Trials for Improving the Productivity in Flame Seedless Grapevines by Using Some Amino Acids and Seaweed Extracts

Document Type : Original Article

Authors

1 Pomology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

2 Horticulture Research Institute, Agriculture Research Center, Giza, Egypt.

Abstract

In 2023 and 2024 seasons, Flame seedless grapevines were applied with a total of three times amino acids (Tryptophan + Methionine + Cysteine) and/or seaweed extracts at a concentration of 0.05 to 0.2 percent. The aim of this research was to analyze the effect of single and combined amino acids and seaweed extracts at various concentrations on the yield and berries quality of Flame seedless grapevines in new reclaimed soils. Applying a combination of amino acids and/or seaweed extracts at the specified rates three times each significantly increased the yield, cluster characteristics, the percentage of berries coloration, and berries physical and chemical properties compared to the control treatment. The increase was more pronounced with higher application rates. The use of amino acids alone far exceeded the use of seaweed extracts for all parameters. Furthermore, combination treatments were exceptionally better than single treatments in all cases.
The best yields, berry coloration percentage, and berry quality for the Flame seedless grapevines were obtained by applying a mixture of some amino acids (Tryptophane, Methionene, Cysteine) and seaweed extracts at 0.2% thrice on growth start, immediately after berry setting and a month later.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

محاولات لتحسين الانتاجية في كرمات العنب الفليم اللابذرى باستخدام بعض الاحماض الامينية ومستخلص الاعشاب البحرية

Authors [العربیة]

  • علاء عبد الجابر بدوى مسعود 1
  • محمد على مجاور عباده 2
  • أمنية صلاح أحمد صغير 1
1 قسم الفاكهة ، كلية الزراعة ، جامعة أسيوط ، مصر
2 معهد بحوث البساتين ، مركز البحوث الزراعية ، الجيزة، مصر
Abstract [العربیة]

خلال موسمى2023 ، 2024 تم معاملة كرمات العنب الفليم سيدليس ثلاثة مرات ببعض الاحماض الامينية (التربتوفان والميثونين والسيستئين) ومستخلص الاعشاب البحرية بصورة فردية أو مشتركة بتركيز ما بين 0.05  الى 0.2% لكلا منهما: وكان الهدف هو اختبار التأثير الفردي والمشترك للاحماض الأمينية ومستخلص الاعشاب البحرية بالتركيزات المختلفة على كمية المحصول وجودة حبات العنب في كرمات العنب الفليم سيدليس تحت ظروف الأراضي المستصلحة حديثاً.
كانت معاملة الكرمات بالأحماض الأمينية ومستخلص الاعشاب البحرية ثلاثة مرات بتركيزات ما بين 0.05 الى 0.2% فعالا جدا في تحسين كمية المحصول وخصائص العنقود ونسبة تلوين الحبات والخصائص الطبيعية والكيميائية للحبات وذلك بالمقارنة بمعاملة الكنترول. وكانت الزيادة مرتبطة مع زيادة التركيزات ولقد تفوق استخدام الاحماض الامينية عن استخدام مستخلص الاعشاب البحرية في كل الصفات وكان الاستخدام المشترك أفضل من الاستخدام الفردي .
أمكن الحصول على أفضل النتائج بخصوص كمية المحصول للكرمة ونسبة تلوين الحبات في العناقيد وخصائص الجودة للحبات في العنب الفليم سيدليس وذلك عند رش الكرمات ببعض الاحماض الامينية (التربتوفان والميثونين والسيستئين) ومستخلص الاعشاب البحرية بتركيز 0.2% لكلا منهما ثلاث مرات خلال الموسم في بداية النمو وبعد العقد مباشرة وبعد العقد بشهر.

Keywords [العربیة]

  • : الاحماض الامينية
  • جودة الحبات
  • العنب الفليم سيدليس
  • مستخلص الاعشاب البحرية
  • نسبة تلوين الحبات