Nutrient and Phytochemical Compounds of Persimmon and Husk Tomato

Document Type : Original Article

Abstract

The aim of this study was to determine the proximate chemical composition, minerals content, some vitamins, sugars composition, flavonoids content as well as phenols content of whole persimmon and husk tomato fruits. The results indicated that, husk tomato has higher amounts of crude protein, crude fat, crude fiber and ash compared with persimmon fruits. Iron (Fe) was the most predominant of micro-elements found in persimmon and husk tomato. Persimmon fruits contained much more Vit. K content compared with husk tomato fruits. Glucose, arabinose, xylose, glactose and fructose were the predominant sugars of both of persimmon and husk tomato fruits. The major flavonoids of persimmon fruits were narengin, luteolin, hesperidin, quercetrin and rosmarinic acid, while it were rosmarinic acid, luteolin, rutin, querectin and narengin in husk tomato fruits.

Regarding to phenolic compounds, pyrogallol was the major phenolics in both of persimmon and husk tomato followed by catechen in persimmon and benzoic acid in husk tomato.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

المغذیات والمرکبات الکیمیائیه الطبیعیه فی ثمار الکاکا والحرنکش

Abstract [العربیة]

هدفت هذه الدراسه إلى تقدیر الترکیب الکیمیائى العام والمحتوى المعدنى ومحتوى بعض الفیتامینات وتقدیر السکریات والفلافونات والفینولات فى الثمار الکاملة لکل من الکاکا والحرنکش.
 وتبین من الدراسة أن ثمار الحرنکش تحتوى على مستویات أعلى من کل من البروتین والدهن الخام والرماد والألیاف الخام مقارنة بثمار الکاکا. وأن عنصر الحدید کان هو السائد ضمن عناصر الآثار الموجودة فى کل من ثمار الکاکا والحرنکش. وقد تمیزت ثمار الکاکا بإحتوائها على مستویات أعلى کثیرا من فیتامین ک مقارنة بثمار الحرنکش.
کما أظهرت الدراسة أن سکریات الجلوکوز والأرابینوز هى السائدة فى ثمار کل من الکاکا والحرنکش. وأن الفلافونات السائدة فى ثمار الکاکا هى
Narengin, luteolin, hisberidin, quercetrin and rosmarinic acid
بینما کانت الفلافونات السائدة فى ثمار الحرنکش هى
Rosmarinic acid, luteolin, rutin, quorectin and narengin
وبالنسبة للمرکبات الفینولیة فإن مرکب البیروجالول کان سائدا فى کل من ثمار الکاکا والحرنکش متبوعا بمرکب catechein فى ثمار الکاکا و Benzoic acidفى ثمار الحرنکش.

Keywords [العربیة]

  • البرسيمون
  • قشر الطماطم
  • الفينولات
  • الفلافونويدات
  • الفيتامينات