Effect of Antioxidants, Growth Regulators and Yeast Spraying on Fruiting of Seewy Date Palms

Document Type : Original Article

Abstract

This study was conducted to evaluate the effect of spraying some growth regulators (CPPU at 15 ppm and GA3 at 100 ppm), some antioxidants (Amino acids at 0.50 g/L, citric acid at 500 ppm and ascorbic acid at 500 ppm) and active dry yeast at 10 g/L on yield and fruit quality of Seewy date palm during 2015 and 2016 seasons. The experiment was set up in a complete randomized block design with seven treatments and ten replicates, one bunch per each. Date palm were sprayed three times, at the 1st week of May, June and July.
Foliar application had a positive effect on yield and fruit quality of Seewy date palm. The best results were obtained with spraying GA3 at 100 ppm and CPPU at 15 ppm for increasing bunch weight, yield/palm, fruit weight, fruit length and diameter. On the other hand, spraying amino acids at 0.50 g/L and yeast at 10 g/L significantly increased TSS%, total sugars contents, and significantly decreased tannins %, total acidity % and fruit moisture content.

So, it can be concluded that spraying GA3 or CPPU combined with any amino acid, yeast, citric acid or ascorbic acid three time (1, 2 & 3 month of pollination time) increased the palm yield and improved the fruit quality of Seewy date palm.

Keywords


Article Title [العربیة]

تأثیر رش مضادات الأکسدة ومنظمات النمو والخمیرة علی إثمار نخیل البلح السیوی

Abstract [العربیة]

أجریت هذه الدراسة علی نخیل البلح السیوی المزروعة بمزرعة خاصة بالداخلة - الوادی الجدید - مصر خلال موسمی 2015 و 2016 بهدف دراسة تأثیر رش الأحماض الأمینیة وحمض الأسکوربیک وحمض السیتریک والخمیرة الجافة وحمض الجبریلیک والسیتوفکس علی المحصول وخصائص الثمار. وقد تم الرش ثلاث مرات فی الأسبوع الأول من شهر مایو و یونیو ویونیو. وتوضح النتائج الآتی:
-   أدت جمیع المعاملات إلی زیادة جوهریة فی وزن السباطة ووزن المحصول مقارنة بأشجار الغیر مرشوشة (الکنترول)
- تم الحصول علی أعلی وزن للسباطة وبالتالی أعلی وزن للمحصول عند الرش بحمض الجبریلیک GA3 بترکیز 100 ppm ویلیه الرش بالسیتوفکس بترکیز 15 ppm.
- أدت جمیع المعاملات زیادة معنویة فی وزن الثمرة والنسبة المئویة للحم وطول وعرض الثمرة وسجلت أعلی القیم عند الرش بـ GA3 أو CPPU.
- أدت جمیع المعاملات تحسناً ملحوظاً فی الصفات الکیمیائیة للثمار حیث تزداد نسبة المواد الصلبة الذائبة الکلیة والسکریات فی الثمار وتقل النسبة المئویة للحموضة الکلیة والتانینات بالثمار وکانت أفضل المعاملات هی الرش بالحمض الأمینی بترکیز 0.5 جم/لتر.
من نتائج هذه الدراسة یمکن التوصیة برش أغاریض نخیل البلح السیوی ثلاث مرات خلال مایو ویونیو ویولیو بإحدی مضادات الأکسدة أو الخمیرة بالإضافة إلی حمض الجبرییک أو السیتوفکس وذلک للحصول علی محصول عال ذو خصائص ثمریة جیدة.

Keywords [العربیة]

  • النخيل
  • مضادات الأکسدة
  • GA3
  • کببو
  • الغلة
  • جودة الفاکهة.-البلح السيوى