A Promising Application of Crude Dextranase Produced by Aspergillus terreus and Aspergillus nidulans var. latus on Sugar Beet Massecuite and Syrup

Document Type : Original Article

Authors

1 Food Science and Technology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

2 Delta Sugar Company, Kafr El-Sheikh, Egypt.

Abstract

In instances of bacterial (primarily Leuconostoc) degradation of sugar beet, sugar manufacturers occasionally utilize dextranases to hydrolyze the dextran polysaccharide. Compared to many other industrial enzymes. Consequently, research and development initiatives are underway to acquire dextranase with properties tailored to the specific requirements of beet processing, ensuring efficient and economically viable sugar beet processing. The findings and conclusions from a trial involving the addition of dextranase to sugar beet syrup and massecuite at Delta Sugar Company in Kafr El-Sheikh Governorate, Egypt, are examined, focusing on its effect on factory throughput. The trial demonstrated a significant benefit of using fungi to obtain crude dextranase enzyme, which resulted in increased throughput, reduction in process chemical usage, and improved operational stability. Aspergillus terreus and Aspergillus nidulans var. latus both worked well, but Aspergillus nidulans var. latus worked better because it reduced the amount of dextran in the samples being studied by a larger percentage than the other strain.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تطبيق واعد للديكسترانيز الخام المنتج بواسطة Aspergillus terreus وAspergillus nidulans var. latus على ماسكويت وشراب بنجر السكر.

Authors [العربیة]

  • هاجر زين العابدين سليمان 1
  • سامي ابراهيم الصياد 1
  • السيد جمعه ابراهيم محمد 2
  • منه الله محمد الانور الجداوى 1
1 قسم علوم وتكنولوجيا الأغذية، كليه الزراعة، جامعة أسيوط، أسيوط، مصر.
2 شركة الدلتا للسكر، كفر الشيخ، مصر.
Abstract [العربیة]

في حالات التحلل البكتيري (وخاصةً Leuconostoc) لبنجر السكر، يستخدم مصنعو السكر أحيانًا انزيم دكسترانيز لتحليل بوليمر الدكستران. مقارنة بالعديد من الإنزيمات الصناعية الأخرى ونتيجة لذلك، تجرى حاليا مبادرات البحث والتطوير للحصول على دكسترانيز بخصائص مصممة خصيصا   لتلبية المتطلبات المحددة لمعالجة البنجر، مما يضمن معالجة فعالة ومجدية اقتصاديا لبنجر السكر. تم فحص النتائج والاستنتاجات من تجربة تتضمن إضافة الدكسترانيز إلى شراب بنجر السكر والماسكويت في شركة الدلتا للسكر بمحافظة كفر الشيخ، مصر، مع التركيز على تأثيرها على إنتاجية المصنع. أظهرت التجربة فائدة كبيرة لاستخدام الفطريات للحصول على إنزيم الدكسترانيز الخام، مما أدى إلى زيادة الإنتاجية، وتقليل استخدام المواد الكيميائية في العملية، وتحسين الاستقرار التشغيلي.  كل من Aspergillus terreus وAspergillus nidulans var. latus عملتا بشكل جيد، ولكن Aspergillus nidulans var. llatus كانت أفضل لأنها قللت كمية الدكستران في العينات التي تم دراستها بنسبة أكبر من السلالة الأخرى.

Keywords [العربیة]

  • الدكستران
  • الدكسترانيز
  • الدكسترانيز الخام
  • Aspergillus terreus؛ Aspergillus nidulans var. latus