In vitro Response of Some Banana Cultivars to Salicylic AcidTreatment Under Salinity Stress

Document Type : Original Article

Authors

1 Department of Pomology, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt

2 Department of Genetics, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt

Abstract

The effect of Salicylic acid (SA) on three Cavendish banana cultivars (i.e. Zeef, imported and local Grand Naine) subjected to in vitro salt stress was evaluated. Five concentrations of NaCl (0,30,60,120 and 200 mM) were tested, among which the optimum concentration for screening was determined at 120 mM. Different concentrations of SA (0, 0.5 and 1 mM) were assessed for several vegetative and physiological traits of the three cultivars cultured upon medium containing 120 mMNaCl. Analysis of variance showed highly significant differences among cultivars, SA concentrations and salinity levels, as well as their interactions in most of the studied traits. NaCl treatment caused severe loss in vegetative and physiological traits in all tested cultivars and activated several protein bands compared with non-saline conditions. Moreover, addition of SA exhibited a beneficial effect in reducingdamage caused by salinity in several traits i.e. survival percentage, plantlet length, fresh weight, total chlorophyll, carotenoids and proline content and Potassiumuptake. In addition, SA at 0.5 mM was more effective in enhancement salinity tolerance, while high concentration inhibited most of protein bands enhanced under salinity. The results showed that among the evaluated cultivars, both Grand Naine cultivars were more tolerantthanZeef cultivar. The information

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

إستجابة بعض أصناف الموز للمعاملة بحمض السالسیلک تحت تأثیر الملوحة معملیا

Authors [العربیة]

  • دعاء شحاته العزب 1
  • محمد احمد الملقب بالخرشی محمد یوسف 2
1 قسم الفاکهه- کلیة الزراعة – جامعة اسیوط
2 قسم الوراثة- کلیة الزراعة – جامعة اسیوط
Abstract [العربیة]

تم دراسة تأثیر حمض السالسیلک معملیا على ثلاثة أصناف من الموز ( زیف و جراندنان مستورد ومحلى). فى التجربة المبدئیة تم إختبار خمس ترکیزات من کلورید الصودیوم (صفر,200,120,60,30 ملیمول) وتم إختیار ترکیز 120 ملیمول من کلورید الصودیوم لإجراء تجربة السالسیلک حیث أنه الترکیز الذى أعطى 50% نقص فى الصفات الخضریة.
تم إستخدام حمض السالسیلک بترکیزین 0,5 و 1 ملیمول لإختبار تأثیره على الصفات الخضریة للأصناف الثلاثة المزروعة معملیا على بیئة تحتوى على 120 ملیمول من کلورید الصودیوم وقد أظهرت النتائج اختلافات معنویة واضحة بین الأصناف من جهة وتأثیر حمض السالسیلک من جهة أخرى. المعاملة بکلورید الصودیوم ادى الى تدهور فى معظم الصفات الخضریة والفسیولوجیة بالنسبة للثلاث أصناف کما أدى لتنشیط بعض البروتینات بالمقارنة بالنباتات المزروعة على بیئة خالیة من الملح. بالإضافة الى ذلک فإن اضافة حمض السالسیلک أظهر أثر ملحوظ فى تقلیل ضرر الملوحة فى معظم الصفات.
إضافة الى ذلک فان حمض السالسیلک بترکیز 0,5 ملیمول کان أکثر فاعلیة فى تحسین المقاومة للملوحة فى حین أن الترکیز الأعلى (1 ملیمول) سبب تثبیط فى معظم البروتینات التى نشطت بالمعاملة بالملوحة. أیضا أظهرت النتائج أن صنفى الجراندنان المحلى والمستورد :انا أکثر مقاومة یلیهما الصنف زیف.