Management of Potato Root Rot - Disease Caused by Fusarium Species Using Some Eco-Friendly Controlling Agents

Document Type : Original Article

Authors

1 Plant Pathology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt

2 Department of Botany and Microbiology, Faculty of Science, Assiut University, Assiut, Egypt.

3 Higher Institute for Agriculture Cooperation and Extension, Assiut, Egypt.

10.21608/ajas.2025.397425.1506

Abstract

Potatoes are underground stem- tubers of the plant Solanum tuberosum, a perennial in the nightshade family Solanaceae. Potatoes can be infected by several fungi, causing severe losses in potato production. This study was designed for isolation and identification of potato root rot fungal pathogens in Assiut governorate, Egypt. Testing some biocontrol agents like Bacillus subtilis, Saccharomyces cerevisiae, and Trichoderma species, and testing the antifungal properties of zinc and titanium nanoparticles against potato root rot diseases caused by Fusarium spp. The assessment was conducted by measuring disease severity and morphological and physiological changes such as total antioxidants, total phenols, total flavonoids and total terpenes in the plant roots. Fusarium incarnatum, F. solani, and F. moniliforme were the dominant pathogens in 30 infected samples, with disease severity range from 0% to 83.3%. The results showed that T3 (Trichoderma atroviride), T4 (B. subtilis), T8 (ZnNPs 150 ppm), and T11 (TiNPs 150 ppm) effectively reduced disease severity to 0% and enhanced plant morphological and physiological characteristics compared with the infected control plants. The research showed various effective solutions for controlling Fusarium pathogens in soil the ability to apply these treatments in controlling potato root rot and wilt diseases.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

مكافحة مرض عفن جذور البطاطس المتسبب عن فطر الفيوزاريوم باستخدام بعض عوامل المكافحة الصديقة للبيئة

Authors [العربیة]

  • ميرنا محمد محمود عبدالعال 1
  • غادة عبد المنصف محمود 2
  • أمال محمد ابراهيم العراقي 1
  • أحمد محمد سامي 3
1 قسم امراض النبات، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، مصر.
2 قسم النبات والميكروبيولوجي، كلية العلوم، جامعة أسيوط، مصر.
3 معهد التعاون والارشاد الزراعي، اسيوط، مصر.
Abstract [العربیة]

نبات البطاطس هو نبات عشبي يكون درنات تحت سطح التربة Solanum tuberosum، وهو نبات من العائلة الباذنجانية. تصاب البطاطس بالعديد من الفطريات التي تسبب خسائر فادحة في الإنتاج صُممت هذه الدراسة لعزل وتحديد مسببات الأمراض الفطرية لتعفن جذور البطاطس في محافظة أسيوط، مصر. تم اختبار بعض عوامل المكافحة الحيوية مثل Bacillus subtilis، Saccharomyces cerevisiae، Trichoderma species، وكذلك اختبار الخصائص المضادة للفطريات لجسيمات الزنك والتيتانيوم النانوية ضد أمراض تعفن جذور البطاطس التي يسببها Fusarium spp. تم إجراء التقييم من خلال قياس شدة المرض والتغيرات المورفولوجية والفسيولوجية مثل مضادات الأكسدة الكلية والفينولات الكلية والفلافونويدات الكلية والتربينات الكلية في جذور النبات. كانت Fusarium incarnatum، F. solani، F. moniliforme هي الممرضات السائدة في 30 عينة مصابة بمدى شدة المرض من 0 إلى 83.3%. أظهرت النتائج أن المعاملات T3 (Trichoderma atroviride)، T4 (B. subtilis)، T8 (ZnNPs 150 ppm)، T11 (TiNPs 150 ppm) قللت من شدة المرض لتنخفض إلى 0%، وحسّنت الخصائص المورفولوجية والفسيولوجية للنبات مقارنةً بنباتات الكنترول المصابة. وأظهر البحث حلولاً فعّالة متعددة لمكافحة مسببات مرض الفيوزاريوم في التربة، وإمكانية تطبيق هذه المعاملات في مكافحة تعفن جذور البطاطس وأمراض ذبولها

Keywords [العربیة]

  • Trichoderma sp
  • Bacillus subtilis
  • جزيئات نانومترية من الزنك
  • Saccharomyces cerevisiae
  • عفن الجذور