Effect of Spraying Nano- Potassium and lemon Grass Oil on Yield and Quality of Flame Seedless Grapevines

Document Type : Original Article

Authors

Pomology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

10.21608/ajas.2025.381583.1482

Abstract

This study was carried out during 2022 and 2023 seasons to examine the effect of spraying nano- potassium and/ or lemon grass oil, each at 0.05 to 0.2% on yield and quality of berries of Flame seedless grapevines. There was a remarkable and gradual promotion on yield expressed in weight (kg.) and number of clusters per vine as well as weight, length and width of cluster due to increasing concentrations from 0.05 to 0.2% of each nano potassium and lemon grass oil in combination rather than untreated vines.
Subjecting the vines to nano- potassium and/ or lemon grass oil had beneficial effect on improving quality of berries in terms of increasing berry colorations% in the cluster, berry weight and dimensions, TSS%, total sugars, % and reducing percentage of titratable acidity over the check treatment. The promotion was related to the increase in the concentrations of non- potassium and lemon grass oil.
Therefore, it is necessary to use a mixture of nano- potassium and lemon grass oil each at 0.2% three times (growth start, just after berry setting and one month later) for improving yield quantitatively and qualitatively of Flame seedless grapevines grown under Middle Egypt conditions.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير رش النانو بوتاسيوم وزيت حشيشة الليمون على المحصول وجودة حبات العنب الفليم اللابذرى

Authors [العربیة]

  • علاء عبد الجابر بدوى مسعود
  • محمد مجدي العقاد
  • ايمان عبد الحكيم عبد الله
  • عامر فوزي نجيب
قسم الفاكهة، كلية الزراعة، جامعة اسيوط، اسيوط، مصر.
Abstract [العربیة]

أجريت هذه الدراسة خلال موسميين متتاليين 2022 ، 2023 لاختبار تأثير رش النانو بوتاسيوم وزيت حشيشة الليمون بصورة فردية أو مشتركة بتركيز ما بين 0.05 الى 0.2 لكلا منهما على كمية المحصول وجودة حبات العنب الفليم اللابذرى. اجريت التجربة تحت ظروف التربة الطينية ومزروعة في مزرعة كروم خاصة تقع في قرية دروة مركز ملوى محافظة المنيا ، مصر. ولقياس تأثير المعاملات على الصفات الطبيعية والكيميائية للعنب الفليم استخدم تم تحليل النتائج المتحصل عليها احصائيا باستخدام القطاعات الكاملة العشوائية خلال موسمي الدراسة واظهرت النتائج ما يلى
كان هناك تحسن واضح وملحوظ في كمية المحصول معبراً عنها في صورة عدد العناقيد للكرمة والوزن بالكيلوجرام وكذلك وزن وطول وعرض العنقود وذلك عند زيادة التركيز المستخدم من 0.05 الى 0.2% من مركب النانو بوتاسيوم وزيت حشيشة الليمون مقارنة بالكرمات الغير معاملة. أدى معاملة الكرمات بالنانو بوتاسيوم وزيت حشيشة الليمون بمفردهما أو معا الى حدوث تحسن واضح في خصائص الجودة متمثلا في زيادة نسبة الحبات الملونة في العنقود وزيادة وزن الحبة وابعادها والنسبة المئوية للمواد الصلبة الذائبة الكلية والنسبة المئوية للسكريات الكلية وفى نقص النسبة المئوية للحموضة الكلية في العصير بالمقارنة بمعاملة الكونترول وكان التحسن في خصائص الجودة للحبات متناسبا مع زيادة التركيز المستخدم من النانو بوتاسيوم وزيت حشيشة الليمون.
وبالتالي من الضروري استخدام مخلوط من النانو بوتاسيوم وزيت حشيشة الليمون بتركيز 0.2% لكلا منهما رشا على الاوراق ثلاثة مرات في الموسم (في بداية النمو الخضري وبعد العقد مباشرا وبعد العقد بشهر) وذلك لأجل تحسين كمية المحصول كما ونوعا لكرمات العنب الفليم سيدلس النامية تحت ظروف مصر الوسطى

Keywords [العربیة]

  • : النانو بوتاسيوم
  • زيت حشيشة الليمون
  • المحصول
  • الجودة
  • كرمات العنب الفليم سيدلس