Impact of Moringa Leaf Extract and‎‎ Soybean Powder on the Growth rate of Bifidobacterium animalis subsp. Lactis

Document Type : Original Article

Authors

1 Dairy Science Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut 71515, Egypt

2 Food Science and‎‎ Technology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut 71515, Egypt

10.21608/ajas.2025.395109.1503

Abstract

Natural prebiotic compounds could support the growth of probiotic bacteria and‎‎ contribute to the balance of the intestinal microbiome effectively. The objectives of this study were to evaluate the moringa leaf extract (MLE) and‎‎ soybean powder (SP) as natural prebiotic substances, added by different concentrations of each (0.5, 1.0, and‎‎ 1.5% in MLE; 0.1, 0.3, and‎‎ 0.5% in SP) on the viability of probiotic bacteria (Bifidobacterium animalis subsp. lactis) and‎‎ acid production in sterilized milk. MLE and‎‎ SP were sterilized and‎‎ then were added to pasteurized buffalo skim milk (0.1% fat, 4.31% protein, 9.08% milk SNF,4.1% lactose, and‎‎ 0.68% salt) after cooled to 40–42°C, Bifidobacterium animalis subsp. lactis (Bif. lactis) was inoculated (6.73 Log10 CFU/ml). Cell population and‎‎ lactic acid production were determined during 24h. The results indicated that using 1.5% MLE as a prebiotic increased cell population to its maximum level (10.48 log CFU/ml) after 20 hours, while titratable acidity (TA%) recorded its maximum level (0.44± 0.01) after 24 hours of incubation. On the other hand‎‎, using 0.5% of SP after 24 hours of incubation recorded the maximum cell population (10.29 ± 0.02 log CFU/ml), and‎‎ TA% recorded its highest level (0.44 ± 0.01). The results showed a direct relationship between the growth rate of Bif. lactis and‎‎ rate of increase in the percentage of acidity. Moreover, the viability of Bif. lactis during incubation was enhanced significantly (p <0.05) by the inclusion of MLE and‎‎ SP.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير مستخلص اوراق المورينجا ومسحوق فول الصويا على معدل نمو ‏Bifidobacterium animalis subsp. Lactis

Authors [العربیة]

  • فاطمة مصطفى إبراهيم 1
  • أسماء محمد عبدالرحمن 2
  • علي إسماعيل حسن 1
  • داليا جمال كامل 1
1 قسم علوم الألبان، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، أسيوط 71515، مصر.
2 قسم علوم وتكنولوجيا الأغذية، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، أسيوط 71515، مصر.
Abstract [العربیة]

تهدف هذه الدراسة لتقييم مستخلص أوراق المورينجا (MLE) ومسحوق فول الصويا (SP) كمواد بريبايوتيك طبيعية باستخدام تركيزات مختلفة من كلا منها (0.5، 1، 1.5% في أوراق المورينجا و0.1 و0.3 و0.5% في مسحوق فول الصويا) على قابلية بكتريا Bifidobacterium animalis subsp. Lactis (Bif. lactis) للنمو وإنتاج حامض اللاكتيك في اللبن المعقم الخالي من الدسم. حيث تم تعقيم مستخلص أوراق المورينجا ومسحوق فول الصويا ثم أضيفت إلى اللبن الجاموسي المعقم الخالي من الدسم (1.0 % دهون، و4.31% بروتين، و9.08% جوامد صلبه لا دهنيه و4.1% لاكتوز، و0.68% ملح) بعد تبريده إلى 40-42 درجة مئوي، ثم تم تلقيح Bifidobacterium animalis subsp. Lactis (6.73Log10CFU/ ml) فيه. تم تقدير عدد الخلايا وكذلك كمية حامض اللاكتيك الناتجة خلال 24 ساعة. أشارت النتائج إلى أن استخدام 1.5% من مستخلص أوراق المورينجا كمادة محفزة للنمو(بريبايوتيك) تسبب في زيادة اعداد الخلايا الي مستواها الأقصى (10.48Log10CFU/ ml) بعد 20 ساعة، بينما سجلت الحموضة مستواها الأعلى (0.44%) بعد 24 ساعة من التحضين. ومن ناحية أخرى، سجل استخدام 0.5% من مسحوق فول الصويا بعد 24 ساعة من التحضين العدد الأقصى للخلايا البكتيرية محل الدراسة (10.29 Log10CFU/ ml)، بينما سجلت الحموضة اعلي مستوي لها (%0.44). اظهرت النتائج التي تم الحصول عليها وجود علاقة طردية بين معدل نمو Bif. lactis وزيادة الحموضة. علاوة على ذلك فانه تم تعزيز قابلية Bif. lactis للنمو أثناء فترة التحضين بشكل معنوي (p <0.05) عن طريق إدخال مستخلص أوراق المورينجا ومسحوق فول الصويا.

Keywords [العربیة]

  • مستخلص أوراق المورينجا
  • مسحوق فول الصويا
  • منحنى النمو