Effect of Some Natural Oils and Plant Extracts on Fruit Quality of Thompson Seedless Grape Cultivar.

Document Type : Original Article

Authors

Department of Pomology, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

10.21608/ajas.2025.410663.1524

Abstract

The present study carried out during 2023 and 2024 seasons to investigate the effect of some plant extracts (turmeric extract, moringa leaf extract, black seed oil, jasmine oil and jojoba oil). The obtained results can be summarized as follows: The obtained results cleared that plant extract treatment induced an increase in berry length (cm), berry diameter and shape factor during the two seasons compared to control treatment.  Concerning the shape factor, jasmine oil extract gave the highest value followed by jojoba oil 2 and black seed oil 2%. It could be noticed that control treatment gave the lowest values of the three traits. Regarding total soluble solids, all treatments resulted in a significant increase in the berries content of TSS % with the best treatments being black seed oil 2% comparing with control treatment it can be observed form the acidity % compared to the control. The treatments improved reducing sugars percentage in the grape berry juice daring the two study seasons 'with a significant increase compared to the control.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير رش بعض الزيوت الطبيعية والمستخلصات النباتية على محصول وجوده ثمار العنب النباتي الابيض

Authors [العربیة]

  • علاء عبد الجابر بدوي مسعود
  • رشاد عبد الوهاب إبراهيم
  • نورهان أحمد يوسف
قسم الفاكهة، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، اسيوط، مصر.
Abstract [العربیة]

أجريت الدراسة الحالية خلال موسمي 2023، 2024 لدراسة تأثير بعض المستخلصات النباتية (مستخلص الكركم، مستخلص أوراق المورينجا، زيت حبة البركة، زيت الياسمين وزيت الجوجوبا).
ويمكن تلخيص النتائج التي تم الحصول عليها على النحو التالي:
أوضحت النتائج التي تم الحصول عليها أن معاملة المستخلص النباتي أدت إلى زيادة في طول التوت (سم)، وقطر التوت وعامل الشكل خلال الموسمين مقارنة بمعاملة الكنترول. فيما يتعلق بعامل الشكل، أعطى مستخلص زيت الياسمين أعلى القيم يليه زيت الجوجوبا 2 وزيت الحبة السوداء 2٪. يمكن ملاحظة أن معاملة الكنترول أعطت أقل القيم في الصفات الثلاث. فيما يتعلق بالمواد الصلبة الذائبة الكلية، أدت جميع المعاملات إلى زيادة معنوية في محتوى التوت من TSS٪ مع أفضل المعاملات التي كانت زيت الحبة السوداء 2٪ مقارنة بمعاملة الكنترول يمكن ملاحظة ذلك من الحموضة٪ مقارنة بمعاملة الكنترول. حسنت المعاملات نسبة السكريات المختزلة في عصير العنب والتوت خلال موسمي الدراسة "بزيادة معنوية مقارنة بمعاملة الكنترول.

Keywords [العربیة]

  • : العنب
  • الجوجوبا
  • المورينجا
  • الكركم
  • الياسمين