Effect of some Pre- and Postharvest Treatments on the Ability of “Balady” Orange Fruits to Storage

Document Type : Original Article

Abstract

The experiment was conducted during two successive seasons (2015 and 2016) on Balady orange trees (Citrus sinensis) which divided in two groups. The first group was sprayed with potassium sulphate (48%) in the orchard at three times sequential (March, June and August) and the second group was sprayed with water (control). Orange fruits of both treatments were collected in maturity stage and dipped in salicylic acid (SA) at 4mM/l in laboratory. The purpose of this investigation is studying the effect of SA and K on orange fruits quality during storage at room temperature (13+2 C°). Some physical and chemical properties of fruits were estimated every 10 days till 50 days (the end of storage) such as weight loss %, juice content%, acidity%, total soluble solids% (TSS), TSS/ acid ratio and ascorbic acid during both seasons. The results illustrated that, SA had a positive effect on fruit quality of the fruits treated with SA single or combined with potassium sulphate

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر معاملات ما قبل وبعد الحصاد على قابلیة ثمار البرتقال البلدی للتخزین

Abstract [العربیة]

اجریت هذه التجربة على أشجار وثمار البرتقال البلدی بمزرعة الفاکهة– کلیة الزراعة–جامعة أسیوط خلال موسمی 2015-2016 بغرض دراسة تأثیر رش أشجار البرتقال البلدی بسماد سلفات البوتاسیوم 48% قبل الجمع ثم معاملته بحمض السالسیلک (4ملیمول) بعد الجمع وذلک على بعض الصفات الطبیعیة والکیماویة للثمار اثناء التخزین فى جو الغرفة (13+ 2 ) درجة مئویة.
وتم تقسیم المعاملات کالاتى :
1 – کنترول (بدون معامله).
2 – الرش بسلفات البوتاسیوم (48%) قبل الجمع (ثلاث دفعات فی مارس ویونیو وأغسطس).
3 – الغمس فی حمض سالسیلک (4ملیمول/ لتر) فى المعمل بعد الجمع.
4 – الرش بسلفات البوتاسیوم (48%) + حمض السالسیلک (4ملیمول/ لتر) .
ویمکن تلخیص اهم النتائج کالاتی :
-ادت جمیع المعاملات تحسین جودة الثمار اثناء التخزین وذلک بحدوث نقص معنوی فى الفقد فى الرطوبة وزیادة معنویة فى نسبة العصیر بالثمار وذلک خلال موسمی الدراسة مقارنة بالکنترول.
-ادت المعاملات بحمض السالسیلک منفردا او بالإضافة الى سلفات البوتاسیوم الى زیادة معنویة فى کلا من نسبة المواد الصلبة الذائبة الکلیة وفیتامینC ونقص معنوی فى حموضة الثمار اثناء التخزین خلال موسمی الدراسة

Keywords [العربیة]

  • البرتقال البلدى (الحمضيات سينينسيس) حمض
  • salicylic
  • کبريتات البوتاسيوم