Studies for Solving Late Maturation, Quality and Irregular Colouration Problem in Flame Seedless Grapes Grown Under Luxor Climatic Conditions

Document Type : Original Article

Abstract

During 2015 and 2016 seasons clusters of Flame seedless grapevines grown under Luxor region conditions were subjected to Ethrel and/or Proton (10% ABA) each at 250 to 500 ppm with or without the application of acetic acid and phosphoric acid each at 2000 ppm. The merit was examining the effect of these materials on advancing maturation of berries and enhancing colouration and quality of the berries.  
Treating the clusters with Ethrel and/or Proton (10% ABA) each at 250 to 500 ppm with or without the application of acetic acid and phosphoric acid was very effective in advancing maturation of the berries and enhancing berries colouration and chemical quality of the berries relative to the control treatment. Using Ethrel was superior than using Proton on advancing maturation and enhancing chemical quality of the berries. Moreover, using Ethrel plus Proton was favourable than using each alone in this respect.

The best treatment was exposing the clusters of Flame seedless grapevines to Ethrel and Proton (10% ABA) each at 250 ppm plus application of phosphoric acid at 2000 ppm once at veraison stage.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

دراسات لعلاج مشکلة تأخر النضج وخصائص الثمرة وعدم انتظام التلوین فى حبات العنب الفلیم سیدلس النامى تحت الظروف المناخیة لمنطقة الأقصر

Abstract [العربیة]

خلال موسمى 2015، 2016 تم معاملة عناقید کرمات العنب الفلیم سیدلس النامیة تحت ظروف منطقة الأقصر بالاثریل والبروتون مفردا او معا بترکیز ما بین 250 إلی 500 جزء فى الملیون مع أو بدون استخدام حامض الخلیک وحامض الفوسفوریک بترکیز 2000 جزء فى الملیون وکان الهدف من هذه التجربة اختبار تأثیر هذه المواد فى تبکیر النضج وتحسین تلوین الحبات وخصائص الجودة.
کان معاملة العناقید بالایثریل والبروتون (10% حامض الأبسیسک) منفردا او مشترکا بترکیز ما بین 250 إلی 500 جزء فى الملیون مع أو بدون استخدام حامض الخلیک أو حمض الفوسفوریک فعالا فى تحسین صفة تلوین الحبات وخصائص الجودة الکیمیائیة للحبات وذلک بالمقارنة بمعاملة الکونترول وقد تفوق استخدام الایثرل عن استخدام البروتون فى تبکیر النضج وتحسین التلوین وخصائص الجودة الکیمیائیة للحبات وکان استخدام الاثنان أفضل من استخدام أى منهما بمفرده فى هذا الصدد.
کانت أفضل معاملة هى التى تضمنت رش عناقید العنب الفلیم سیدلس بالایثرل والبروتون (10%حامض الأبسیسک) بترکیز 250 جزء فى الملیون لکل منهما مع استخدام حامض الفوسفوریک بترکیز 2000 جزء فى الملیون.

Keywords [العربیة]

  • النضج
  • التلوين
  • خصائص الثمرة
  • العنب-الأقص