاز، 6، 14، سخا 93) فی موسمین ناجحین من 2012/13 و 2013/2014. تم ری هذه المواقع بمیاة البئر السطحى لکل موقع, وکانت ملحیة الآبار هى (2,0 و 5,2 و 10,7 دیسیسیمینز.م-1) موقع1 و موقع2 و موقع3 على التوالی. تم اضافة الأسمدة النیتروجینیة بمعدل 100٪ و 125٪ من الجرعات N الموصى بها.
أظهرت النتائج أن زیادة ملحیة المیاه من 2 إلى 10.7 دیسیسیمینز.م-1 ادى الى انخفاض معنوی (P <0.05) فى محصول القمح من الحبوب والتبن بنسبة 6,1 و 4,9٪ للموقع الثانى و 47,4 و 22,4٪ للموقع الثالث مقارنة بالموقع الاول على التوالی. أیضا، أظهرت النتائج أن النمط الجینی 6 کان أکثر تحملا للملحیه من النمط الجینی المحلی (سخا 93) وغیرها من التراکیب الوراثیة المدروسة. وقد أدى تطبیق 125٪ من السماد النیتروجینى إلى زیادة معنویة فی الحبوب للنماذج الوراثیة للقمح وزادت قدرتها على تحمل الملحیه.
الخلاصه: یوصی بزراعة النمط الجینى 6 مع اضافة 125٪ من الجرعات N الموصى بها للحصول على أقصى محصول من الحبوب من التبن تحت الظروف ملحیة.

Keywords [العربیة]

  • القمح (تريتيکوم
  • استيفوم L.)
  • ساخا 93
  • التسامح الملح
  • الترکيب الکيميائي
  • التکيف
  • المياه الجوفية المالحة