Using Some Postharvest Treatments to Improve the Storage Life and Marketing of "Ruby Seedless" Grapes

Document Type : Original Article

Abstract

Table grapes are facing postharvest problems such as weight loss, shattering, decay, stem browning, etc and they are major factors that restrict of the storage period and to distant markets. Therefore, this study aimed to find out suitable methods to solve the postharvest problems and improve the storage life of "Ruby seedless" grapes whether during cold storage or in marketing condition. This experiment was conducted during two successive seasons (2014-2015) to study the effect of dipping in salicylic acid at 4mM/l, paraffin oil and wrapping with polyethylene stretch on some physical and chemical properties of clusters and berries during storage life under cold storage at 5 °C in refrigerator with 85-90% R.H for 30 days or at 20+ 5°C to estimate as marketing condition for 10 days. Results proved that all treatments gave positive effect on storage life and maintain the quality of cluster for the longest period possible under different storage conditions compared with untreated fruits (control), by reduced both of shattering %, weight loss % and retention the juice content of berries as long as possible, increased TSS, prevent the reduction of acidity, enhanced the total anthocyanin in berry skin. As for the total phenol, of treated clusters with salicylic acid had the highest significant effect on increasing the total phenol in berries compared with the other treatments and control.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

استخدام بعض المعاملات ما بعد الحصاد لتحسین وجوده عنب" الروبی سیدلس" خلال فترة التخزین والتسویق

Abstract [العربیة]

من المعروف ان فترة التخزین والتسویق لعناقید العنب تکون قصیرة جدا، وذلک راجع إلی أسباب عدیده من اهمها عملیة تنفس العناقید التی تظل مستمرة حتی ما بعد عملیة الحصاد. نتیجه عملیة التنفس یواجه العنقود بعض المشاکل مثل فقد الماء (الرطوبه) من الحبات ومن المحور الزهری مما یتسبب فی تکوین منطقة الإنفصال بین الحبات وبین العنقود وتسمی هذة العملیة بفرط الحبات ، صغر حجم الحبات ، انخفاض نسبة العصیر حتی تصل الی مرحلة الکرمشه ، فقد المحور الزهری حیویتة ویتحول الی اللون البنی ونتیجه لهذه العملیات یصبح العنقود اکثر تعرضا لاصابة بالفطریات والامراض التی تجعل العنقود یصل الی مرحلة الأضمحلال. لذلک فان الهدف من هذا الدراسه هو إطالة فترة التخزین والتسویق باستخدام بعض المعاملات مثل حمض السلسیلک بترکیز 4 ملمول/لتر وزیت البرافین وأیضا لف العناقید بواسطة البولی إثیلین إستریتش والتی قد تقلل من عملیة التنفس الی حد ما وبالتالی الحفاظ علی حیویة وجودة العناقید لاطول فترة ممکنه  ،ثم تخزینها فی الثلاجات فی درجة حراره 5م° ورطوبة 85 إلی90 % وفی درجة حرارة 20+5 °م وهی ممثلة کالتخزین فی الاسواق وتأثیر هذة المعاملات علی الصفات الطبیعیة والکیماویه للحبات مثل (نسبة فرط الحبات – نسبة الفقد فی الوزن – نسبة محتوی العصیر% - نسبة المواد الصلبة الذائبة الکلیة - الحموضة – النسبة بین المواد الصلبة الذائبة الی الحموضة – الفینولات الکلیة - الانثوسیانین الکلی). أثبتت النتائج ان جمیع المعاملات تعمل علی الاحتفاظ بحیویة العناقید لاطول فترة ممکنه مع الاحتفاظ بالقیمه الغذائیة لها مقارنه بالثمار الغیر معاملة (الکنترول) وان فترة التخزین فی الثلاجه کانت أطول حیث تصل إلی 30 یوم مقارنه بالتخزین فی ظروف التسویق حیث وصلت إلی 10 ایام فقط.

Keywords [العربیة]

  • حمض الساليسيليک
  • زيت البرافين
  • وتمتد البولي ايثلين والکلي الفينول
  • الأنثوسيانين