Effect of Gibberellic Acid and Some Natural Compounds Application on Vegetative Growth, Yield and Fruit Characteristics of Jojoba Shrubs

Document Type : Original Article

Abstract

This study was carried out during 2014 and 2015 seasons in a private orchard of Jojoba located at Mout, El-Dakhla, New Valley Governorate to examine the effects of GA3 (25, 50 and 100 ppm), camphor oil (1.5, 3.0 and 4.5 cm3/L), effective microorganisms (EM1, 3, 6 and 9 cm3/L), glauconite compound (250 and 500 g/shrub) and a mixture of GA3 (50 ppm) with the afromentioned concentrations of camphor oil on vegetative growth, yield/shrub and Jojoba seed characteristics. The treatments were conducted at start of Jojoba blooming (the 1st application time), and the 2nd application was achieved 3 weeks after fruit set, except the glauconite was applied 3 weeks before Jojoba blooming. The experiment was conducted in randomized complete block design (RCBD) with 3 replicates, 2 shrubs each.
According to the obtained results of this study, it could be deduced that all treatments improved the vegetative growth, yield and seed quality.

Concerning oil weight/100 seeds and oil % in seeds treatment with mixture of GA3 (50 ppm) and camphor oil (1.5 or 3.0 cm3/L) gave the best results during the two studied seasons. Therefore, for improving yield and seed quality it could be recommended spray jojoba a mixture of GA3 (50 ppm) plus camphor oil at 1.5 or 3.0 cm3/L under the condition of this study.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر إضافة حمض الجبریلیک (GA3) وبعض المرکبات الطبیعیة علی النمو الخضری والمحصول وخصائص ثمار شجیرات الجوجوبا

Abstract [العربیة]

أجریت هذه الدراسة خلال موسمی 2014، 2015 علی شجیرات الجوجوبا المنزرعة فی مدینة موط بالداخلة بالوادی الجدید لدراسه تأثیر إضافة حمض الجبریلیک (GA3) بترکیز 25 ، 50 ، 100 جزء فی الملیون ، وزین الکافور (1.5 ، 3.0 ، 4.5 سم3/لتر). ومحلول الکائنات الدقیقة الفعالة (EM1 ، 3 ، 6 ، 9 سم3/لتر) ومرکب الجلوکونایت (250 ، 500 جم/الشجیرة) وذلک فی موعدی : بدایة التزهیر وبعد العقد بثلاثة أسابیع. بینما تم إضافة الجلوکونایت مرة واحدة قبل بدایة التزهیر بثلاثة أسابیع وقد صممت التجربة بنظام القطاعات کاملة العشوائیة (CBR) مع تکرار کل معاملة ثلاثة مرات وشجیرتان لکل مکررة. وقد أتضح من هذه الدراسة أن:
- أدت جمیع المعاملات إلی تحسین خصائص النمو الخضری لشجیرات الجوجوبا وأفضلها محتوی الکائنات الدقیقة الفعالة EM1 ثم حمض الجبریلیک GA3 فی زیادة إرتفاع الشجیرات وطول وقطر جذعها.
- بینما سجلت معاملات رش زیت الکافور او خلیط من الجبریلیک مع زیت الکافور افضل النتائج تحسین لعدد الأفرع/ الشجیرة وطول وقطر الفرع.
- فی حین کانت معاملات الـ EM1 أفضلها فی تحسین عدد الأوراق/الفرع وعدد الأوراق/ الشجیرة ثم مرکب الجلوکونایت.
- کانت معاملات الجبریلیک ثم معاملات خلیط من الجبریلیک مع زیت الکافور أفضل المعاملات فی إنتاج أعلی محصول/الشجیرة وکذلک أحسن خصائص جودة ثمار وبذور الجوجوبا.
وعلیه فإنه للحصول علی أعلی محصول وخصائص جودة للثمار للجوجوبا یمکن التوصیة باستعمال خلیط من حمض الجبریلیک 50 جزء فی الملیون مع زیت الکافور 3 سم3/لتر للحصول علی أعلی وزن ونسبة زیت فی بذور الجوجوبا. أو التوصیة برش حمض الجبریلیک (100 جزء فی الملیون) للحصول علی أعلی محصول/ الشجیرة تحت ظروف هذه الدراسة.

Keywords [العربیة]

  • GA3
  • زيت الکافور
  • EM1
  • غلاوکونيت
  • شجيرة الجوجوبا
  • الغلة
  • جودة البذور