Assessment of the Effect of Liquid Smokes on the Chemical Composi-tion and Quality Attributes of Fish Balls During Chilled Storage

Document Type : Original Article

Abstract

This investigation was carried out to study the effect of liquid smokes produced from some agriculture wastes as beech sawdust, rice husk, sugarcane bagasse and corncob on the changes of chemical composition (moisture, crude protein, crud fat and ash content) and quality attributes namely: thiobarbituric acid (TBA) value, total volatile basis nitrogen (TVB-N), trimethyl amine nitrogen (TMAN) of fish ball during chilled storage. The results revealed that the control sample was spoiled at tenth day, whereas the fish ball samples treated with different liquid smoke remained without spoil until 15 day. The results showed that no changes in moisture, protein, fat and ash content of all samples treated with different liquid smokes compared to control sample. TBA, TVB-N, and TMAN in all treated samples with different liquid smokes didn't reach to deterioration levels. All treated samples had lower TBA value, TVB-N, and TMAN contents than that of control sample during storage period. Furthermore, the lowest TBA value, TVB-N, and TMAN contents were noticed in samples treated with rice husk after and during storage periods for15 days, followed by samples treated with beech sawdust, sugarcane bagasse and corncob liquid smoke.  Generally, all treatments of fish balls were acceptable by the end of storage period.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تقدیر تاثیر سوائل التدخین على الترکیب الکیمیائی ومحددات الجوده لکرات السمک اثناء التخزین بالتبرید

Abstract [العربیة]

الغرض من هذا البحث معرفة تأثیر سوائل التدخین المنتجه من بعض المخلفات الزراعیه وهى نشارة الخشب الزان، قشر الأرز، مصاص قصب السکر، وقوالح الذره على الترکیب الکیمیائی (الرطوبة، البروتین الخام، الدهن الخام، والرماد) ، وقیمة حمض الثیوباربتیورک ، القواعد النیتروجنیه الطیاره والتراى میثیل امین نیتروجین على کرات الاسماک اثناء التخزین. وأشارت النتائج إلى فساد العینه الکنترول فى الیوم العاشر من التخزین مقارنة بکرات الاسماک المعامله بسوائل التدخین والتى استمرت فى الحفظ حتى 15 یوما. اکدت النتائج أنه لم تحدث أی تغییرات فی الرطوبة والبروتین والدهون والرماد لجمیع العینات المعامله بسوائل التدخین المختلفه مقارنة بالعینه الکنترول. قیمة حمض الثیوباربتیوریک، والقواعد النیتروجنیه الطیاره، والتراى میثیل امین فى جمیع العینات المعامله بسوائل التدخین المختلفه لم تصل الى مستویات التدهور. وبالمثل،  أدنى قیم من حمض الثیوباربتیوریک، القواعد النیتروجنیه الطیاره والتراى میثیل امین قبل و أثناء فترة التخزین لمدة 15 یوما لوحظت فى العینات المعامله بدخان قشر الأرز، تلیها نشارة الخشب الزان ، مصاص قصب السکر السائل. عموما، کانت جمیع العینات من کرات الاسماک مقبولة قبل نهایة فترة التخزین

Keywords [العربیة]

  • الکرة الأسماک وصفات الجودة
  • الترکيب الکيميائي
  • ودخان السائل