Dissipation Rates of Certain Insecticides Residues in Eggplant Fruits Grown in Open Field Using QuEChERS Method and HPLC

Document Type : Research papers

Authors

1 Plant Protection Department, Faculty of Agriculture, Sohag University, 82524 Sohag, Egypt.

2 Plant Protection Department, Faculty of Agriculture, Al-Azhar University, Assiut 71524, Egypt.

3 Plant Protection Department, Faculty of Agriculture, South Valley University, Qena, Egypt.

Abstract

Pesticides may remain on or in vegetable and fruit crops after application. Due to regular consumption of vegetables and fruits with pesticide residues can pose direct and indirect health concerns, making pesticide residues in vegetable and fruit crops a major global issue. This study investigates the persistence behavior and dissipation rate of chlorpyrifos, emamectin benzoate and imidacloprid in eggplant fruits following application with the label manufactured recommended rate for each pesticide. Samples of eggplant fruits were collected at 0 (1 hr. after spray), 1, 3, 5, 7, 10, and 15 days after treatment. Residues were analyzed using high performance liquid chromatography (HPLC) equipment. Residues of the tested insecticides chlorpyrifos, emamectin benzoate and imidacloprid residues persisted up to the 5th day in eggplant fruits and disappeared by the 7th day after application. No residues were detected in the untreated control fruits. On the first of application, emamectin benzoate and imidacloprid showed the highest rate of dissipation. Then residues of these insecticides declined rapidly in the first three days and then gradually until the fifth day. In contrast, the loss of chlorpyrifos showed only 12.90% dissipation rate on the first day and progressively decreased to 83.87% after five days of treatment.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

دراسة معدلات اختفاء بقايا بعض المبيدات الحشرية في ثمار الباذنجان المزروعة في الحقول المفتوحة باستخدام طريقة QuECHERS، HPLC

Authors [العربیة]

  • حسن جبر الله إسماعيل علي 1
  • طلعت محمود محمد عبدالرحمن 2
  • رفعت علوي حافظ علام 3
1 قسم وقاية النبات، كلية الزراعة، جامعة سوهاج، سوهاج، مصر.
2 قسم وقاية النبات، كلية الزراعة، جامعة الأزهر فرع أسيوط، أسيوط، مصر.
3 قسم وقاية النبات، كلية الزراعة، جامعة جنوب الوادي، قنا، مصر.
Abstract [العربیة]

قد تبقى المبيدات على أو في محاصيل الخضروات والفواكه بعد التطبيق. ونظرًا لأن الاستهلاك المنتظم للخضروات والفواكه التي تحمل بقايا المبيدات يشكل مخاوف صحية مباشرة وغير مباشرة، فقد كانت بقايا المبيدات في محاصيل الخضروات والفواكه مصدر قلق عالمي كبير. لذلك، هدفت هذه الدراسة إلى معرفة سلوك الاستمرار ومعدل اختفاء ثلاث مبيدات وهي كلوروبيرفوس وإيمامكتين بنزوات وإيميدا كلوربريد في ثمار الباذنجان بعد التطبيق بالجرعة الموصي بها لكل منهما. تم جمع عينات من ثمار الباذنجان في صفر (1 ساعة بعد الرش)، 1، 3، 5، 7، 10، 15 يومًا بعد تطبيق المبيدات. تم تقدير البقايا بواسطة جهاز الكروماتوجرافى السائل العالي الأداء. اوضحت النتائج استمرار وجود بقايا مبيد كلوروبيرفوس ومبيد إيمامكتين بنزوات ومبيد إيميدا كلوربريد حتى اليوم الخامس في ثمار الباذنجان بالمعدل الموصي به، واختفت في اليوم السابع بعد التطبيق. لم يتم الكشف عن أي بقايا في المجموعة الضابطة غير المعالجة. وقد أظهر اليوم الأول أعلى معدل لاختفاء الإيماميكتين بنزوات والإيميدا كلوربريد في يوم واحد. وانخفضت تركيزات هذه المركبات بسرعة خلال الأيام الثلاثة الأولى ثم تدريجيا حتى اليوم الخامس. ومن ناحية أخرى، بلغ نسبة الفقد من مبيد الكلوروبيروفوس 12.90% في اليوم الأول وانخفض تدريجيا إلى 83.87% بعد خمسة أيام من التطبيق.

Keywords [العربیة]

  • ايميداكلوربريد
  • امامكتين بنزوات
  • HPLC
  • الباذنجان
  • كلوروبيرفوس