Physico-Chemical and Antioxidant Contents During Developmental Stages in Three Pomegranates Cultivars under Assiut Condition

Document Type : Original Article

Abstract

The experiment included three Egyptian pomegranate cultivars namely as Manfalouty, Hejazy and Nab-El-Gamal. The study aimed to assess some physical and chemical characteristics in the fruits and estimate their content of some antioxidants at different stages of development.
The study revealed that there were significant differences between the studied cultivars in most traits. The average weight and fruit dimension (length and diameter) significantly increased and reached their maximum values at 165 days after full bloom (maturity stage). Total soluble solids (TSS) and sugars increased while the acidity gradually decreased until they reached the optimum level in maturity. Vitamin C concentration increased progressively until the fruits reached their maturity. The total phenolics content (T.P.C) measured in the fruit peel and arils started high, and then there was a gradual decline until they minimized at fruit maturity. Total anthocyanin content of pomegranate arils and peel began low for the three cultivars and gradually increased till the end of fruit development. Hydrolysable tannin content (as mg tannic acid/ gm of dry weight basis) in peel and lit. of juice began high and rapidly decreased reaching its lowest level at fruit maturity. The differences were significant between the studied cultivars in both seasons for most abovementioned attributes.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

الصفات الطبیعیة والکیماویة ومضادات الأکسدة فی ثمار الرمان

Abstract [العربیة]

وشملت التجربة دراسة ثلاثة أصناف من الرمان (المنفلوطى، حجازی, ناب الجمل) تهدف هذه الدراسة إلى تقییم بعض الخصائص الطبیعیة والکیمیائیة فی الثمار وتقدیر محتواها من المواد المضادة للاکسدة فی بعض مراحل النمو المختلفة. وکشفت الدراسة عن وجود فروق معنویة بین الأصناف الثلاثة فی معظم الصفات. کما أظهرت البیانات أن متوسط ​​الوزن (الثمار؛ القشرة وزن الحبوب) وأبعاد الثمرة (الطول والقطر) وزاد زیادة معنویة وصلت القیم إلى الحد الأقصى فی 165 یوما من الإزهار الکامل (المرحلة النضج). ارتفعت المواد الصلبة الذائبة الکلیة (TSS) والسکریات بینما انخفض الحموضة تدریجیا حتى وصلت إلى المستوى الأمثل للنضج. من ناحیة أخرى؛ زیادة ترکیز فیتامین C (حمض الاسکوربیک) تدریجیا حتى وصلت الثمارإلی نضجها. إرتفاع محتوى الفینولات الکلیة (TPC) المقدرة فی قشرة الثمار والحبوب وبعد ذلک اصبح هناک انخفاض تدریجی حتى وصلت إلى أقل مستوى لها عند نضج الثمار. المحتوى الکلی الأنثوسیانین (TAC) فی حبوب الرمان والقشرة بدأ بالأنخفاض فی مراحل النمو الأولی للأصناف الثلاثة ویزداد تدریجیا حتى مرحلة النضج. محتوى التانین (Hydrolysable HTC) المقاس علی أساس ( حمض التانیک مل / جم من الوزن الجاف) فی قشر وعصیر, کانت عالیة فی بدایة مراحل النمو وبسرعة انخفض حتی وصلت إلى أقل مستوى لها عند نضج الثمار. کانت الفروق کبیرة بین الأصناف الثلاثة فی کلا الموسمین بالنسبة لمعظم الصفات التی تمت دراستها

Keywords [العربیة]

  • الرمان ومضادات الأکسدة
  • الأنثوسيانين
  • والمواد الصلبة القابلة للذوبان