Effect of some Plant Extracts Spraying on Growth and Fruiting of Flame Seedless Grapevines

Document Type : Original Article

Abstract

The present investigation was carried out during 2013, 2014 and 2015 seasons to study the effect of plant extracts on growth and fruiting of Flame Seedless grapevines. The experiment was arranged in a randomized complete block design in which the study involved seven treatments with three replications, two vines each.

Pruning wood weight, leaf area and leaf chlorophyll were significantly increased by spraying either garlic, turmeric or roselle extracts compared to unsprayed ones. Spraying garlic, turmeric or roselle extracts were very effective in improvement the yield/vine and cluster traits. Moreover, these treatments significantly improved the berry quality in terms of increasing the berry weight, total soluble solids and anthocyanin in skin of berries compared to unsprayed ones. The best results were obtained on the vines that sprayed with 0.2% turmeric extract. No significant differences were obtained among the tested extract. It could be concluded that spraying turmeric, roselle or garlic extract at 0.1% three times annually was necessary to get high yield with good cluster and berry quality of Flame Seedless grapevines.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر رش بعض المستخلصات النباتیة على النمو الخضری وإثمار کروم العنب الفلیم اللابذری

Abstract [العربیة]

أجریت هذه الدراسة خلال ثلاثة مواسم متتالیة هی 2013، 2014، 2015 علی کروم العنب الفلیم اللابذری المنزرعة بمزرعة خاصة بمرکز مطای – محافظة المنیا بهدف دراسة تأثیر رش بعض المستخلصات النباتیة (ثوم – کرکم – کرکدیه) علی النمو الخضری والإثمار، حیث رشت المستخلصات بصورة فردیة وبترکیزات 0.1 – 0.2% لکل منهم ثلاثة مرات خلال فصل النمو. وقد أظهرت النتائج:
-   أظهرت جمیع معاملات الرش زیادة معنویة فی وزن خشب التقلیم ومساحة الورقة ومحتواها من صبغة الکلوروفیل مقارنة بعدم الرش.
-   أدی الرش زیادة معنویة لوزن المحصول / کرمة وتحسین لصفات العناقید من حیث الوزن ومعامل التزاحم مقارنة بعدم الرش.
-   أوضحت المعاملات تحسناً معنویاً فی صفات الحبات من حیث وزن الحبة ومحتواها من المواد الصلبة والسکریات وصبغة الأنثوسیانین مقارنة بثمار الکرمات الغیر مرشوشة.
-   سجلت أفضل النتائج علی الشجیرات المرشوشة بترکیز 0.2% من مستخلصات الکرکم والثوم والکرکدیه ولم تسجل فروق معنویة بین استخدام أی مستخلص أو بزیادة الترکیز من 0.1 – 0.2%.
من نتائج هذه الدراسة یمکن التوصیة بأهمیة رش مستخلصات (الکرکم ، الثوم ، الکرکدیه) بترکیز 0.1% ثلاثة مرات فی بدایة النمو وبعد العقد وبعد ذلک بثلاثة أسابیع وذلک لتحسین النمو الخضری وبالتالی إنتاج محصول عال ذو خصائص عناقید وحبات جیدة للعنب الفلیم اللابذری.

Keywords [العربیة]

  • العنب الفليم اللابذري-المستخلصات النباتية
  • الثوم
  • الکرکم
  • کرکديه
  • الکرمة