Performance and Stability Analysis of Several Yellow Maize Hybrids

Document Type : Original Article

Abstract

Performance and stability of 13 maize single cross hybrids were estimated under five different environments in Egypt during 2013 summer season. A randomized complete block design was used at each environment. Mean squares due to environments, Genotypes and G x E interaction were highly significant for grain yield and other agronomic traits. Based on combined data H2 possessed the highest grain yield (5.15 kg/plot) and significantly outyielded the check hybrid H13 (4.59 kg/plot).  According to stability analysis the G x E (linear) interaction was not significant and had low portion of the G x E interaction when compared to the environment linear mean of squares for grain yield and the other studied. If the mean yield ( ), regression coefficient value (bi) and the deviation from the regression  are considered together, then the most stable hybrid would be H2 and H9. The most stable hybrids according to the ecovalence method were H10, H8, H1, H9. These hybrids were not the best ranked for grain yield, except H9, which possessed the first rank for grain yield with 5.15 kg plote-1 (Plot size is 9.6 m2) and is considered as a promising hybrid for stability.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

الآداء وتحلیل الثبات لبعض هجن الذرة الشامیة الصفراء

Abstract [العربیة]

اجریت هذه الدراسة خلال الموسم الصیفى 2013 فى خمسة مواقع وهى محطات البحوث الزراعیة بسخا والجمیزة وسدس وملوى والنوباریة التابعة لمرکز البحوث الزراعیة- مصر. کان الهدف من الدراسة تقدیر ثبات انتاجیة محصول الحبوب وبعض الصفات الخضریة الاخرى مثل عدد الأیام حتى ظهور 50% من الحرایر وارتفاع النبات وارتفاع الکوز لبعض هجن الذرة الشامیة الصفراء.  تم استخدام تصمیم القطاعات کاملة العشوائیة فى اربع مکررات لکل بیئة. وقد اظهرت النتائج ان هناک اختلافات معنویة بین البیئات والتراکیب الوراثیة والتفاعل بین التراکیب الوراثیة والبیئه بالنسبة لجمیع الصفات المدروسة. کان متوسط مجموع مربعات الإنحرافات الراجعة للتفاعل بین التراکیب الوراثیة والبیئة (الخطى) غیر معنوى بالنسبة لصفة محصول الحبوب وباقى الصفات المدروسة وکان یمثل قیمة قلیلة من التفاعل بین التراکیب الوراثیة والبیئات عند مقارنته بمجموع مربعات الانحرافات الناتجة عن البیئات ( الخطى). تفوق الهجین رقم 2 تفوقا معنویا عن هجین المقارنة رقم 13(4.59 کجم/للقطعة) حیث اعطى اعلى محصول حبوب (5.15 کجم/للقطعة). عند الأخذ فى الاعتبار کلا من محصول الحبوب للهجن ومعامل انحدار تلک الهجن (bi) والانحراف عن خط الانحدار (S2di) فان اکثر الهجن ثباتا بالنسبة لمحصول الحبوب هما الهجین الفردى سخا (H2) والهجین الفردى (H9). اما بالنسبة لمعامل التکافؤ البیئى (Wi) فان اکثر الهجن ثباتا بالنسبة لصفة محصول الحبوب هى الهجن H9 و H8 و H1 و H2 وبالرغم من ذلک فان محصول الحبوب لتلک الهجن لم یکن عالیا ما عدا الهجین الفردى H2 حیث امتلک قدرة محصولیة عالیة (5.15 کجم/قطعة) ویعتبر من الهجن الواعدة من حیث الثبات بالنسبة لصفة محصول الحبوب.

Keywords [العربیة]

  • الاستقرار والذرة ومحاصيل الحبوب