Enhancing Fruiting Attributes of Naomi Mango Using Certain Growth Regulators

Document Type : Original Article

Authors

1 Horticulture Department, Faculty of Agriculture, New Valley University, New Valley, Egypt.

2 Department of plant production, Desert Research Center, Cairo, Egypt.

Abstract

In the two seasons of 2023–2024, an experiment was conducted in Balat district of Afaq Farm, located in New Valley Governorate, Egypt to look at how gibberellin and naphthalene acetic acid affect in Mango Naomi cv. in fruit quality and yield. Three replications and seven treatments NAA (20, 40 and 80 ppm) and GA3 (25, 50 and 100 ppm) compared with control (water spray) were used in a complete randomized block design (RCBD) experiment. Together with total soluble solids, sugar content, and vitamin C, these treatments markedly increased fruit set, fruit retention, and yield compared with control.
According to the current findings, spraying NAA at 40 or 80 ppm greatly increased fruit set, fruit retention, and yield compared to spraying water (control); on the other hand, spraying GA3 at 50 or 100 ppm was found to be more effective on fruit retention and fruit quality. However, the fruit quality improved more successfully when GA3 was sprayed at 50 or 100 ppm. There were no appreciable changes as a result of raising the GA3 or NAA concentrations from 50 to 100 ppm or 40 to 80 ppm. Therefore, using 40 ppm NAA or 50 ppm GA3 for spraying is better from an economic perspective. The productivity and quality of Naomi mango trees can be effectively increased by spraying GA3 and NAA.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تحسين خصائص إثمار المانجو الناعومي باستخدام بعض منظمات النمو

Authors [العربیة]

  • محمد كمال محمد سيد 1
  • عاطف يعقوب حليم 2
  • أحمد محمود علي 1
1 قسم البساتين، كلية الزراعة، جامعة الوادي الجديد، الوادي الجديد، مصر.
2 قسم الإنتاج النباتي، مركز بحوث الصحراء، القاهرة، مصر.
Abstract [العربیة]

تم إجراء هذه الدراسة خلال موسمي 2023، 2024 بهدف دراسة تأثير رش بعض منظمات النمو على إنتاجية وخصائص ثمار المانجو الناعومي المنزرعة في مزرعة آفاق بمنطقة بلاط، محافظة الوادي الجديد، مصر. اشتملت الدراسة على رش حمض النفثالين أسيتيك (NAA) بتركيزات 20 جزء في المليون، 40 جزء في المليون، 80 جزء في المليون، بالإضافة إلى رش حمض الجبريلين (GA3) بتركيزات 25 جزء في المليون، 50 جزء في المليون، 100 جزء في المليون، مقارنة بمعاملة رش بالماء (المقارنة) وقد صممت التجربة بنظام القطاعات كاملة العشوائية.
ويمكن تلخيص النتائج كالتالي:
- أدي رش حمض النفثالين أسيتيك (NAA) إلي زيادة معنوية في نسبة العقد الابتدائي والنهائي للأشجار وبالتالي زيادة وزن المحصول لكل شجرة مقارنة برش الماء (معاملة الكنترول. (
- سبب الرش بحمض الجبريلين (GA3) زيادة نسبة العقد النهائي ووزن وأبعاد الثمار وأيضاً زيادة نسبة اللحم وتقليل نسبة القشرة للثمرة مقارنة برش المياه) معاملة الكنترول. (
- أدي الرش بحمض النفثالين أسيتيك (NAA) وحمض الجبريلين (GA3) إلي زيادة مؤكدة في المواد الصلبة الذائبة الكلية ومحتوي الثمار من السكريات ونقص مؤكد في نسبة الحموضة في العصير مقارنة برش الماء (معاملة الكنترول. (
- من نتائج هذه الدراسة يمكن التوصية بأهمية رش أشجار المانجو الناعومي بحمض النفثالين أسيتيك (NAA) بتركيز 40 ppm أو حمض الجبريلين (GA3) بتركيز 50 ppm مرتين وذلك لتحسين الإنتاجية وانتاج محصول ذو خصائص ثمرية جيدة.

Keywords [العربیة]

  • المحصول
  • المانجو الناعومي
  • حمض النفثالين أسيتيك
  • حمض الجبريلين
  • جودة الثمار