Isolation and Characterization of Indole-3-butyric Acid-producing Azospirillum Bacteria from Grapevine Rhizosphere

Document Type : Original Article

Authors

Department of Soils and Water, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

Abstract

Ten isolates of Azospirillum bacteria named from Azo-1 to Azo-10 have been isolated from the grapevine rhizosphere. Azospirillum isolates in Dobereiner medium with 0.01% tryptophan were evaluated for their ability to produce Indole-3-butyric acid (IBA). Indole butyric acid (IBA) was determined by colorimetric Salkowski reaction. As a result, of ten Azospirillum isolates collected from grapevine rhizosphere 3 isolates (30%) bio-synthesized IBA below 9 μg/mL, 5 isolates (50%) produced IBA from 9 to 17 μg/mL, and 2 isolates (20%) were recorded this value from 22 to 29 μg/mL. The results show a great variation among the tested Azospirillum isolates in production capacities of IBA (from 5 to 29 μg/mL). The results also show that the isolate Azo-4 produced the highest amounts of IBA (29 μg/mL). The highest five of Azospirillum isolates (Azo-1, Azo-4, Azo-6, Azo-8 and Azo-9), which are capable of producing IBA (22, 29, 15, 14 and 17 μg/ ml, respectively), are identified by the cell morphological, physiological and biochemical characteristics. Based on all the identification characteristics, select isolates were identified as Azospirillum spp.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

عزل وتوصيف بكتيريا Azospirillum المنتجة لحمض إندول-3- بيوتيريك من ريزوسفير نباتات العنب

Authors [العربیة]

  • اميرة سيد يوسف
  • هاشم محمود محمد محمود محمد
  • ممدوح عبد الحفيظ السيد
  • جلال أحمد صالح الغرابلى
قسم الأراضي والمياه، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، مصر.
Abstract [العربیة]

في هذه الدراسة تم عزل عشر عزلات من بكتيريا Azospirillum من ريزوسفير نبات العنب المزروع بمزرعة كلية الزراعة جامعة أسيوط. وقد تم اعطاء العزلات ارقام من Azo-1 إلى Azo-10. وتم اختبار قدرة عزلات Azospirillum النامية على وسط Dobereiner المضاف إليه 0.01% تريبتوفان على إنتاج حمض إندول-3-بيوتيريك (IBA)، وتم تقدير حمض إندول-3-بيوتيريك (IBA) بواسطة تفاعل سالكوفسكي اللوني.
وقد أظهرت النتائج أنه من بين العشر عزلات Azospirillum أنتجت 3 عزلات (30%) حمض إندول-3-بيوتيريك بيولوجيًا بتركيز أقل من 9 ميكروجرام / مل، وأنتجت 5 عزلات (50%) حمض إندول-3-بيوتيريك بتركيز من 9 إلى 17 ميكروجرام / مل، وسجلت عزلتان (20%) هذه القيمة من 22 إلى 26 ميكروجرام / مل. وتظهر النتائج تباينًا كبيرًا بين عزلات Azospirillum المختبرة في قدرات إنتاج IBA (من 5 إلى 29 ميكروجرام / مل). كما تظهر النتائج أيضًا أن العزلة Azo-4 أنتجت أعلى كميات من IBA (26 ميكروجرام / مل).
ثم تم تحديد أعلى خمس عزلات من Azospirillum في انتاج حمض إندول-3-بيوتيريك وهي العزلات: Azo-1، Azo-4، Azo-6، Azo-8، Azo-9 لدراسة بعض خصائصها المورفولوجية والفسيولوجية والبيوكيميائية، تم تحديد العزلات المختارة على أنها تابعة لجنس Azospirillum

Keywords [العربیة]

  • البكتريا المشجعة لنمو النبات
  • الريزوسفير
  • اندول حمض البيوتيريك
  • عمليه التجذير
  • عقل العنب