Production of Tomato Axillary Shoots- Derived Transplants and Assessment of Their Fruit Yield in Protected Cultivation

Document Type : Original Article

Authors

Department of Vegetable Crops, Faculty of Agriculture, Assiut University 71526, Assiut, Egypt.

Abstract

This research study was undertaken to evaluate the tomato fruit yield and some main quality traits of vegetative- versus seed derived-transplants. These traits included total fruit yield, average fruit number, average fruit fresh and dry weight, fruit polar diameters, fruit equatorial diameter, number of locules /fruit, fruit flush thickness and total soluble solids (TSS). A sample of 5 plants or 5 fruits was randomly taken per treatment/replicate/to assess these characteristics. Besides, the effect of node position was assessed (the developed axillary shoots on the 6th to the 14th stem nodes). Tomato F1 hybrid cultivar ‘Bistona’ grown in the greenhouse was utilized. The transplants were produced using the discarded axillary lateral shoots. Rooting was achieved in peat-moss medium under high humidity conditions.
The data analysis revealed that most of the vegetative propagated transplants surpassed those originated from seeds in yield characteristics. Axillary shoot position affected transplant performance, but it was inconsistent sometimes. It is concluded that vegetative propagation seems to be feasible in tomato.  The method complies with current sustainability issues.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

إنتاج شتلات الطماطم من الأفرع الجانبية وتقييم محصولها الثمري في الزراعات المحمية

Authors [العربیة]

  • مها جمال قطب
  • أشرف جلال هريدي
  • محمد فؤاد محمد
  • محمد ابراهيم فرج
قسم الخصر، كلية الزراعة، جامعة اسيوط، 71526 اسيوط، مصر.
Abstract [العربیة]

أجريت هذه الدراسة البحثية لتقييم إنتاجية ثمار الطماطم وبعض الصفات النوعية الرئيسية للشتلات المشتقة من البذور مقارنةً بالشتلات الخضرية وتضمنت هذه الصفات المحصول الكلي للثمار ومتوسط ​​عدد الثمار ومتوسط ​​الوزن الطازج والجاف للثمار وطول الثمار وقطر الثمار وعدد الحجرات/الثمرة وسمك جدار الثمار وإجمالي المواد الصلبة الذائبة الكلية (TSS%) تم أخذ عينة من 5 نباتات أو 5 ثمار بشكل عشوائي لكل معاملة/تكرار لتقييم هذه الخصائص. بالإضافة إلى ذلك، تم تقييم تأثير موقع العقدة (البراعم الإبطية المتطورة على العقد الجذعية من السادس إلى الرابع عشر). استُخدم صنف الطماطم "بيستونا" الهجين F1 المزروع في الصوبة، أُنتجت الشتلات باستخدام البراعم الجانبية الإبطية المهملة. تم تحقيق التجذير في وسط peat-moss في ظل ظروف رطوبة عالية. كشف تحليل البيانات أن معظم الشتلات المتكاثرة خضريًا تفوقت على تلك التي نشأت من البذور في المحصول. أثر موقع البراعم الإبطية على أداء الشتلات، ولكنه غير متوافق في بعض الأحيان. يُستنتج أن التكاثر الخضري يبدو ممكنًا في الطماطم، تتوافق هذه الطريقة مع متطلبات التنمية المستدامة الحالية.

Keywords [العربیة]

  • تجذير
  • زراعة محمية
  • طماطم
  • فرع إبطي