Effect of Thinning Practices on Fruiting of Ruby Seedless Grapevine

Document Type : Original Article

Abstract

This study was carried out during the two successive seasons of 2015 and 2016 at the Experimental Orchard Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt, to investigate the effect of cluster or berry thinning on fruiting of Ruby Seedless grapevines. Thinning treatments were performed after berry set.  The experiment was arranged in randomized set up as complete block with eight treatments and three replicates one vine per each.
-   Fruit thinning by removing either 20 or 30% of cluster number/vine, as well as removing 30% of cluster shoulders considerably decreased the yield. Yield was unaffected carrying out by other thinning treatments compared to unthinned ones (control).
-   Removing 20 or 30% of cluster number was responsive for increasing the cluster weight. Contrarly removed 30% of cluster shoulders materially deceased cluster weight, whereas cluster weight was unaffected by other thinning treatment compared to control.
-   The best cluster compactness coefficient and form was obtained due berry thinning as removing 15% of its shoulders combined by 15% of cluster apical removal.
-   All berry thinning improved the grapes quality in terms of increasing berry weight, berry coloration, total soluble solid and sugar contents and decreasing titratable acidity compared to control.
From this study, it is clear that to get the high yield with good clusters and berry traits it is preferable for carrying out berry thinning by removing 15% of cluster shoulders along with cutting back 15% from the apical cluster or cutting back about 30% of the apical portion of the cluster.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر طرز الخف علی إثمار العنب الروبی عدیم البذور

Abstract [العربیة]

أجرى هذا البحث على صنف العنب روبی سیدلس بمزرعة کلیة الزراعة – جامعة أسیوط – جمهوریة مصر العربیة خلال موسمی 2015 ، 2016 بهدف دراسة تثیر بعض طرز الخف علی المحصول وخصائص العنقود والحبات حیث تم إجراء إزالة 20 أو 30% من عدد العناقید/کرمة. أو خف العناقید بإزالة 15 أو 30% من الفریعات الجانبیة أو إزالة 15 أو 30% من طرف العنقود بعد العقد. وقد صممت التجربة بنظام القطاعات کاملة العشوائیة تحتوی علی ثمانیة معاملات وثلاثة مکررات لکل مکررة کرمة واحدة.
ویمکن تلخیص أهم النتائج کالتالى:
-   سبب خف العناقید إلی 20 أو 30% من عدد العناقید/کرمة أو إزالة 30% من الفریعات الجانبیة للعنقود نقصاً معنویاً فی وزن المحصول/کرمة. بینما لم تظهر النتائج تأثیراً معنویاً للمعاملات الأخری مقارنة بعدم الخف.
-   أدی خف الثمار بإزالة 20 أو 30% من عدد العناقید إلی زیادة معنویة فی وزن العنقود بینما أدی الخف بإزالة 30% من فریعات العنقود الجانبیة إلی نقص معنوی لوزن العنقود مقارنة بعد الخف.
-   سجلت أفضل العناقید من حیث الشکل ومعامل التزاحم نتیجة خف الحبات بإزالة 15% من فریعات العنقود الجانبیة بالإضافة إلی 15% من طرف العنقود.
-   سببت کل معاملات الخف تحسناً جوهریاً لصفات الحبات من حیث زیادة وزن الحبة والتلوین ومحتواها من المواد الصلبة الذائبة والسکریات ونقصاً فی محتوی الحموضة.
من نتائج هذه الدراسة یمکن التوصیة بأهمیة إجراء خف الحبات وذلک بإزالة 15% من الفریعات الجانبیة و15% من الطرف القاعدی للعناقید وذلک للحصول علی محصول عال وصفات جیدة للعناقید والحبات.

Keywords [العربیة]

  • الفاکهة ترقق
  • الغلة
  • جودة الفاکهة
  • روبي بلا بذور
  • الکرمة