Promoting Berries Colouration, Yield and Quality of Flame Seedless Grapevines by Using Amino Acids Enriched With Different Nutrients

Document Type : Original Article

Abstract

This study was carried out during 2015 and 2016 seasons to examine the effect of spraying amino acids enriched with N,P,K,Mg,Zn,Fe,Mn and B on overcoming irregular berries colouration problem and improving both yield and quality of the berries in grapevines cv. Flame seedless grown under Minia Governorate dimatic conditions. Spraying was done three times.
Treating the vines three times with various nutrients besides amino acids at 0.1% was very effective in enhancing growth, vine nutritional status, berries colouration, yield and quality of the berries over the check treatment. Treating the vines with all nutrients (N,P,K,Mg,Zn,Fe,Mn and B) plus amino acids was superior than using nutrients alone in this respect. Using amino acids was essential for enhancing the efficiency of using nutrients.

For promoting berries colouration, yield and quality of the berries in Flame seedless grapevines grown under Minia Governorate dimatic condition, it is necessary to use a mixture of NPKMgZnFeMnB and amino acids at 0.1%.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تحسین تلوین الحبات وکمیة المحصول وخصائص الجودة فى کرمات العنب الفلیم سیدلس باستخدام الأحماض الأمینیة المزودة بالعناصر الغذائیة المختلفة

Abstract [العربیة]

أجریت هذه الدراسة خلال موسمی 2015 و 2016 لاختبار تأثیر رش الأحماض الأمینیة المزودة ببعض العناصر الغذائیة مثل النیتروجین والفوسفور والبوتاسیوم والماغنسیوم والزنک والحدید والمنجنیز والبورون فى حل مشکلة عدم انتظام تلوین حبات العنب وتحسین کمیة المحصول وجودة الحبات فى کرمات العنب صنف الفلیم سیدلس النامیة تحت ظروف منطقة المنیا ولقد تم رش الکرمات ثلاث مرات بهذه المواد.
أوضحت نتائج هذه التجربة أن معاملة الکرمات ثلاث مرات بهذه العناصر الغذائیة جنبا الی جنب مع الأحماض الأمینیة بترکیز 0.1% کان فعالا جدا فى تحسین النمو والحالة الغذائیة للکرمات وتلوین الحبات وکمیة المحصول وخصائص الجودة للحبات وذلک بالمقارنة بمعاملة الکونترول وکان معاملة الکرمات بجمیع العناصر الغذائیة والأحماض الأمینیة متفوقا عن رش العناصر الغذائیة فقط فى هذا الصدد وکان استخدام الأحماض الأمینیة ضروریا لتحسین کفاءة استخدام العناصر الغذائیة.

لأجل تحسین تلوین الحبات وکمیة المحصول وخصائص الجودة للحبات فى کرمات العنب الفلیم سیدلس النامیة تحت ظروف منطقة المنیا فانه یکون من الضرورى استخدام مخلوط یتکون من عناصر النیتروجین والفوسفور والبوتاسیوم والماغنسیوم والزنک والمنجنیز والحدید والبورون مع الأحماض الأمینیة بترکیز 0.1%.

Keywords [العربیة]

  • کرمات العنب الفليم سيدلس– العناصر الغذائية – الأحماض الأمينية – تلوين الحبات
  • کمية المحصول – خصائص الجودة للحبات