Effect of Schinus molle and Schinus terebinthifolius Extracts on Sweet Pea Damping-off

Document Type : Original Article

Abstract

The potential efficiency of leaf and stem extracts of Schinus molle and Schinus terebinthifolius against Fusarium solani in addition to the phytochemical screening of both species was studied. Extracts were prepared using different solvents (water, ethanol, methanol and acetone). Fusarium solani was isolated and identified from naturally diseased sweet pea (Lathyrus odoratus) plants. According to the pathogenicity tests, the highest pathogenic isolate was used to test the antifungal activity of each extracts with different concentrations on mycelial growth of F. solani in vitro. The effect differed according to the extract type and concentration. The potential antifungal activity of ethanol extracts appeared highly significant when used with leaves, regardless of plant species, whereas acetone was effective when used with stems. The highest reduction of F. solani growth was obtained by ethanol and aqueous extracts of S. terebinthifolius leaves, ethanol extract of S. molle leaves, acetone extract of both S. molle and S. terebinthifolius stems, respectively. Effect of extracts at 64 mg/ml on damping-off incidence of artificially infected L. odoratus under greenhouse conditions was studied as well. The highest reduction of the disease was achieved by leaf extracts of S. terebinthifolius followed by S. molle. These results were attributed to the presence of alkaloid, phenolics, flavonoids, and tannins in leaves and stems of both plant species as revealed by the phytochemical screening. Significant negative correlation was detected between in vitro inhibition percentage of F. solani and the field incidence of damping-off in L. odoratus plants.  These results suggest that extracts from S. molle and S. terebenthefolius, especially ethanol leaf extracts and acetone stem extracts, are promising naturally derived antifungal agents for F. solani and other plant pathogenic fungi.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر مستخلصات من نباتی الفلفل الرفیع والفلفل العریض على مرض موت البادرا ت فی بسلة الزهور

Abstract [العربیة]

تهدف الدراسة الحالیة إلى تقییم التأثیر المحتمل لمستخلصات الأوراق والسیقان من نباتی الفلفل الرفیع والفلفل العریض ضد فطر الفیوزاریومFusarium solani فى المعمل وتحت ظروف الصوبة وکذلک إجراء الاختبارات المبدئیة للمحتوى الفیتوکیمیائی لکلا النوعین النباتیین. تم تجهیز المستخلصات باستخدام مذیبات مختلفة وهی الماء والایثانول والمیثانول والأسیتون. کما تم عزل سلالة الفیوزاریوم وتعریفها من نباتات بسلة الزهور المصابة طبیعیا بمشتل نباتات الزینة بجامعة أسیوط. وبناءً على نتائج اختبار القدرة المرضیة ، تم تحدید العزلة ذات أعلى قدرة مرضیة والتی استخدمت فی الاختبارت التالیة مثل النشاط المضاد لنمو فطر الفیوزاریوم معملیاً. وأظهرت نتائج اختبارات التاثیر المضاد للمستخلصات النباتیة تبایناً فی التأثیر تبعاً لنوع وترکیز المستخلص حیث کان هناک تأثیراً معنویا لمستخلصات الایثانول مع الأوراق  فی حین أظهر الأسیتون فاعلیة واضحة عند استخدامه مع السیقان، وذلک بغض النظر عن النوع النباتی. کما تم تسجیل أعلى فاعلیة مثبطة لنمو الفطر معملیاً عند المعاملة بمستخلصات الایثانول والماء لأوراق الفلفل العریض، ومستخلص الایثانول لأوراق الفلفل الرفیع، ومستخلص الأسیتون من سیقان کل من الفلفل الرفیع والعریض، على التوالی. وعند دراسة تأثیر المستخلصات على موت البادرات فی نباتات بسلة الزهور تحت ظروف العدوى الصناعیة فی الصوبة، أظهرت النتائج تفوقاً معنویاً لمستخلصات الأوراق من نبات الفلفل العریض یلیها أوراق الفلفل الرفیع. وأعزیت تلک النتائج لمحتوى الأوراق واالسیقان لکلا النباتین من القلویدات والفینولات والفلافونیدات والتانینات بناءً على اختبار المحتوى الفیتوکیمیائی. کما لوحظ ارتباطاً معنویاً سالباً بین التأثیر المثبط لنمو الفطر معملیاً والتأثیر على حدوث المرض فی الصوبة. وبناء على تلک النتائج ، یمکن التوصیة بفاعلیة مستخلصات نباتی الفلفل الرفیع والعریض ، وخاصة مستخلصات الایثانول من الأوراق والأسیتون من السیقان ، کمواد طبیعیة مضادة لنمو فطرF. solani.

Keywords [العربیة]

  • الجلبان odoratus
  • الفيوزاريوم سولاني
  • شجرة الفلفل
  • مقتطفات المذيبات
Abdul-Hafeez, E.Y.; O.H.M. Ibrahim; A.F. Mahmoud and Abo-Elyousr, K.A.M.