Isolation and Identification of Phenylalanine Ammonia Lyase (PAL) Enzyme–Producing Microorganisms in Assiut Governorate, Egypt

Document Type : Original Article

Authors

1 Dept. of Food Science and Technology, College of Agric., Assiut University, Assiut, Egypt.

2 Dept. of Botany and Microbiology, College of Science, Assiut University, Assiut, Egypt.

10.21608/ajas.2025.402982.1514

Abstract

This study aimed to isolate microorganisms producing phenylalanine ammonia-lyase (PAL) from various locations in Assiut Governorate, Egypt. The results demonstrated that 14 fungal isolates gave positive results for PAL production during primary screening. These isolates were belonging to Aspergillus niger (2 isolates), A. oryzae (1), Fusarium proliferatum (1), Fusarium solani (3), A. flavus (2), A. fumigatus (1), Cladosporium cladosporioides (1), Geotrichum candidum (1), Fusarium oxysporum (1), and A. terreus (1). Additionally, four bacterial isolates coded as YA2, YE2, YB1 and YC1 tested positive for PAL production, while no yeast isolates were PAL-positive. Results also showed that Fusarium solani NO.1 was the highest PAL producer among the tested fungal isolates (the enzyme activity was 0.224 U/min/ml of cell suspension). Moreover, YA2 isolate was the highest bacterial enzyme producer with volume activity of 0.112 U/min/ml of cell suspension. These results demonstrate the diversity of PAL-producing microorganisms, which can be used in industrial enzyme synthesis.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

عزل وتعريف الكائنات الحية الدقيقة المنتجة لإنزيم فينيل ألانين أمونيا لياز (PAL) في محافظة أسيوط، مصر

Authors [العربیة]

  • صفاء عبد الحميد محمد 1
  • عبد الناصر أحمد زهري 2
  • شيماء ممدوح عبد الخالق 1
  • رانيا مصطفى حمدي 1
1 قسم علوم وتكنولوجيا الأغذية، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، مصر
2 قسم النبات والميكروبيولوجي، كلية العلوم، جامعة أسيوط، مصر
Abstract [العربیة]

هدفت هذه الدراسة إلى عزل الكائنات الحية الدقيقة المنتجة لإنزيم فينيل ألانين أمونيا لياز (PAL) من مواقع مختلفة في محافظة أسيوط، مصر. أظهرت النتائج أن 14عزلة فطرية ثبت انها مُنتجة لإنزيم فينيل ألانين أمونيا لياز. تنتمي هذه العزلات إلى فطريات Aspergillus niger (عزلتان)، A. oryzae (عزلة واحدة)، وFusarium proliferatum (عزلة واحدة)، وFusarium solani (عزلتان)، وA. flavus (عزلتان). fumigatus (عزلة واحدة) ، وCladosporium cladosporioides (عزلة واحدة) ، وGeotrichum candidum (عزلة واحدة) ، وFusarium oxysporum (عزلة واحدة) ، وA. terreus (عزلة واحدة). بالإضافة إلى ذلك، أظهرت أربع عزلات بكتيرية مُرمزة بالرموز YA2، YE2، YB1، YC1 نتائج إيجابية لإنتاج إنزيم فينيل ألانين أمونيا لياز، بينما لم تظهر أي عزلة من الخميرة نتائج إيجابية لإنتاج إنزيم PAL. وأظهرت النتائج أيضًا أن Fusarium solani 1 هو أعلى منتج للإنزيم من بين جميع العزلات الفطرية المختبرة (كان نشاط الإنزيم 0.224 وحدة / دقيقة / مل من معلق الخلايا). ومن ناحيةً أخرى، فقد كانت العزلة YA2 أعلى العزلات البكتيرية إنتاجاً للإنزيم (كان نشاط الأنزيم 0.112 وحدة / دقيقة / مل من معلق الخلايا). تظهر هذه النتائج مدى تنوع الكائنات الحية الدقيقة المنتجة للـ PAL، والتي يمكن استخدامها في تخليق الإنزيمات صناعياً.

Keywords [العربیة]

  • بكتريا
  • خميرة
  • عزل
  • فطريات
  • فينيل ألانين أمونيا لياز