An Economic Study of Producing the Fishes in Egypt and the Most Important Problems of Fish Production in the Assiut Governorate

Document Type : Original Article

Abstract

Fishes are considered an important source of foods for man, which is necessary to
build his body, because it is an essential source of the animal protein which is necessary
to keep the human safety and health.
This research aims at shedding light on the fish producing energy in Egypt from
its different sources and evaluating the fish consumption indication in Egypt and also
shedding light on the most important problems which hinder the development of the fish
wealth in Assiut Governorate.
The results of the research clarify that the most important kinds that are produced
in Egypt are Tilapia, Grass carp, Buri, Catfish, Perch with quantity about 1209.82
thousand ton, each kind represents about 86.66% of the average of total annual
production in Egypt which reach at 1396.1 thousands ton during (2011- 2013).
The consumption indication of fishes in Egypt in (2002- 2013) shows that there is
a negative relation and statistic immaterial between the available of the fishes
consumption and individual income, so the increase of the annual individual income
with 1% leads to the decrease of the quantity of fishes consumption in Egypt with 0.29
thousand ton. This matter due to the consumption of the other alternatives of meat and
chickens, while there is a positive relation and statistic immortal between of fishes
consumption and population, so the increase of population with 1% leads to the increase
of the quantity of fishes consumption with 3.99 thousand ton.
Also, it is clarified that the most important kinds in Assiut Governorate are
Tilapia, Catfish, Synodontis Schall, Perch with quantity reached at 3515.4 ton with
percentage 94.25% of the total annual average in the governorate which reached at 3730
ton during (2010- 2014).

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

دراسة اقتصادیة لإنتاج الأسماک فی مصر وأهم مشاکل إنتاج الأسماک فى محافظة أسیوط

Abstract [العربیة]

تعد الأسماک مصدراً هاماً من مصادر الغذاء اللازم لبناء جسم ا لإنسان، نظراً لأنه من
مصادر البروتین الحیوانی اللازم للمحافظة علی صح ة وسلامة الإنسان ، حیث یتمیز البروتین
السمکی بسهولة الهضم وا لإمتصاص والتمثیل مقارنة بالبروتین الموجود فی اللحوم الحمراء
ولحوم الدواجن، بالإضافة إلى إ حتوائها علی الأحماض الدهنیة اللازمة لحمایة الإنسان من
أمراض القلب والدورة الدمویة.
وتعانی مصر من عجز فی إنت اج البروتین الحیوانی وانخفاض متوسط نصیب الفرد منه
مقارنة بالمتوسط العالمی، حیث یبلغ متوسط نصیب الفرد من البروتین الحیوانی فی العالم
حوالی ٢٧,٥ کجم فی السنة بینما فی مصر لم یصل إلی نصف هذا المعدل ( ٤). ونظراً أن هناک
العدید من المشکلات التی تحد من التوسع فی إ نتاج اللحوم الحمراء ولحوم الدواجن ومنها
محدودیة الرقعة الزراعیة وبالتالی إشتداد المنافسة علی المحاصیل الرئیسیة مثل القمح
ومحاصیل الأعلاف والعجز فی إنتاج الأعلاف المرکزة حیث یتم استیراد أغلب متطلبات الإنتاج
الحیوانی من الخارج.
لذلک تعتبر تنمیة الإنتاج السمک ی إحدی رکائز تنمیة مصادر البروتین الحیوانی فی مصر
حیث زاد الإنتاج السمکی المصری من حوالی ٨٠١,٥ ألف طن فی عام ٢٠٠٢ إلی حوالی
١٤٥٤,٣ ألف طن فی عام ٢٠١٣ بنسبة زیادة بلغت حوالی ٨١,٤٥ % عن عام ٢٠٠٢ من
إجمالی الإنتاج السمکی المصری من جمیع مصادره، وزیادة ملموسة فی إنتاج الاستزراع
السمکی تقدر بحوالی ١٩٢ % فی عام ٢٠١٣ عن عام ٢٠٠٢ من إجمالی إنتاج ا لإستزراع
السمکی فی مصر جدول رقم ( ١) بالبحث.
أما فى محافظة أسیوط فیقتصر إنتاج الأسماک علی نهر النیل والترعة الإبراهیمیة بکمیة
،% إنتاج بلغت حوالی ٦٨٤٩ طن فی عام ٢٠١٤ ، وبلغ إنتاج أسماک البلطی حوالی ٣٧,٢
وأسماک القرامیط ٣٤,١٢ %، وأسماک ش یلان ١٤,٨٩ %، وأسماک البیاض ٦,٣٥ %، وأصناف
أخرى (غیر مصنف ) ٧,٤٤ % من إنتاج المحافظة البالغ حوالى ٦٨٤٩ طن (حصر هیئة
.( الثروة السمکیة عام ٢٠١

Keywords [العربیة]

  • الاسماک- محافظة اسيوط- دراسة اقتصادية-انتاج